joi, noiembrie 26, 2020

RESTITUIRI ISTORICE

Lansare – Eveniment la exact 70 de ani de la 16 martie 1948, data la care Regele Mihai a facut public caracterul ilegal al abdicarii fortate, la New York.

Despre volum:

„In dimineata zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza si Gheorghiu-Dej, membri ai Cabinetului Roman, mi-au prezentat textul actului de abdicare, indemnindu-ma sa-l semnez imediat. Amindoi s-au prezentat la Palatul Regal dupa ce acesta a fost incercuit de detasamente armate, informindu-ma ca ma vor socoti raspunzator pentru varsarea de singe ce va urma ca o consecinta a instructiunilor ce le emisesera deja in caz ca nu voi semna in cadrul limitei de timp impusa. Acest act mi-a fost impus cu forta de un Guvern instalat si mentinut la putere de o tara straina, un Guvern total nereprezentativ pentru vointa poporului roman. […] Indepartarea monarhiei constituie un nou act de violenta in politica de subjugare a Romaniei. In aceste conditii, nu ma consider obligat in nici un fel de acest act care mi-a fost impus. Cu neclintita credinta in viitorul nostru, animat de acelasi devotament si dorinta de a munci, voi continua sa servesc poporul roman, de care destinul meu este legat inexorabil.Prima denuntare oficiala a actului de la30 decembrie 1947.
Fragment din declaratia de presa a Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei sustinuta la Londra, 4 martie 1948

De-a lungul timpului, actul de la 30 decembrie 1947 a stirnit vii controverse si a generat polemici aprinse. Studiile care alcatuiesc acest volum repun in discutie si analizeaza, cu instrumente diverse si din diferite unghiuri, evenimentul care a pus capat nu numai monarhiei romanesti, constitutionalismului si democratiei, ci si unei epoci intregi din istoria noastra. Sint analizate interpretarile date abdicarii in cele sapte decenii care au trecut de la producerea ei si, pe baza unor marturii si chiar a unor noi probe documentare, sint lamurite aspecte ramase pina acum neelucidate.

Alexandru Muraru este politolog si istoric, cercetator stiintific III in Departamentul de Cercetare al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social‑Politice din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. De asemenea, este profesor asociat in stiinte politice la aceeasi universitate. Este autorul volumelor: Republica Monarhica: Aportul Familiei Regale la integrarea euro‑atlantica a Romaniei (Junimea, 2009) si Cum supravietuieste monarhia intr‑o republica? Regele Mihai, romanii si regalitatea dupa 1989 (Curtea Veche, 2015). A coordonat volumele: Ana, Regina. Acasa pentru totdeauna(Curtea Veche, 2016) si Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a Romaniei (in colaborare cu Daniel Sandru) (Adenium, 2016). A publicat citeva zeci de studii si articole privind problema monarhica in Romania postcomunista. Pentru pozitiile sale publice si lucrarile despre regalitate, a fost decorat in doua rinduri de catre M.S. Regele Mihai I al Romaniei cu „Medalia Regele Mihai pentru loialitate” (2008) si cu Ordinul „Coroana Romaniei” in grad de Ofiter (2015).

La  16 martie,Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, si Alteta Sa Regala Principele Radu au găzduit  in Sala Regilor a Palatului Elisabeta prezentarea volumului Regele, comunistii si Coroana. Adevarata istorie a abdicarii lui Mihai I, coordonat de Alexandru Muraru si Andrei Muraru, aparut la Editura Polirom.La lansarea de la Palatul Elisabeta  au  luat cuvintul MS Margareta, Custodele Coroanei, ES Hans Klemm, Ambasadorul SUA in Romania, Maestrul Victor Rebengiuc precum si unul dintre coordonatorii volumului.

Ana-Maria Tabarca
Redactor de Promovare
Editura Polirom

Turcia: 49 de deținuți au murit. 1.600 de deținuți bolnavi sunt încă după gratii

49 de prizonieri au murit în spatele gratiilor de la începutul anului, conform cifrelor Comisiei Asistenței pentru Drepturile Omului (İHD), relatează Duvar...

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

142 de armeni au părăsit Turcia în 24 de ore:”Puneți capăt politicii urii!

142 de armeni au părăsit Turcia într-o singură zi, pe fondul sentimentului anti-armean în creștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.