vineri, aprilie 26, 2024

Muzeul Vasile Pogor va fi reabilitat

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat că începe reabilitarea Muzeului „Vasile Pogor”, care a fost sediul societăţii literare Junimea şi al revistei Convorbiri literare. a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru proiectul ce vizează „Restaurarea Muzeului Vasile Pogor Iaşi”, valoarea acestuia fiind de 5,1 milioane de lei. Lucrările urmează a fi terminate în termen de 24 de luni, iar constructorul – firma Iasicon – va asigura garanţia pentru o perioadă de cinci ani. Uşile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor şi elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalaţiile sanitare, termice şi electrice vor fi înlocuite.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lucrările de reparare sunt necesare întrucât monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, motiv pentru care se va interveni atât la fundaţia clădirii, cât şi la pereţi, acoperiş şi jgheaburi.

Potrivit proiectului, trotuarele vor fi refăcute şi vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul va fi reamenajat şi va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris şi în limbajul Braille. „Muzeul Vasile Pogor, cunoscut şi sub numele de casa cu ferestre luminate, locul de întâlnire al personalităţilor care au marcat istoria României moderne şi unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale Iaşiului, îşi va recăpăta, odată cu realizarea lucrărilor de restaurare, strălucirea de altădată. Constructorul va realiza proiectul sub supravegherea unei persoane atestate în reabilitarea monumentelor istorice, clădirea de patrimoniu fiind restaurată respectând standardele în vigoare”, a declarat Maricel Popa.

Lucrările de restaurare se vor face cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

foto 3 interior vasile pogor
Spaţiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, urmând ca ulterior aici să fie organizate evenimente culturale. Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj şi la mansardă.


 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.