vineri, septembrie 29, 2023

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

Președintele Recep Tayyip Erdogan are în plan să-l includă pe fostul Ministrul de Finanțe în noul său cabinet, pentru a salva economia țării.

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Erdoğan se gândește să-l numească pe Șimşek în funcția de vicepreședinte, dar Șimșek ar prefera un rol direct responsabil de politica economică și astfel ar putea prelua postul de ministru al Trezoreriei și Finanțelor, ocupat acum de Nureddin Nebati.

Şimşek a fost foarte apreciat de pieţele financiare când a ocupat funcţia de Ministru de Finanţe şi viceprim-ministru între 2009 şi 2018. Un rol cheie pentru el acum ar putea semnala o îndepărtare de la anii de politică neortodoxă susţinută de rate scăzute ale dobânzilor, în ciuda inflaţiei ridicate şi a controlului puternic de stat asupra pieţelor.

Analiştii au fost precauţi cu privire la perspectiva numirii lui Şimşek şi dacă aceasta va aduce o schimbare în politică.

„În ultimii ani, am avut multe schimbări, am avut câțiva șefi ai Bănci Centrale și am sperat că ceva se va schimba, dar nimic nu s-a schimbat.Erdoğan a respectat o strategie neortodoxă și văd puține motive pentru care să-și schimbe strategia”, afirmă Guillaume Tresca, Senior Emerging Market Strategist la Generali Investments.

Vești bune pentru economia Turciei

Speculațiile despre un posibil rol pentru Șimșek, pe care investitorii îl consideră optimist pentru activele turcești, s-au accelerat după ce acesta a purtat discuții cu președintele pe 29 mai.

Una dintre surse, un înalt oficial care cunoaște subiectul, a spus că Erdoğan și Șimşek au vorbit timp de două ore și jumătate.

„A fost o întâlnire destul de bună. Se lucrează doar la câteva puncte. Vor fi finalizate în scurt timp”, afirmă oficialul.

Același oficial a spus că fostul ministru Cevdet Yılmaz ar putea prelua rolul de ministru al Trezoreriei și Finanțelor dacă Șimşek ar deveni vicepreședinte. Un alt ministru anterior al Trezoreriei, Lütfi Elvan, era de asemenea de așteptat să fie pus la conducerea unui minister legat de economie, a spus oficialul.

Economie mixă

Lira a scăzut la un nou minim record, ajungând la 20,75 de unități față de dolar, pe 31 mai din cauza îngrijorărilor legate de epuizarea rezervelor valutare ale Turciei și a incertitudinii cu privire la direcția politicii.

În discursul său de după victoria electorală, Erdoğan a spus: „Proiectăm o economie axată pe investiții și ocuparea forței de muncă, cu o echipă de management financiar care are o reputație internațională”.

Sosirea lui Şimşek a fost menită să anunțe o nouă eră pentru economie și să ajute la abordarea deficitelor mari de cont curent, scăderea rezervelor Băncii Centrale și a inflației care a fost de 44% în aprilie. Anul trecut, inflația a atins un maxim din ultimii 24 de ani de 85%.

„Gândiți-vă la politica care urmează să fie implementată ca fiind puțin mixtă, mai degrabă decât ortodoxă sau nu. Vor fi urme ale ambelor politici. Dacă succesul necesită unele majorări ale ratei dobânzii, o va face. Dacă președintele îl numește în acest rol, el îi oferă această flexibilitate”, spune oficialul, adăugând că rezultatele inițiale ar trebui văzute după șase luni sub Șimșek.

„Politicile lui Şimşek sunt clare. El îşi pune numele în acest sens”, a spus înalt oficial al partidului. „Dacă succesul necesită unele majorări ale ratei dobânzii, o va face. Dacă președintele îl numește în acest rol, el îi oferă această flexibilitate”.

Erdogan a câștigat alegerile pe 28 mai, în ciuda unei crize a costului vieții și a unei serii de prăbușiri valutare despre care analiștii spun că au fost cauzate în mare parte de programul său economic, care a ținut la distanță investitorii străini.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.