vineri, martie 31, 2023

Profesorul turc din Kârgâzstan dispărut de o lună a apărut în Turcia

Președintele turc, Recep Erdogan a confirmat, pe 5 iulie că profesorul turc dispărut în urmă cu o lună a fost adus în Turcia, în ciuda faptului că declarase că nu cunoaște nimic despre el, conform Anadolu Agency.

Erdogan s-a lăudat la conferința de presă după o ședință de cabinet că a readus peste 100 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen care trăiesc în diaspora, printre care și profesorul turc, Orhan İnandı.

„Turcia a capturat șeful mișcării Gülen din Asia Centrală. Persoanele prinse unul după altul în ultima perioadă arată încă o dată adepților Mișcării Gulen, faptul că niciun loc din lume nu este sigur pentru ei”, a declarat Erdogan.

Acesta declarația a venit, după ce pe 8 iunie, la conferința de presă în cadrul vizitei oficiale a președintelui kârgâz, Erdogan negat că știe ceva despre Orhan İnandı. 

„Nu-l cunosc pe Orhan Inandi și nu știu nimic despre subiect (răpirea lui)”, a susținut Erdogan, când a fost întrebat de presă.

Președintele turc, Recep Erdogan alături de omologul său kârgâz, Sadyr Japarov, la vizita oficială din Ankara.

Critici dure pe plan internațional

Activiștii pentru drepturile omului, presa internațională și autoritățile din occident au urmărit cu atenție desfășurarea evenimentelor în cazul lui Orhan Inandi, astfel, declarațiile lui Erdogan a fost una zguduitoare care a dus la un șir de critici.

Reportul CBC, Matthew Kupfer a comentat noile declarații lui Erdogan, întrebând despre rolul jucat al autorităților kârgâze.

„Erdogan a anunțat că forțele de securitate turce l-au răpit educatorul Orhan Inandi, care a dispărut în Kârgâzstan în mai, și l-au predat înapoi în Turcia.Întrebările mele: L-a vândut Sadyr Japarov? Au ajutat agențiile de securitate kârgâze Ankara?” a scris Kupfer pe contul său de Twitter.

De asemenea, Rebecca Harms, om politic german, fostă membră al Parlamentului European a tras un semnal de alarmă asupra cazului lui Inandi.

„Comunitatea internațională și societatea civilă nu pot tolera aceste predări ilegale”, a scris Harms, pe contul său de Twitter,

Ce s-a întâmplat?

Cetățean cu dublă cetățenie, İnandı este fostul director al rețelei școlare afiliate cu Gülen din Kârgâzstan.

Educatorul în vârstă de 53 de ani dispăruse din 31 mai 2021, determinând o anchetă din partea oficialilor kârgâzi.

Orhan İnandı a fost contactat ultima dată de familia sa la ora 18, luni, după ce și-a părăsit casa pentru o întâlnire la o cafenea din apropiere. Un automobil Lexus, care aparținea lui İnandı, a fost găsit într-o zonă aproape de casa lui, cu ușile deschise, marți, la 3 dimineața. 

Avocata lui Orhan Inandi a publicat imagini de la răpirea profesorului turc.

Rețeaua de instituții de învățământ Sapat (fost Sebat) funcționează în Kârgâzstan din 1992. Din 2017, rețeaua școlară este condusă de Republica Kârgâzstan. Există 16 licee, o universitate internațională, o școală internațională și trei școli primare care funcționează.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.