joi, mai 23, 2024

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Asociația Europeană a Universităților (EUA) a publicat un raport care consideră că universitățile turcești sunt cele mai puțin autonome dintre instituțiile de învățământ superior din 35 de țări europene.

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Cu toate acestea, situația actuală s-a deteriorat până la punctul în care președintele acum selectează și numește rectori fără alegeri organizate în cadrul universităților.

Descriind această evoluție drept „îngrijorătoare”, raportul a adăugat că este un caz unic în Europa.

„Implicarea autorităților publice în guvernarea universității este extinsă și se remarcă ca o excepție în Europa, Turcia fiind singurul caz în care selecția rectorului nu este în mâinile universităților.”, se arată în raport.

Până în 2018, rectorii universităților turcești erau aleși printr-o procedură în două etape: personalul academic ar alege șase candidați, dintre care trei ar fi selectați de YÖK, ai cărui membri erau numiți și de președinte. Dintre acestea trei, președintele ar putea alege pe cine să numească.

Libertatea academică în Turcia este în scădere, mulți academicieni fiind în prezent în spatele gratiilor pentru critici la adresa guvernului turc și a președintelui.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni este cunoscut sub numele „academicieni pentru pace”. Acești academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mișcarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demiși în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.