duminică, aprilie 21, 2024

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar


Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România, conform Stockholm Center for Freedom.

CSW67, care are loc între 6 și 17 martie, se concentrează pe teme precum inovarea, schimbarea și educația în era digitală pentru atingerea egalității de gen, educarea tuturor femeilor și fetelor și provocările și oportunitățile în realizarea egalității de gen.

JWF, care participă la sesiunile Comisiei ONU pentru femei din 2013, organizează anul acesta 12 evenimente paralele în persoană și virtuale, în parteneriat cu 13 organizații neguvernamentale din opt țări și 30 de vorbitori din 12 țări.

„Violența împotriva femeilor în Turcia”

Experți din întreaga lume, precum Brazilia, Grecia, Germania, India, Kârgâzstan, România, Marea Britanie și SUA, împărtășesc informații, experiență și resurse privind drepturile femeilor și egalitatea de gen în cadrul evenimentelor.

Subiectele abordate în evenimentele organizate de JWF includ „Protejarea femeilor apărătoare a drepturilor omului pentru o pace durabilă”, „Violența împotriva femeilor jurnaliste din întreaga lume”, „Violența intersecțională împotriva femeilor în Turcia” și „Politici de integrare pentru reinstalarea cu succes a femeilor refugiate în Grecia.”

La evenimentele din acest an, JWF se concentrează, de asemenea, pe crimele împotriva umanității și pe arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar.

Sunt o femeie vie

Cântăreața kurdă, Hozan Canê a cântat melodia „Ez Jinim Jîyanim” (Sunt o femeie vie) pe care a scris-o pentru 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, în timpul unei recepții la New York, unde JWF a reunit experți în drepturile femeii și diplomații ONU.

Vorbitori de prestigiu, cadre universitare, experți, jurnaliști și activiști vor discuta problemele locale și globale critice ale responsabilizării femeilor și vor prezenta propuneri de politici inovatoare pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă care să țină cont de gen la sediul ONU.

Femicidul și violența împotriva femeilor sunt probleme serioase în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute în fiecare zi. Mulți critici spun că principalul motiv din spatele situației este politicile guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care protejează bărbații violenți și abuzivi, oferindu-le impunitate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și personalități conservatoare proeminente din guvern și mass-media au spus în repetate rânduri că văd egalitatea de gen ca fiind în contradicție cu natura bărbaților și femeilor.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.