vineri, aprilie 26, 2024

Profesorul turc din Kârgâzstan dispărut de o lună a apărut în Turcia

Președintele turc, Recep Erdogan a confirmat, pe 5 iulie că profesorul turc dispărut în urmă cu o lună a fost adus în Turcia, în ciuda faptului că declarase că nu cunoaște nimic despre el, conform Anadolu Agency.

Erdogan s-a lăudat la conferința de presă după o ședință de cabinet că a readus peste 100 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen care trăiesc în diaspora, printre care și profesorul turc, Orhan İnandı.

„Turcia a capturat șeful mișcării Gülen din Asia Centrală. Persoanele prinse unul după altul în ultima perioadă arată încă o dată adepților Mișcării Gulen, faptul că niciun loc din lume nu este sigur pentru ei”, a declarat Erdogan.

Acesta declarația a venit, după ce pe 8 iunie, la conferința de presă în cadrul vizitei oficiale a președintelui kârgâz, Erdogan negat că știe ceva despre Orhan İnandı. 

„Nu-l cunosc pe Orhan Inandi și nu știu nimic despre subiect (răpirea lui)”, a susținut Erdogan, când a fost întrebat de presă.

Președintele turc, Recep Erdogan alături de omologul său kârgâz, Sadyr Japarov, la vizita oficială din Ankara.

Critici dure pe plan internațional

Activiștii pentru drepturile omului, presa internațională și autoritățile din occident au urmărit cu atenție desfășurarea evenimentelor în cazul lui Orhan Inandi, astfel, declarațiile lui Erdogan a fost una zguduitoare care a dus la un șir de critici.

Reportul CBC, Matthew Kupfer a comentat noile declarații lui Erdogan, întrebând despre rolul jucat al autorităților kârgâze.

„Erdogan a anunțat că forțele de securitate turce l-au răpit educatorul Orhan Inandi, care a dispărut în Kârgâzstan în mai, și l-au predat înapoi în Turcia.Întrebările mele: L-a vândut Sadyr Japarov? Au ajutat agențiile de securitate kârgâze Ankara?” a scris Kupfer pe contul său de Twitter.

De asemenea, Rebecca Harms, om politic german, fostă membră al Parlamentului European a tras un semnal de alarmă asupra cazului lui Inandi.

„Comunitatea internațională și societatea civilă nu pot tolera aceste predări ilegale”, a scris Harms, pe contul său de Twitter,

Ce s-a întâmplat?

Cetățean cu dublă cetățenie, İnandı este fostul director al rețelei școlare afiliate cu Gülen din Kârgâzstan.

Educatorul în vârstă de 53 de ani dispăruse din 31 mai 2021, determinând o anchetă din partea oficialilor kârgâzi.

Orhan İnandı a fost contactat ultima dată de familia sa la ora 18, luni, după ce și-a părăsit casa pentru o întâlnire la o cafenea din apropiere. Un automobil Lexus, care aparținea lui İnandı, a fost găsit într-o zonă aproape de casa lui, cu ușile deschise, marți, la 3 dimineața. 

Avocata lui Orhan Inandi a publicat imagini de la răpirea profesorului turc.

Rețeaua de instituții de învățământ Sapat (fost Sebat) funcționează în Kârgâzstan din 1992. Din 2017, rețeaua școlară este condusă de Republica Kârgâzstan. Există 16 licee, o universitate internațională, o școală internațională și trei școli primare care funcționează.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.