joi, mai 23, 2024

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm Center for Freedom.

Turcia este evaluată ca „not free” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran, conform evaluării anuale a drepturilor politice și libertăților civile.

„În Turcia, tentativa de lovitură de stat eșuată din 2016 a aruncat o umbră lungă asupra drepturilor politice și libertăților civile. Președintele Recep Tayyip Erdogan și partidul său au folosit incidentul pentru a justifica eliminarea controalelor și echilibrelor democratice cheie și eliminarea rivalilor politici”, se arată în raport.

„Acest proces a continuat în 2022, când Turcia s-a pregătit pentru alegeri prezidențiale esențiale în prima jumătate a anului 2023. Înainte de vot, guvernul a adoptat o nouă lege pentru a controla selecția judecătorilor care vor analiza contestațiile la rezultatele alegerilor și a aprobat legea dezinformarii, care ar putea înăbuși și mai mult campaniile de opoziție și mass-media independentă”, a adăugat acesta.

Turcia în 2018: Parțial liberă

Freedom House a retrogradat statutul Turciei de la „parțial liber” la „fără libertate” în raportul său din 2018.

„Din 2018, când a început implementarea așa-numitului sistem de guvernare prezidențial, Turcia a fost retrogradată de la statutul parțial liber la statutul fără libertate. Aceasta înseamnă că Turcia nu este o țară democratică”, a scris jurnalistul veteran, Cengiz Çandar, subliniind o corelație între sistemul prezidențial introdus de Erdoğan și istoricul slab al țării în ceea ce privește drepturile și libertățile.

Întregul raport narativ „Freedom in the World 2023” pentru Turcia nu este încă disponibil.

Potrivit principalelor constatări ale raportului, libertatea globală a scăzut pentru al 17-lea an consecutiv, agresiunea Moscovei în Ucraina și încercările de a submina reprezentanții în diferite țări contribuind la tendința negativă.

Cu toate acestea, raportul indică unele evoluții pozitive, inclusiv alegeri mai competitive și retragerea restricțiilor legate de pandemie care au afectat în mod disproporționat libertatea de întrunire și de mișcare.

Raportul evaluează țările pe baza a 10 indicatori privind drepturile politice și 15 libertăți civile, inclusiv pluralismul politic, libertatea de exprimare și de credință, statul de drept și drepturile individuale.

România a primit un scor de 83/100, fiind catalogată ca o țară liberă.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.