duminică, aprilie 14, 2024

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Poliția din Istanbul a intervenit, pe 31 mai, cu gaze lacrimogene la comemorarea a 10 ani de la protestele Gezi Park, conform Gazete Duvar.

Partidul Comunist din Turcia (TKP) a organizat pe 31 mai un protest în cartierul Beyoğlu, din Istanbul pentru comemorarea a 10-a aniversare a protestelor din Parcul Gezi.

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

„Suntem împreună în locul unde a început rezistența noastră onorabilă în urmă cu 10 ani, când milioane de oameni au ieșit în stradă împotriva guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP). Cei care nu se supun vor câștiga, vom câștiga!”, adăugând 37 de membrii.

Membrii TKP au atârnat bannerul pe care scria „Nu te supune”, pe care l-au agățat acum 10 ani la Centrul Cultural Atatürk din Piața Taksim, de data aceasta la Demirören Shopping Mall, de pe bulevardul Istiklal.

Membrii partidului au scandat sloganuri precum „Peste tot, Taksim, peste tot rezistență” și „Nu te supune, revendică-ți țara”.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale AKP de guvernământ, care urmărea să construiască o replică a cazărmii otomane pe puținele puncte verzi rămase din oraș.

Protestele au crescut mai târziu în proteste la nivel național și s-au extins în alte orașe. Protestatarii s-au confruntat cu violențe extreme ale poliției, iar opt civili și-au pierdut viața.

Astăzi, personalități proeminente ale societății civile precum Osman Kavala și Mücella Yapıcı rămân arestate sub acuzația de „încercare de a răsturna guvernul Republicii Turcia” și „finanțarea protestelor din Parcul Gezi”.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.