luni, decembrie 11, 2023

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Asociația Europeană a Universităților (EUA) a publicat un raport care consideră că universitățile turcești sunt cele mai puțin autonome dintre instituțiile de învățământ superior din 35 de țări europene.

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Cu toate acestea, situația actuală s-a deteriorat până la punctul în care președintele acum selectează și numește rectori fără alegeri organizate în cadrul universităților.

Descriind această evoluție drept „îngrijorătoare”, raportul a adăugat că este un caz unic în Europa.

„Implicarea autorităților publice în guvernarea universității este extinsă și se remarcă ca o excepție în Europa, Turcia fiind singurul caz în care selecția rectorului nu este în mâinile universităților.”, se arată în raport.

Până în 2018, rectorii universităților turcești erau aleși printr-o procedură în două etape: personalul academic ar alege șase candidați, dintre care trei ar fi selectați de YÖK, ai cărui membri erau numiți și de președinte. Dintre acestea trei, președintele ar putea alege pe cine să numească.

Libertatea academică în Turcia este în scădere, mulți academicieni fiind în prezent în spatele gratiilor pentru critici la adresa guvernului turc și a președintelui.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni este cunoscut sub numele „academicieni pentru pace”. Acești academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mișcarea a atras critici pe scară largă din partea guvernului. Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demiși în urma unei tentative de lovitură de stat din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.