joi, aprilie 25, 2024

Twitter blochează conturi opoziției la cererea guvernul turc

Twitter susține că a blocat conturilor influencerilor și a mass-mediei din opoziție, la cererea guvernului turc, pe fondul celor mai importante alegeri din 2023.

Twitter a blocat conturile după ce guvernul turc a trimis o „amenințare finală de a limita serviciul” în Turcia.

„Ca răspuns la procesul legal și pentru a ne asigura că Twitter rămâne disponibil pentru poporul Turciei, am luat măsuri pentru a restricționa accesul la anumite conținuturi în Turcia astăzi”, se arată într-o postare a Twitter.

Lista trimisă către Twitter

Twitter a revenit pe 15 mai, cu o postare în care dezvăluie cererea care conținea lista cu conturi ale opoziției și postări ale opoziție trimisă de guvernul turc, prin care cere blocarea acestora.

Twitter: „preocupări legate de libertatea de exprimare”

Alături de listă, Twitter a transmis un comunicat în engleză și în turcă, prin care explică situația și motivul pentru care a ales să blocheze unele conturi.

„Am fost în negocieri cu guvernul turc pe parcursul săptămânii trecute, care ne-a spus clar că Twitter este singurul serviciu de social media care nu respectă în totalitate ordinele judecătorești existente.

Am primit ceea ce credeam a fi o amenințare finală de a limita serviciul – după mai multe astfel de avertismente – și astfel, pentru a menține Twitter disponibil în weekendul electoral, am luat măsuri pentru patru conturi și 409 de tweet-uri identificate prin ordin judecătoresc. Am comunicat în mod direct preocupările legate de libertatea de exprimare.

Vom continua să opunem în instanță, așa cum am făcut cu toate cererile, dar nu a fost posibilă nicio acțiune în justiție înainte de începerea votării.”

Decizia pune din nou în centrul atenției politicile controversate ale CEO-ului Twitter, Elon Musk, privind libertatea de exprimare. O mare parte din mass-media din Turcia se află sub controlul guvernului, iar criticii îl acuză pe Erdogan că a luat măsuri represive împotriva companiilor de social media pentru a înăbuși vocile opoziției în timp ce încearcă să rămână la putere.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.