sâmbătă, septembrie 30, 2023

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar


Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România, conform Stockholm Center for Freedom.

CSW67, care are loc între 6 și 17 martie, se concentrează pe teme precum inovarea, schimbarea și educația în era digitală pentru atingerea egalității de gen, educarea tuturor femeilor și fetelor și provocările și oportunitățile în realizarea egalității de gen.

JWF, care participă la sesiunile Comisiei ONU pentru femei din 2013, organizează anul acesta 12 evenimente paralele în persoană și virtuale, în parteneriat cu 13 organizații neguvernamentale din opt țări și 30 de vorbitori din 12 țări.

„Violența împotriva femeilor în Turcia”

Experți din întreaga lume, precum Brazilia, Grecia, Germania, India, Kârgâzstan, România, Marea Britanie și SUA, împărtășesc informații, experiență și resurse privind drepturile femeilor și egalitatea de gen în cadrul evenimentelor.

Subiectele abordate în evenimentele organizate de JWF includ „Protejarea femeilor apărătoare a drepturilor omului pentru o pace durabilă”, „Violența împotriva femeilor jurnaliste din întreaga lume”, „Violența intersecțională împotriva femeilor în Turcia” și „Politici de integrare pentru reinstalarea cu succes a femeilor refugiate în Grecia.”

La evenimentele din acest an, JWF se concentrează, de asemenea, pe crimele împotriva umanității și pe arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar.

Sunt o femeie vie

Cântăreața kurdă, Hozan Canê a cântat melodia „Ez Jinim Jîyanim” (Sunt o femeie vie) pe care a scris-o pentru 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, în timpul unei recepții la New York, unde JWF a reunit experți în drepturile femeii și diplomații ONU.

Vorbitori de prestigiu, cadre universitare, experți, jurnaliști și activiști vor discuta problemele locale și globale critice ale responsabilizării femeilor și vor prezenta propuneri de politici inovatoare pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă care să țină cont de gen la sediul ONU.

Femicidul și violența împotriva femeilor sunt probleme serioase în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute în fiecare zi. Mulți critici spun că principalul motiv din spatele situației este politicile guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care protejează bărbații violenți și abuzivi, oferindu-le impunitate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și personalități conservatoare proeminente din guvern și mass-media au spus în repetate rânduri că văd egalitatea de gen ca fiind în contradicție cu natura bărbaților și femeilor.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.