marți, iulie 27, 2021

Muzeul Vasile Pogor va fi reabilitat

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat că începe reabilitarea Muzeului „Vasile Pogor”, care a fost sediul societăţii literare Junimea şi al revistei Convorbiri literare. a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru proiectul ce vizează „Restaurarea Muzeului Vasile Pogor Iaşi”, valoarea acestuia fiind de 5,1 milioane de lei. Lucrările urmează a fi terminate în termen de 24 de luni, iar constructorul – firma Iasicon – va asigura garanţia pentru o perioadă de cinci ani. Uşile vor fi restaurate, tâmplăria ferestrelor şi elementele din lemn degradate vor fi înlocuite. Totodată, instalaţiile sanitare, termice şi electrice vor fi înlocuite.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lucrările de reparare sunt necesare întrucât monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, motiv pentru care se va interveni atât la fundaţia clădirii, cât şi la pereţi, acoperiş şi jgheaburi.

Potrivit proiectului, trotuarele vor fi refăcute şi vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul va fi reamenajat şi va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris şi în limbajul Braille. „Muzeul Vasile Pogor, cunoscut şi sub numele de casa cu ferestre luminate, locul de întâlnire al personalităţilor care au marcat istoria României moderne şi unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale Iaşiului, îşi va recăpăta, odată cu realizarea lucrărilor de restaurare, strălucirea de altădată. Constructorul va realiza proiectul sub supravegherea unei persoane atestate în reabilitarea monumentelor istorice, clădirea de patrimoniu fiind restaurată respectând standardele în vigoare”, a declarat Maricel Popa.

Lucrările de restaurare se vor face cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

foto 3 interior vasile pogor
Spaţiile din podul clădirii vor fi recompartimentate, urmând ca ulterior aici să fie organizate evenimente culturale. Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la etaj şi la mansardă.


 

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...

După vacanța de Bayram: Blocaje în trafic. Cazurile de COVID-19 în creștere

Creșterea numărului de oameni și-au vizitat familiile sau au mers în stațiunile de pe litoralul turcesc, cu ocazia Kurban Bayram au dus...

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist