vineri, aprilie 8, 2022

Profesorul turc din Kârgâzstan dispărut de o lună a apărut în Turcia

Președintele turc, Recep Erdogan a confirmat, pe 5 iulie că profesorul turc dispărut în urmă cu o lună a fost adus în Turcia, în ciuda faptului că declarase că nu cunoaște nimic despre el, conform Anadolu Agency.

Erdogan s-a lăudat la conferința de presă după o ședință de cabinet că a readus peste 100 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen care trăiesc în diaspora, printre care și profesorul turc, Orhan İnandı.

„Turcia a capturat șeful mișcării Gülen din Asia Centrală. Persoanele prinse unul după altul în ultima perioadă arată încă o dată adepților Mișcării Gulen, faptul că niciun loc din lume nu este sigur pentru ei”, a declarat Erdogan.

Acesta declarația a venit, după ce pe 8 iunie, la conferința de presă în cadrul vizitei oficiale a președintelui kârgâz, Erdogan negat că știe ceva despre Orhan İnandı. 

„Nu-l cunosc pe Orhan Inandi și nu știu nimic despre subiect (răpirea lui)”, a susținut Erdogan, când a fost întrebat de presă.

Președintele turc, Recep Erdogan alături de omologul său kârgâz, Sadyr Japarov, la vizita oficială din Ankara.

Critici dure pe plan internațional

Activiștii pentru drepturile omului, presa internațională și autoritățile din occident au urmărit cu atenție desfășurarea evenimentelor în cazul lui Orhan Inandi, astfel, declarațiile lui Erdogan a fost una zguduitoare care a dus la un șir de critici.

Reportul CBC, Matthew Kupfer a comentat noile declarații lui Erdogan, întrebând despre rolul jucat al autorităților kârgâze.

„Erdogan a anunțat că forțele de securitate turce l-au răpit educatorul Orhan Inandi, care a dispărut în Kârgâzstan în mai, și l-au predat înapoi în Turcia.Întrebările mele: L-a vândut Sadyr Japarov? Au ajutat agențiile de securitate kârgâze Ankara?” a scris Kupfer pe contul său de Twitter.

De asemenea, Rebecca Harms, om politic german, fostă membră al Parlamentului European a tras un semnal de alarmă asupra cazului lui Inandi.

„Comunitatea internațională și societatea civilă nu pot tolera aceste predări ilegale”, a scris Harms, pe contul său de Twitter,

Ce s-a întâmplat?

Cetățean cu dublă cetățenie, İnandı este fostul director al rețelei școlare afiliate cu Gülen din Kârgâzstan.

Educatorul în vârstă de 53 de ani dispăruse din 31 mai 2021, determinând o anchetă din partea oficialilor kârgâzi.

Orhan İnandı a fost contactat ultima dată de familia sa la ora 18, luni, după ce și-a părăsit casa pentru o întâlnire la o cafenea din apropiere. Un automobil Lexus, care aparținea lui İnandı, a fost găsit într-o zonă aproape de casa lui, cu ușile deschise, marți, la 3 dimineața. 

Avocata lui Orhan Inandi a publicat imagini de la răpirea profesorului turc.

Rețeaua de instituții de învățământ Sapat (fost Sebat) funcționează în Kârgâzstan din 1992. Din 2017, rețeaua școlară este condusă de Republica Kârgâzstan. Există 16 licee, o universitate internațională, o școală internațională și trei școli primare care funcționează.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.