luni, martie 13, 2023

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm Center for Freedom.

Turcia este evaluată ca „not free” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran, conform evaluării anuale a drepturilor politice și libertăților civile.

„În Turcia, tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016 a aruncat o umbră lungă asupra drepturilor politice și libertăților civile. Președintele Recep Tayyip Erdogan și partidul său au folosit incidentul pentru a justifica eliminarea controalelor și echilibrelor democratice cheie și eliminarea rivalilor politici”, se arată în raport.

„Acest proces a continuat în 2022, când Turcia s-a pregătit pentru alegeri prezidențiale esențiale în prima jumătate a anului 2023. Înainte de vot, guvernul a adoptat o nouă lege pentru a controla selecția judecătorilor care vor analiza contestațiile la rezultatele alegerilor și a aprobat legea dezinformarii, care ar putea înăbuși și mai mult campaniile de opoziție și mass-media independentă”, a adăugat acesta.

Turcia în 2018: Parțial liberă

Freedom House a retrogradat statutul Turciei de la „parțial liber” la „fără libertate” în raportul său din 2018.

„Din 2018, când a început implementarea așa-numitului sistem de guvernare prezidențial, Turcia a fost retrogradată de la statutul parțial liber la statutul fără libertate. Aceasta înseamnă că Turcia nu este o țară democratică”, a scris jurnalistul veteran, Cengiz Çandar, subliniind o corelație între sistemul prezidențial introdus de Erdoğan și istoricul slab al țării în ceea ce privește drepturile și libertățile.

Întregul raport narativ „Freedom in the World 2023” pentru Turcia nu este încă disponibil.

Potrivit principalelor constatări ale raportului, libertatea globală a scăzut pentru al 17-lea an consecutiv, agresiunea Moscovei în Ucraina și încercările de a submina reprezentanții în diferite țări contribuind la tendința negativă.

Cu toate acestea, raportul indică unele evoluții pozitive, inclusiv alegeri mai competitive și retragerea restricțiilor legate de pandemie care au afectat în mod disproporționat libertatea de întrunire și de mișcare.

Raportul evaluează țările pe baza a 10 indicatori privind drepturile politice și 15 libertăți civile, inclusiv pluralismul politic, libertatea de exprimare și de credință, statul de drept și drepturile individuale.

România a primit un scor de 83/100, fiind catalogată ca o țară liberă.

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...

Medic suspendat după ce a comparat remarcile lui Erdogan cu ale lui Ataturk despre medici

În provincia vestică Eskişehir, dr. Senem Kaser, care lucrează la Centrul de Sănătate al Familiei Alanönü, a pus observațiile lui Erdoğan la monitorul din fața cabinetului său.

Opoziția a decis! Cine îl înfruntă pe Erdogan la alegerile din 2023?

Alianța Națională din opoziția Turciei a anunțat, pe 6 martie, că liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, va fi candidatul comun pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Totul despre viața politică a lui Kemal Kılıçdaroğlu, principalul contracandidat a lui Erdogan la alegeri prezidențiale

Iată principalele evenimente cheie din viața politică a lui Kılıçdaroğlu: de la deputat, la primăria Istanbul, președinția partidului, până la lupta împotriva lui Erdogan la alegerile din 2023.

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Turcia: Comitetul Electoral a votat împotriva cernelii electorale

Marcarea degetului celui care au votat la alegeri cu cerneală a fost folosită pentru prima dată în Turcia la alegerile din 28 martie 2004. După alegerile locale din 29 martie 2009, această practică a fost abandonată.

Victimă a epurărilor guvernului s-a sinucis: „Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă.”

Moartea lui Fehmiye Çelenk, în vârstă de 44 de ani, a fost anunțată de deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu pe Twitter.

Cutremurele din Turcia! Aproximativ 2.500 de corpuri neînsuflețite nu au fost identificate

Președintele Asociației Experților în Medicină Legală (ATUD), Ahmet Hilal a declarat că numărul oficial de morți este de 46.104.