luni, mai 17, 2021

RESTITUIRI ISTORICE

Lansare – Eveniment la exact 70 de ani de la 16 martie 1948, data la care Regele Mihai a facut public caracterul ilegal al abdicarii fortate, la New York.

Despre volum:

„In dimineata zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza si Gheorghiu-Dej, membri ai Cabinetului Roman, mi-au prezentat textul actului de abdicare, indemnindu-ma sa-l semnez imediat. Amindoi s-au prezentat la Palatul Regal dupa ce acesta a fost incercuit de detasamente armate, informindu-ma ca ma vor socoti raspunzator pentru varsarea de singe ce va urma ca o consecinta a instructiunilor ce le emisesera deja in caz ca nu voi semna in cadrul limitei de timp impusa. Acest act mi-a fost impus cu forta de un Guvern instalat si mentinut la putere de o tara straina, un Guvern total nereprezentativ pentru vointa poporului roman. […] Indepartarea monarhiei constituie un nou act de violenta in politica de subjugare a Romaniei. In aceste conditii, nu ma consider obligat in nici un fel de acest act care mi-a fost impus. Cu neclintita credinta in viitorul nostru, animat de acelasi devotament si dorinta de a munci, voi continua sa servesc poporul roman, de care destinul meu este legat inexorabil.Prima denuntare oficiala a actului de la30 decembrie 1947.
Fragment din declaratia de presa a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei sustinuta la Londra, 4 martie 1948

De-a lungul timpului, actul de la 30 decembrie 1947 a stirnit vii controverse si a generat polemici aprinse. Studiile care alcatuiesc acest volum repun in discutie si analizeaza, cu instrumente diverse si din diferite unghiuri, evenimentul care a pus capat nu numai monarhiei romanesti, constitutionalismului si democratiei, ci si unei epoci intregi din istoria noastra. Sint analizate interpretarile date abdicarii in cele sapte decenii care au trecut de la producerea ei si, pe baza unor marturii si chiar a unor noi probe documentare, sint lamurite aspecte ramase pina acum neelucidate.

Alexandru Muraru este politolog si istoric, cercetator stiintific III in Departamentul de Cercetare al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social‑Politice din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. De asemenea, este profesor asociat in stiinte politice la aceeasi universitate. Este autorul volumelor: Republica Monarhica: Aportul Familiei Regale la integrarea euro‑atlantica a Romaniei (Junimea, 2009) si Cum supravietuieste monarhia intr‑o republica? Regele Mihai, romanii si regalitatea dupa 1989 (Curtea Veche, 2015). A coordonat volumele: Ana, Regina. Acasa pentru totdeauna(Curtea Veche, 2016) si Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei (in colaborare cu Daniel Sandru) (Adenium, 2016). A publicat citeva zeci de studii si articole privind problema monarhica in Romania postcomunista. Pentru pozitiile sale publice si lucrarile despre regalitate, a fost decorat in doua rinduri de catre M.S. Regele Mihai I al Romaniei cu „Medalia Regele Mihai pentru loialitate” (2008) si cu Ordinul „Coroana Romaniei” in grad de Ofiter (2015).

La  16 martie,Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, si Alteta Sa Regala Principele Radu au găzduit  in Sala Regilor a Palatului Elisabeta prezentarea volumului Regele, comunistii si Coroana. Adevarata istorie a abdicarii lui Mihai I, coordonat de Alexandru Muraru si Andrei Muraru, aparut la Editura Polirom.La lansarea de la Palatul Elisabeta  au  luat cuvintul MS Margareta, Custodele Coroanei, ES Hans Klemm, Ambasadorul SUA in Romania, Maestrul Victor Rebengiuc precum si unul dintre coordonatorii volumului.

Ana-Maria Tabarca
Redactor de Promovare
Editura Polirom

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia: Inflația la nivel record

Inflația anuală din Turcia a urcat la 17,14 la sută în aprilie, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, conform...

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...