luni, mai 17, 2021

Muzeul Vasile Pogor va fi reabilitat

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat că începe reabilitarea Muzeului „Vasile Pogor”, care a fost sediul societăţii literare Junimea şi al revistei Convorbiri literare. a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru proiectul ce vizează „Restaurarea Muzeului Vasile Pogor Iaşi”, valoarea acestuia fiind de 5,1 milioane de lei. Lucrările urmează a fi terminate în termen de 24 de luni, iar constructorul – firma Iasicon – va asigura garanţia pentru o perioadă de cinci ani. Uşile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor şi elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalaţiile sanitare, termice şi electrice vor fi înlocuite.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lucrările de reparare sunt necesare întrucât monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, motiv pentru care se va interveni atât la fundaţia clădirii, cât şi la pereţi, acoperiş şi jgheaburi.

Potrivit proiectului, trotuarele vor fi refăcute şi vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul va fi reamenajat şi va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris şi în limbajul Braille. „Muzeul Vasile Pogor, cunoscut şi sub numele de casa cu ferestre luminate, locul de întâlnire al personalităţilor care au marcat istoria României moderne şi unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale Iaşiului, îşi va recăpăta, odată cu realizarea lucrărilor de restaurare, strălucirea de altădată. Constructorul va realiza proiectul sub supravegherea unei persoane atestate în reabilitarea monumentelor istorice, clădirea de patrimoniu fiind restaurată respectând standardele în vigoare”, a declarat Maricel Popa.

Lucrările de restaurare se vor face cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

foto 3 interior vasile pogor
Spaţiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, urmând ca ulterior aici să fie organizate evenimente culturale. Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj şi la mansardă.


 

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia: Inflația la nivel record

Inflația anuală din Turcia a urcat la 17,14 la sută în aprilie, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, conform...

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...