sâmbătă, septembrie 30, 2023

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Poliția din Istanbul a intervenit, pe 31 mai, cu gaze lacrimogene la comemorarea a 10 ani de la protestele Gezi Park, conform Gazete Duvar.

Partidul Comunist din Turcia (TKP) a organizat pe 31 mai un protest în cartierul Beyoğlu, din Istanbul pentru comemorarea a 10-a aniversare a protestelor din Parcul Gezi.

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

„Suntem împreună în locul unde a început rezistența noastră onorabilă în urmă cu 10 ani, când milioane de oameni au ieșit în stradă împotriva guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). Cei care nu se supun vor câștiga, vom câștiga!”, adăugând 37 de membrii.

Membrii TKP au atârnat bannerul pe care scria „Nu te supune”, pe care l-au agățat acum 10 ani la Centrul Cultural Atatürk din Piața Taksim, de data aceasta la Demirören Shopping Mall, de pe bulevardul Istiklal.

Membrii partidului au scandat sloganuri precum „Peste tot, Taksim, peste tot rezistență” și „Nu te supune, revendică-ți țara”.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale AKP de guvernământ, care urmărea să construiască o replică a cazărmii otomane pe puținele puncte verzi rămase din oraș.

Protestele au crescut mai târziu în proteste la nivel național și s-au extins în alte orașe. Protestatarii s-au confruntat cu violențe extreme ale poliției, iar opt civili și-au pierdut viața.

Astăzi, personalități proeminente ale societății civile precum Osman Kavala și Mücella Yapıcı rămân arestate sub acuzația de „încercare de a răsturna guvernul Republicii Turcia” și „finanțarea protestelor din Parcul Gezi”.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.