marți, mai 31, 2022

Apel din partea jurnaliștilor: Erdogan vrea sancțiuni și închisoare până la 3 ani pentru postări pe rețelele de socializare

Şapte sindicate ale jurnalişti turci au semnat o declarație comună împotriva proiectului de lege care deschide calea pentru sancţiuni, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, pentru posturile sociale care se dovedesc a fi produse pentru scopul știrilor false și dezinformarii, conform Turkish Minutes.

Avertizând că proiectul de lege „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, sindicatele au cerut guvernului să-l retragă imediat.

Jurnaliștii au adăugat că proiectul de lege părea să fi fost elaborat pentru a spori „oprimarea jurnalismului” mai degrabă decât „lupta împotriva dezinformarii”.

„Este o cerință a democrației”

Sindicatele au condamnat, de asemenea, AKP, partidul de la guvernare pentru că „nu a simţit nevoia să consulte organizaţiile de presă din Turcia” în timpul procesului de elaborare a legii.

„Este o cerință a democrației ca politicienii oricărui partid să stabilească un dialog cu organizațiile profesionale de top și cu reprezentanții societății civile în domeniul relevant, în timp ce pregătesc astfel de reglementări care privesc direct dreptul societății de a obține și de a primi informații. Condamnăm încălcarea acestui principiu democratic”, se arată în declarație.

Proiectul de lege

Proiectul de lege vizează adăugarea infracțiunii, intitulată „Diseminarea publică a informațiilor înșelătoare”, în legea nr. 5237 ca o clauză A,  a articolului 217, care spune: „Oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă și externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării, cu unicul motiv de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului, în mod adecvat pentru tulburarea liniştii publice, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani.”

Asociaţia Jurnaliştilor Turci (TGC), Uniunea Jurnaliştilor Turci (TGS), Asociaţia Jurnaliştilor Contemporani (ÇGD) şi Comitetul pentru Turcia al Institutului Internaţional de Presă (IPI) s-au numărat printre sindicatele care au semnat declaraţia comună .

Prietenul apropiat al lui Erdogan a câștigat licitație pentru restaurarea Hagia Sophia

Licitația de restaurare a fost dată parteneriatului de afaceri stabilit de trei companii, Hassa Architecture, Iras Yapı și Adamak Restoration, pentru 23 de milioane de lire.

Apel din partea jurnaliștilor: Erdogan vrea sancțiuni și închisoare până la 3 ani pentru postări pe rețelele de socializare

Avertizând că proiectul de lege „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, sindicatele au cerut guvernului să-l retragă imediat.

De necrezut! Bucăți din pereții de la Hagia Sophia curățați și puși în pungă ca suvenir

Un utilizator de Twitter a distribuit o fotografie cu o persoană care a rupt bucăți de pe pereții Hagia Sofia și le-a pus într-o pungă de plastic. 

Erdoğan acuzat de opoziție că a transferat milioane de dolari în SUA  pentru a fugi din Turcia

Membrii familiei președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan au fost implicați în transferul a 1 miliard de lire (60,5 milioane de dolari) pentru...

Turismul stabilizează economia Turciei: Numărul turiștilor a crescut cu 225,6%

Numărul străinilor sosiți în Turcia, în luna aprilie,  s-a triplat față de aceeași perioadă în 2021,  conform datelor Ministerului Turismului, citat de...

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Human Watch:Aproape 40% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței

Emma Sin Webb, cercetător Human Watch (HRW) Turcia la divizia Europa și Asia Centrală, a prezentat un nou raport pregătit de HRW intitulat „Combaterea violenței domestice în Turcia: impactul mortal al eșecului de a proteja”. 

Muzicienii din Turcia sunt copleșiți de interzicerea frecventă a concertelor

Muzicienii din Turcia se luptă cu interdicțiile impuse concertelor lor de administrațiile locale din toată țara sub diferite pretexte, c