joi, septembrie 21, 2023

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm Center for Freedom.

Turcia este evaluată ca „not free” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran, conform evaluării anuale a drepturilor politice și libertăților civile.

„În Turcia, tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016 a aruncat o umbră lungă asupra drepturilor politice și libertăților civile. Președintele Recep Tayyip Erdogan și partidul său au folosit incidentul pentru a justifica eliminarea controalelor și echilibrelor democratice cheie și eliminarea rivalilor politici”, se arată în raport.

„Acest proces a continuat în 2022, când Turcia s-a pregătit pentru alegeri prezidențiale esențiale în prima jumătate a anului 2023. Înainte de vot, guvernul a adoptat o nouă lege pentru a controla selecția judecătorilor care vor analiza contestațiile la rezultatele alegerilor și a aprobat legea dezinformarii, care ar putea înăbuși și mai mult campaniile de opoziție și mass-media independentă”, a adăugat acesta.

Turcia în 2018: Parțial liberă

Freedom House a retrogradat statutul Turciei de la „parțial liber” la „fără libertate” în raportul său din 2018.

„Din 2018, când a început implementarea așa-numitului sistem de guvernare prezidențial, Turcia a fost retrogradată de la statutul parțial liber la statutul fără libertate. Aceasta înseamnă că Turcia nu este o țară democratică”, a scris jurnalistul veteran, Cengiz Çandar, subliniind o corelație între sistemul prezidențial introdus de Erdoğan și istoricul slab al țării în ceea ce privește drepturile și libertățile.

Întregul raport narativ „Freedom in the World 2023” pentru Turcia nu este încă disponibil.

Potrivit principalelor constatări ale raportului, libertatea globală a scăzut pentru al 17-lea an consecutiv, agresiunea Moscovei în Ucraina și încercările de a submina reprezentanții în diferite țări contribuind la tendința negativă.

Cu toate acestea, raportul indică unele evoluții pozitive, inclusiv alegeri mai competitive și retragerea restricțiilor legate de pandemie care au afectat în mod disproporționat libertatea de întrunire și de mișcare.

Raportul evaluează țările pe baza a 10 indicatori privind drepturile politice și 15 libertăți civile, inclusiv pluralismul politic, libertatea de exprimare și de credință, statul de drept și drepturile individuale.

România a primit un scor de 83/100, fiind catalogată ca o țară liberă.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.