marți, octombrie 15, 2024

Paștele ortodox și Ramadan-ul : puncte comune și diferite

Aprilie 2020 pare să fie unul extrem de interesant din punct de vedere al două credințe monoteiste: creștinismul și islamul. În această lună se sărbătorește atât Paștele catolic – 12 aprilie, cât și Paștele ortodox – 19 aprilie, iar în data de 23 aprilie, începe Ramadan  luna sfântă și luna postului în islam.

Atunci când vorbim despre aceste sărbători, indiferent din ce punct de vedere – ortodox, catolic, musulman – vorbim despre post și rugăciune, încununate de o sărbătoare de final.

Puncte comune:

Dacă ar fi să vorbim despre un punct comun între aceste două perioade – Perioada Paștelui în creștinism și perioada Ramadanului în islam- am aminti faptul că ambele nu au dată exactă.

Calendarul lunar este important și în Islam

Calendarul lunar islamic este format din douăsprezece luni, Ramadanul fiind a noua lună. Fiecare lună durează douăzeci și nouă (29) sau treizeci (30) de zile. Șase luni vor fi douăzeci și nouă zile, iar alte șase vor fi treizeci de zile, făcând astfel 354 de zile într-un lunar.

Data Paștelui depinde de doua fenomene naturale: unul cu data fixa – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plina. Aceasta din urma face ca data Păștilor sa varieze in fiecare an, caci luna plina pascala apare in unii ani mai aproape de echinocțiu, in alții mai departe de el.

Data Paștelui a dat naștere in vechime la controverse si dezbinări in unele Biserici. Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii Paștelui, in cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit: Pastele va fi serbat totdeauna duminica. Aceasta duminica va fi imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvara. Când data Paștelui iudaic (adică 14 Nisan) cade duminica, Pastele creștin va fi serbat duminica următoare, pentru a nu fi serbat o data cu cel iudaic, dar nici înaintea acestora.

Modul în care s-a realizat acest calculat pe vremea profetului Muhammad, a fost acela că oamenii priveau cerul la începutul fiecărei luni lunare. Dacă noua semilună ar fi fost observată, aceasta ar însemna că luna următoare a început și cea anterioară s-a încheiat. Semiluna este porțiunea luminată de soare a lunii așa cum se vede de pe Pământ și variază în funcție de pozițiile schimbătoare ale Soarelui, Lunii și Pământului. Imaginea alăturată arată cum este luna la începutul [semilună subțire], mijlocul [lună plină] și sfârșitul [semilună subțire] a lunii lunare. 

Semnificațiile postului Paștelui:

Durata de 40 de zile are valoare simbolica, dar se întemeiază si pe o tradiție veche de atâtea ori prezentata in Biblie:

– 40 de zile a ținut Potopul, care a spălat pământul de păcate, după cum ne prezinta textul Genezei.

– Timp de 40 de zile, Moise a stat pe Muntele Sinai pentru a primi în dar Legea lui Dumnezeu.

– Timp de 40 de zile evreii au rămas în deșert înainte de a ajunge în țara făgăduinței.

– Timp de 40 de zile ninivenii au postit pentru a se pocăiască.

– Timp de 40 de zile și 40 de nopți a postit Iisus înainte de a începe activitatea misionară pe pământ, printre oameni.

Postul fizic și spiritual

Indiferent despre ce credință vorbim – monoteistă sau nu – toate recomandă postul. în absolut toate credințele postul nu reprezintă doar o abstinență fizică de la mâncat, băut sau relații sexuale, el fiind mult mai mult de atât.

Ramadanul este luna iertării, luna plină de favoruri divine și de har. În această lună vor fi iertați acei credincioși care își deschid sincer mâinile în fața Domnului Atotmilostiv; iar inimile lor vor fi pline de fericire, fețele lor vor fi binecuvântate cu zâmbet, și valuri de generozitate vor curge în mod continuu în mâinile lor.

În ambele credințe – creștinism și islam – nu este vorba numai de a ține stomacul flămând.

Cei care rămân flămânzi, dar ale căror limbi se învârtesc, înjură și calomniază, care bârfesc și care, făcând astfel, înjunghie persoane pe la spate, cei care își răspândesc otrava – acești oameni vor deveni o forjă de răutate și durere. Dar postul nu ar trebui să fie așa; limba care ține post ar trebui să spună ceva bun sau să nu spună nimic. Limba care ține post ar trebui să rostească numele lui Dumnezeu și să se roage; ar trebui să rostească cuvinte care sunt bune și de ajutor.

Postul – examenul sinelui

Postul este sursa auto-examinării; creează o atmosferă de gândire profundă. Postul este o șansă oferită pentru noi de a elimina tulburarea și defectele găsite în noi.

Din punct de vedere al islamului, cerul Ramadanului este întotdeauna plin de nori care sunt gata să trimită o ploaie de milostenie.

„O, voi cei ce credeți, v-a fost statornicit vouă Postul (as-Siyam), așa cum le-a fost prescris și celor dinaintea voastră- Poate că veți fi cu frică!” Surat Al-Baqarah 2:183

În acele zile, unii ar putea pune la îndoială beneficiile postului, în afară de binecuvântări. Știința și medicina au confirmat faptul că există numeroase beneficii pentru sănătate pentru postul timp de o lună pe an. Este o modalitate excelentă de a curăța stomacul și are, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate și minte.

„(Aceste zile sunt) luna Ramadan, în care a fost dezvăluit Coranul, o îndrumare pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept și Îndreptar (Al-Furqan). Și oricare dintre voi care este prezent în această lună, să o țină ca Post, iar cel care este bolnav ori în călătorie (să postească) un număr (egal) de alte zile. Allah vă voiește ușurare, nu vă voiește împovărare și să împliniți acest număr și să-L preamăriți pe Allah, pentru că vă călăuzește pe calea cea bună. Poate că veți fi mulțumitori.” – Surat Al-Baqarah 2: 185

Postul învață la reținere; reactivează capacitatea de a controla dorințele lumești și de a petrece timp în rugăciune și meditație. Postul este un act nobil care este mult iubit de Dumnezeu.

Inimile care au devenit sterpe prin neglijare, se redeschid datorită acestei ploi; mâna, limba și inima lucrează împreună sub norii milostivi, găsindu-se unii pe alții, aflând bucurie unul în compania celuilalt. Aceasta este o lună de răcoritoare pentru organele noastre fizice, obosite.

Cu atât mai mult cu cât această perioadă este însemnată de o mare încercare a umanității printr-un virus. Este timpul ca prevenția și atenția să fie împletite cu spiritualitatea. Atât timp cât omul revine către îndrumările Divine, el va trece mai ușor peste încercări.

Din punct de vedere al creștinismului, Postul Paștelui are o importanță deosebită în spiritualitatea și viața religioasă a tuturor credincioșilor. Este momentul în care cei mai mulți dintre ei se împărtășesc în perioada acestui post, așa cum sunt învățați de Credința Ortodoxă. Una dintre cele patru porunci ale Bisericii spune: „Să mărturisim și să împărtășim fiecare dintre cele patru mari posturi pe parcursul anului sau dacă nu putem, cel puțin o dată pe an, să fim în Sfântul Post”.

Aprilie 2020 vine cu o încărcătură spirituală puternică

Aprilie 2020 vine cu o încărcătură spirituală puternică în ambele credințe – islamul și creștinismul-, cu atât mai mult cu cât această perioadă este marcată de un mare test al umanității de către un virus. Este timpul ca prevenția și atenția să fie împletite cu spiritualitatea. Atât timp cât omul se va întoarce la călăuzirea divină, el va trece mai ușor peste încercări.

Toate în lume au un sens, important este ca noi oamenii să ne înțelegem scopul și țelul și să nu uităm niciodată că există îndatoriri față de Creator. Aceste îndatoriri sunt pentru a fi tot timpul mai presus de ego, precum și pentru a ne ajuta și respecta intre noi, indiferent de rasă, naționalitate, credință sau statul social.

Autor: Cristina Mihaela Eksioglu

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.