miercuri, decembrie 6, 2023

Profesorul turc din Kârgâzstan dispărut de o lună a apărut în Turcia

Președintele turc, Recep Erdogan a confirmat, pe 5 iulie că profesorul turc dispărut în urmă cu o lună a fost adus în Turcia, în ciuda faptului că declarase că nu cunoaște nimic despre el, conform Anadolu Agency.

Erdogan s-a lăudat la conferința de presă după o ședință de cabinet că a readus peste 100 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen care trăiesc în diaspora, printre care și profesorul turc, Orhan İnandı.

„Turcia a capturat șeful mișcării Gülen din Asia Centrală. Persoanele prinse unul după altul în ultima perioadă arată încă o dată adepților Mișcării Gulen, faptul că niciun loc din lume nu este sigur pentru ei”, a declarat Erdogan.

Acesta declarația a venit, după ce pe 8 iunie, la conferința de presă în cadrul vizitei oficiale a președintelui kârgâz, Erdogan negat că știe ceva despre Orhan İnandı. 

„Nu-l cunosc pe Orhan Inandi și nu știu nimic despre subiect (răpirea lui)”, a susținut Erdogan, când a fost întrebat de presă.

Președintele turc, Recep Erdogan alături de omologul său kârgâz, Sadyr Japarov, la vizita oficială din Ankara.

Critici dure pe plan internațional

Activiștii pentru drepturile omului, presa internațională și autoritățile din occident au urmărit cu atenție desfășurarea evenimentelor în cazul lui Orhan Inandi, astfel, declarațiile lui Erdogan a fost una zguduitoare care a dus la un șir de critici.

Reportul CBC, Matthew Kupfer a comentat noile declarații lui Erdogan, întrebând despre rolul jucat al autorităților kârgâze.

„Erdogan a anunțat că forțele de securitate turce l-au răpit educatorul Orhan Inandi, care a dispărut în Kârgâzstan în mai, și l-au predat înapoi în Turcia.Întrebările mele: L-a vândut Sadyr Japarov? Au ajutat agențiile de securitate kârgâze Ankara?” a scris Kupfer pe contul său de Twitter.

De asemenea, Rebecca Harms, om politic german, fostă membră al Parlamentului European a tras un semnal de alarmă asupra cazului lui Inandi.

„Comunitatea internațională și societatea civilă nu pot tolera aceste predări ilegale”, a scris Harms, pe contul său de Twitter,

Ce s-a întâmplat?

Cetățean cu dublă cetățenie, İnandı este fostul director al rețelei școlare afiliate cu Gülen din Kârgâzstan.

Educatorul în vârstă de 53 de ani dispăruse din 31 mai 2021, determinând o anchetă din partea oficialilor kârgâzi.

Orhan İnandı a fost contactat ultima dată de familia sa la ora 18, luni, după ce și-a părăsit casa pentru o întâlnire la o cafenea din apropiere. Un automobil Lexus, care aparținea lui İnandı, a fost găsit într-o zonă aproape de casa lui, cu ușile deschise, marți, la 3 dimineața. 

Avocata lui Orhan Inandi a publicat imagini de la răpirea profesorului turc.

Rețeaua de instituții de învățământ Sapat (fost Sebat) funcționează în Kârgâzstan din 1992. Din 2017, rețeaua școlară este condusă de Republica Kârgâzstan. Există 16 licee, o universitate internațională, o școală internațională și trei școli primare care funcționează.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.