miercuri, iunie 19, 2024

Apel din partea jurnaliștilor: Erdogan vrea sancțiuni și închisoare până la 3 ani pentru postări pe rețelele de socializare

Şapte sindicate ale jurnalişti turci au semnat o declarație comună împotriva proiectului de lege care deschide calea pentru sancţiuni, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, pentru posturile sociale care se dovedesc a fi produse pentru scopul știrilor false și dezinformarii, conform Turkish Minutes.

Avertizând că proiectul de lege „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, sindicatele au cerut guvernului să-l retragă imediat.

Jurnaliștii au adăugat că proiectul de lege părea să fi fost elaborat pentru a spori „oprimarea jurnalismului” mai degrabă decât „lupta împotriva dezinformarii”.

„Este o cerință a democrației”

Sindicatele au condamnat, de asemenea, AKP, partidul de la guvernare pentru că „nu a simţit nevoia să consulte organizaţiile de presă din Turcia” în timpul procesului de elaborare a legii.

„Este o cerință a democrației ca politicienii oricărui partid să stabilească un dialog cu organizațiile profesionale de top și cu reprezentanții societății civile în domeniul relevant, în timp ce pregătesc astfel de reglementări care privesc direct dreptul societății de a obține și de a primi informații. Condamnăm încălcarea acestui principiu democratic”, se arată în declarație.

Proiectul de lege

Proiectul de lege vizează adăugarea infracțiunii, intitulată „Diseminarea publică a informațiilor înșelătoare”, în legea nr. 5237 ca o clauză A,  a articolului 217, care spune: „Oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă și externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării, cu unicul motiv de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului, în mod adecvat pentru tulburarea liniştii publice, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani.”

Asociaţia Jurnaliştilor Turci (TGC), Uniunea Jurnaliştilor Turci (TGS), Asociaţia Jurnaliştilor Contemporani (ÇGD) şi Comitetul pentru Turcia al Institutului Internaţional de Presă (IPI) s-au numărat printre sindicatele care au semnat declaraţia comună .

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.