luni, martie 25, 2024

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm Center for Freedom.

Turcia este evaluată ca „not free” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran, conform evaluării anuale a drepturilor politice și libertăților civile.

„În Turcia, tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016 a aruncat o umbră lungă asupra drepturilor politice și libertăților civile. Președintele Recep Tayyip Erdogan și partidul său au folosit incidentul pentru a justifica eliminarea controalelor și echilibrelor democratice cheie și eliminarea rivalilor politici”, se arată în raport.

„Acest proces a continuat în 2022, când Turcia s-a pregătit pentru alegeri prezidențiale esențiale în prima jumătate a anului 2023. Înainte de vot, guvernul a adoptat o nouă lege pentru a controla selecția judecătorilor care vor analiza contestațiile la rezultatele alegerilor și a aprobat legea dezinformarii, care ar putea înăbuși și mai mult campaniile de opoziție și mass-media independentă”, a adăugat acesta.

Turcia în 2018: Parțial liberă

Freedom House a retrogradat statutul Turciei de la „parțial liber” la „fără libertate” în raportul său din 2018.

„Din 2018, când a început implementarea așa-numitului sistem de guvernare prezidențial, Turcia a fost retrogradată de la statutul parțial liber la statutul fără libertate. Aceasta înseamnă că Turcia nu este o țară democratică”, a scris jurnalistul veteran, Cengiz Çandar, subliniind o corelație între sistemul prezidențial introdus de Erdoğan și istoricul slab al țării în ceea ce privește drepturile și libertățile.

Întregul raport narativ „Freedom in the World 2023” pentru Turcia nu este încă disponibil.

Potrivit principalelor constatări ale raportului, libertatea globală a scăzut pentru al 17-lea an consecutiv, agresiunea Moscovei în Ucraina și încercările de a submina reprezentanții în diferite țări contribuind la tendința negativă.

Cu toate acestea, raportul indică unele evoluții pozitive, inclusiv alegeri mai competitive și retragerea restricțiilor legate de pandemie care au afectat în mod disproporționat libertatea de întrunire și de mișcare.

Raportul evaluează țările pe baza a 10 indicatori privind drepturile politice și 15 libertăți civile, inclusiv pluralismul politic, libertatea de exprimare și de credință, statul de drept și drepturile individuale.

România a primit un scor de 83/100, fiind catalogată ca o țară liberă.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.