marți, iulie 16, 2024

Turcia: Pragul de sărăcie a ajuns la 1.700 de dolari pentru o familie

Pragul sărăciei din Turcia a ajuns la 1.7000 de dolari, conform unui nou raport BISAM, citat de Stockholm Center for Freedom.

Potrivit studiului din aprilie 2023 al United Metal Workers Union Class Research Center (BISAM), pragul sărăciei pentru o familie de o patru persoane este de 33.948 de lire turcești, adică 1.723 dolari.

Pragul foamei pentru o familie de patru persoane este de 9.814 lire turcești, adică 489,22 dolari. Produsele alimentare de bază, cum ar fi produsele lactate, peștele și carnea s-au dovedit a fi foarte scumpe și inaccesibile pentru multe familii.

Legumele au devenit un lux

Un cost al vieții uimitor de ridicat a devenit noua normalitate în Turcia, unde creșterile recente ale prețurilor la alimente și la utilități împing inflația, paralizând și mai mult puterea de cumpărare a cetățenilor.

În ultimii câțiva ani, Turcia a suferit de pe urma unei economii care se deteriorează, cu inflație și șomaj ridicate, precum și cu un istoric slab al drepturilor omului.

Un număr tot mai mare de turci s-au plâns pe rețelele sociale de creșterea facturilor la electricitate. Mulți au spus că chiar și alimentele de bază, cum ar fi legumele, au devenit un lux, deoarece prețurile au crescut cu aproape 400 la sută.

Rata anuală oficială a inflației a ajuns la 85 la sută anul trecut. Economiștii independenți cred că rata reală ar fi putut fi de două ori mai mare.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.