luni, martie 20, 2023

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar


Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România, conform Stockholm Center for Freedom.

CSW67, care are loc între 6 și 17 martie, se concentrează pe teme precum inovarea, schimbarea și educația în era digitală pentru atingerea egalității de gen, educarea tuturor femeilor și fetelor și provocările și oportunitățile în realizarea egalității de gen.

JWF, care participă la sesiunile Comisiei ONU pentru femei din 2013, organizează anul acesta 12 evenimente paralele în persoană și virtuale, în parteneriat cu 13 organizații neguvernamentale din opt țări și 30 de vorbitori din 12 țări.

„Violența împotriva femeilor în Turcia”

Experți din întreaga lume, precum Brazilia, Grecia, Germania, India, Kârgâzstan, România, Marea Britanie și SUA, împărtășesc informații, experiență și resurse privind drepturile femeilor și egalitatea de gen în cadrul evenimentelor.

Subiectele abordate în evenimentele organizate de JWF includ „Protejarea femeilor apărătoare a drepturilor omului pentru o pace durabilă”, „Violența împotriva femeilor jurnaliste din întreaga lume”, „Violența intersecțională împotriva femeilor în Turcia” și „Politici de integrare pentru reinstalarea cu succes a femeilor refugiate în Grecia.”

La evenimentele din acest an, JWF se concentrează, de asemenea, pe crimele împotriva umanității și pe arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar.

Sunt o femeie vie

Cântăreața kurdă, Hozan Canê a cântat melodia „Ez Jinim Jîyanim” (Sunt o femeie vie) pe care a scris-o pentru 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, în timpul unei recepții la New York, unde JWF a reunit experți în drepturile femeii și diplomații ONU.

Vorbitori de prestigiu, cadre universitare, experți, jurnaliști și activiști vor discuta problemele locale și globale critice ale responsabilizării femeilor și vor prezenta propuneri de politici inovatoare pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă care să țină cont de gen la sediul ONU.

Femicidul și violența împotriva femeilor sunt probleme serioase în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute în fiecare zi. Mulți critici spun că principalul motiv din spatele situației este politicile guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care protejează bărbații violenți și abuzivi, oferindu-le impunitate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și personalități conservatoare proeminente din guvern și mass-media au spus în repetate rânduri că văd egalitatea de gen ca fiind în contradicție cu natura bărbaților și femeilor.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...