miercuri, iulie 24, 2024

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Gigantul chinez de vehicule electrice BYD a semnat, luni, un acord pentru deschiderea unei fabrici în Turcia, în încercarea de a evita noile tarife UE, conform Agence France-Presse.

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

BYD va deschide o unitate de producție cu o capacitate anuală de 150.000 de vehicule și un centru de cercetare și dezvoltare, cu o investiție de aproximativ 1 miliard de dolari.

Taxe de 38 la sută pentru vehicule electrice din China

Vestea vine la câteva zile după ce UE a impus tarife provizorii suplimentare de până la 38 la sută pentru vehiculele electrice din China, în urma unei investigații care a concluzionat că subvențiile de stat însemnau că subminează în mod nedrept rivalii europeni.

Mașinile fabricate în Turcia se bucură de acces benefic în UE în cadrul unei uniuni vamale care datează din 1995.

Marii producători de automobile, inclusiv Fiat și Renault, și-au deschis fabrici la începutul anilor 1970, urmând alții precum Ford, Toyota și Hyundai, profitând de poziția Turciei la răscrucea Europei, Asiei și Orientului Mijlociu.

Terenul care a fost alocat anterior Volkswagen la Manisa din vestul Turciei va fi dat companiei chineze, a informat cotidianul proguvernamental Yeni Şafak.

BYD are potențialul de a vinde aproximativ 20-25.000 de vehicule pe an pe piața turcă și de a exporta 75.000 în UE.

China a condus trecerea globală către vehiculele electrice, aproape una din trei mașini pe drumurile sale urmând să fie electrice până în 2030, potrivit Global EV Outlook anual al Agenției Internaționale pentru Energie.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.