marți, iulie 16, 2024

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

Suedia a îndeplinit cererile Turciei de aderare la NATO printr-o lege mai dură împotriva terorismului, conform Stockholm Center for Freedom.

Prim-ministerul suedez, Ulf Kristersson, a anunțat pe Twitter că noua lege va intra în vigoare pe 1 iunie. 

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Într-un articol de opinie pentru Financial Times, premierul Ulf Kristersson a spus că lupta împotriva terorismului este un punct important al acordului pe care țara sa a avut cu Turcia.

„Suedia sprijină pe deplin Turcia împotriva tuturor amenințărilor la adresa securității sale naționale și condamnă toate organizațiile teroriste, inclusiv PKK, care efectuează atacuri împotriva ei”, afirmă Kristersson, într-un articol de opinie.

Noua lege

Noua legislație, o cerere esențială din partea Turciei de a aproba candidatura pentru aderarea la NATO, a fost adoptată de parlamentul de 349 de locuri al Suediei în mai.

Când a prezentat legislația în februarie, ministrul Justiției Gunnar Strommer a spus că este o „lărgire considerabilă a domeniului de aplicare în comparație cu legislația actuală”.

Noua lege face o infracțiune participarea la un grup terorist, finanțarea activităților acestuia, recrutarea altor persoane sau călătoria în străinătate pentru a-i sprijini.

În noiembrie, țara și-a modificat constituția pentru a permite proiectul de lege să avanseze, deoarece sa considerat că încalcă legile Suediei privind libertatea de asociere.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia împreună cu Finlanda și-au abandonat politica de nealiniere de mult timp și au solicitat să se alăture alianței militare în mai 2022.

În martie, parlamentul turc a ratificat în unanimitate cererea Finlandei, iar țara a devenit al 31-lea membru al NATO.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.