duminică, iulie 14, 2024

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar


Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România, conform Stockholm Center for Freedom.

CSW67, care are loc între 6 și 17 martie, se concentrează pe teme precum inovarea, schimbarea și educația în era digitală pentru atingerea egalității de gen, educarea tuturor femeilor și fetelor și provocările și oportunitățile în realizarea egalității de gen.

JWF, care participă la sesiunile Comisiei ONU pentru femei din 2013, organizează anul acesta 12 evenimente paralele în persoană și virtuale, în parteneriat cu 13 organizații neguvernamentale din opt țări și 30 de vorbitori din 12 țări.

„Violența împotriva femeilor în Turcia”

Experți din întreaga lume, precum Brazilia, Grecia, Germania, India, Kârgâzstan, România, Marea Britanie și SUA, împărtășesc informații, experiență și resurse privind drepturile femeilor și egalitatea de gen în cadrul evenimentelor.

Subiectele abordate în evenimentele organizate de JWF includ „Protejarea femeilor apărătoare a drepturilor omului pentru o pace durabilă”, „Violența împotriva femeilor jurnaliste din întreaga lume”, „Violența intersecțională împotriva femeilor în Turcia” și „Politici de integrare pentru reinstalarea cu succes a femeilor refugiate în Grecia.”

La evenimentele din acest an, JWF se concentrează, de asemenea, pe crimele împotriva umanității și pe arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar.

Sunt o femeie vie

Cântăreața kurdă, Hozan Canê a cântat melodia „Ez Jinim Jîyanim” (Sunt o femeie vie) pe care a scris-o pentru 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, în timpul unei recepții la New York, unde JWF a reunit experți în drepturile femeii și diplomații ONU.

Vorbitori de prestigiu, cadre universitare, experți, jurnaliști și activiști vor discuta problemele locale și globale critice ale responsabilizării femeilor și vor prezenta propuneri de politici inovatoare pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă care să țină cont de gen la sediul ONU.

Femicidul și violența împotriva femeilor sunt probleme serioase în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute în fiecare zi. Mulți critici spun că principalul motiv din spatele situației este politicile guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care protejează bărbații violenți și abuzivi, oferindu-le impunitate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și personalități conservatoare proeminente din guvern și mass-media au spus în repetate rânduri că văd egalitatea de gen ca fiind în contradicție cu natura bărbaților și femeilor.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.