miercuri, februarie 28, 2024

Twitter blochează conturi opoziției la cererea guvernul turc

Twitter susține că a blocat conturilor influencerilor și a mass-mediei din opoziție, la cererea guvernului turc, pe fondul celor mai importante alegeri din 2023.

Twitter a blocat conturile după ce guvernul turc a trimis o „amenințare finală de a limita serviciul” în Turcia.

„Ca răspuns la procesul legal și pentru a ne asigura că Twitter rămâne disponibil pentru poporul Turciei, am luat măsuri pentru a restricționa accesul la anumite conținuturi în Turcia astăzi”, se arată într-o postare a Twitter.

Lista trimisă către Twitter

Twitter a revenit pe 15 mai, cu o postare în care dezvăluie cererea care conținea lista cu conturi ale opoziției și postări ale opoziție trimisă de guvernul turc, prin care cere blocarea acestora.

Twitter: „preocupări legate de libertatea de exprimare”

Alături de listă, Twitter a transmis un comunicat în engleză și în turcă, prin care explică situația și motivul pentru care a ales să blocheze unele conturi.

„Am fost în negocieri cu guvernul turc pe parcursul săptămânii trecute, care ne-a spus clar că Twitter este singurul serviciu de social media care nu respectă în totalitate ordinele judecătorești existente.

Am primit ceea ce credeam a fi o amenințare finală de a limita serviciul – după mai multe astfel de avertismente – și astfel, pentru a menține Twitter disponibil în weekendul electoral, am luat măsuri pentru patru conturi și 409 de tweet-uri identificate prin ordin judecătoresc. Am comunicat în mod direct preocupările legate de libertatea de exprimare.

Vom continua să opunem în instanță, așa cum am făcut cu toate cererile, dar nu a fost posibilă nicio acțiune în justiție înainte de începerea votării.”

Decizia pune din nou în centrul atenției politicile controversate ale CEO-ului Twitter, Elon Musk, privind libertatea de exprimare. O mare parte din mass-media din Turcia se află sub controlul guvernului, iar criticii îl acuză pe Erdogan că a luat măsuri represive împotriva companiilor de social media pentru a înăbuși vocile opoziției în timp ce încearcă să rămână la putere.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.