luni, martie 20, 2023

Apel din partea jurnaliștilor: Erdogan vrea sancțiuni și închisoare până la 3 ani pentru postări pe rețelele de socializare

Şapte sindicate ale jurnalişti turci au semnat o declarație comună împotriva proiectului de lege care deschide calea pentru sancţiuni, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, pentru posturile sociale care se dovedesc a fi produse pentru scopul știrilor false și dezinformarii, conform Turkish Minutes.

Avertizând că proiectul de lege „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, sindicatele au cerut guvernului să-l retragă imediat.

Jurnaliștii au adăugat că proiectul de lege părea să fi fost elaborat pentru a spori „oprimarea jurnalismului” mai degrabă decât „lupta împotriva dezinformarii”.

„Este o cerință a democrației”

Sindicatele au condamnat, de asemenea, AKP, partidul de la guvernare pentru că „nu a simţit nevoia să consulte organizaţiile de presă din Turcia” în timpul procesului de elaborare a legii.

„Este o cerință a democrației ca politicienii oricărui partid să stabilească un dialog cu organizațiile profesionale de top și cu reprezentanții societății civile în domeniul relevant, în timp ce pregătesc astfel de reglementări care privesc direct dreptul societății de a obține și de a primi informații. Condamnăm încălcarea acestui principiu democratic”, se arată în declarație.

Proiectul de lege

Proiectul de lege vizează adăugarea infracțiunii, intitulată „Diseminarea publică a informațiilor înșelătoare”, în legea nr. 5237 ca o clauză A,  a articolului 217, care spune: „Oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă și externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării, cu unicul motiv de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului, în mod adecvat pentru tulburarea liniştii publice, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani.”

Asociaţia Jurnaliştilor Turci (TGC), Uniunea Jurnaliştilor Turci (TGS), Asociaţia Jurnaliştilor Contemporani (ÇGD) şi Comitetul pentru Turcia al Institutului Internaţional de Presă (IPI) s-au numărat printre sindicatele care au semnat declaraţia comună .

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.