sâmbătă, aprilie 20, 2024

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

Suedia a îndeplinit cererile Turciei de aderare la NATO printr-o lege mai dură împotriva terorismului, conform Stockholm Center for Freedom.

Prim-ministerul suedez, Ulf Kristersson, a anunțat pe Twitter că noua lege va intra în vigoare pe 1 iunie. 

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Într-un articol de opinie pentru Financial Times, premierul Ulf Kristersson a spus că lupta împotriva terorismului este un punct important al acordului pe care țara sa a avut cu Turcia.

„Suedia sprijină pe deplin Turcia împotriva tuturor amenințărilor la adresa securității sale naționale și condamnă toate organizațiile teroriste, inclusiv PKK, care efectuează atacuri împotriva ei”, afirmă Kristersson, într-un articol de opinie.

Noua lege

Noua legislație, o cerere esențială din partea Turciei de a aproba candidatura pentru aderarea la NATO, a fost adoptată de parlamentul de 349 de locuri al Suediei în mai.

Când a prezentat legislația în februarie, ministrul Justiției Gunnar Strommer a spus că este o „lărgire considerabilă a domeniului de aplicare în comparație cu legislația actuală”.

Noua lege face o infracțiune participarea la un grup terorist, finanțarea activităților acestuia, recrutarea altor persoane sau călătoria în străinătate pentru a-i sprijini.

În noiembrie, țara și-a modificat constituția pentru a permite proiectul de lege să avanseze, deoarece sa considerat că încalcă legile Suediei privind libertatea de asociere.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia împreună cu Finlanda și-au abandonat politica de nealiniere de mult timp și au solicitat să se alăture alianței militare în mai 2022.

În martie, parlamentul turc a ratificat în unanimitate cererea Finlandei, iar țara a devenit al 31-lea membru al NATO.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.