joi, aprilie 25, 2024

Retragerea din Convenția de la Istanbul „poate fi una dintre cele mai grave greșeli ale lui Erdoğan”

Mișcarea feministă din Turcia a ieșit victorioasă în dezbaterea asupra Convenției de la Istanbul, susține directorul companiei private de sondaj Metropoll, citat de Duvar English.

Özer Sencar a afirmat că situația lui  Erdoğan este “una regretabilă” la dezbaterea retragerii țării din Convenția de la Istanbul, oficial „Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violență domestică.”

„Dacă îl cunosc pe Erdoğan, crede că au făcut o greșeală în unirea femeilor într-un bloc de opoziție. Cu siguranță femeile au reușit, au obținut o victorie majoră. Au ajuns să cunoască gustul de a fi o opoziție” a explicat Sencar.

Sencar a menționat că președintele Erdoğan este adesea motivat de voturi și de stimularea alegătorilor, iar unirea femeilor în opoziție ar fi fost una dintre cele mai grave mișcări din cariera  președintelui Erdoğan.

„Cred că Erdoğan nu a vorbit cu femeile din partidul său sau dintre electorat. Vorbim despre femei atât din tabăra sa, cât și din opoziție. Au creat un spațiu și un orizont pentru mișcarea feministă ”, a susținut directorul. 

Dezbaterile asupra Convenție de la Istanbul a urmat după uciderea brutală a lui Pınar Gültekin, în vârstă de 27 de ani, de către fostul ei iubit. Uciderea a alimentat proteste la nivel național care au îndemnat guvernul să nu se retragă din Convenția de la Istanbul. Au fost, de asemenea, apeluri pe social media, unde femeile au împărtășit fotografii cu ele lângă hashtag-uri care apără convenția.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.