luni, octombrie 2, 2023

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

Suedia a îndeplinit cererile Turciei de aderare la NATO printr-o lege mai dură împotriva terorismului, conform Stockholm Center for Freedom.

Prim-ministerul suedez, Ulf Kristersson, a anunțat pe Twitter că noua lege va intra în vigoare pe 1 iunie. 

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Într-un articol de opinie pentru Financial Times, premierul Ulf Kristersson a spus că lupta împotriva terorismului este un punct important al acordului pe care țara sa a avut cu Turcia.

„Suedia sprijină pe deplin Turcia împotriva tuturor amenințărilor la adresa securității sale naționale și condamnă toate organizațiile teroriste, inclusiv PKK, care efectuează atacuri împotriva ei”, afirmă Kristersson, într-un articol de opinie.

Noua lege

Noua legislație, o cerere esențială din partea Turciei de a aproba candidatura pentru aderarea la NATO, a fost adoptată de parlamentul de 349 de locuri al Suediei în mai.

Când a prezentat legislația în februarie, ministrul Justiției Gunnar Strommer a spus că este o „lărgire considerabilă a domeniului de aplicare în comparație cu legislația actuală”.

Noua lege face o infracțiune participarea la un grup terorist, finanțarea activităților acestuia, recrutarea altor persoane sau călătoria în străinătate pentru a-i sprijini.

În noiembrie, țara și-a modificat constituția pentru a permite proiectul de lege să avanseze, deoarece sa considerat că încalcă legile Suediei privind libertatea de asociere.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Suedia împreună cu Finlanda și-au abandonat politica de nealiniere de mult timp și au solicitat să se alăture alianței militare în mai 2022.

În martie, parlamentul turc a ratificat în unanimitate cererea Finlandei, iar țara a devenit al 31-lea membru al NATO.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.