duminică, martie 26, 2023

Lansarea programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a subliniat vineri că ideea referitoare la o posibilă ieşire din UE a României este o temă falsă, având în vedere, printre altele, că ţara noastră este un beneficiar net al apartenenţei la UE.

” Contextul european ne arată că una din principalele provocări se referă la Brexit, la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un moment pe care România va trebui să-l gestioneze, un moment care se va întâmpla pe perioada mandatului nostru şi care pare să stârnească foarte multe emoţii şi foarte multe idei. Din nefericire, unele dintre aceste idei par a fi extrem de negative şi ar trebui, din start, evident, să le oferim un răspuns adecvat pentru a le opri, pentru că recenta dezbatere apărută în spaţiul public referitoare la o posibilă ieşire a altor state, inclusiv a României, din Uniunea Europeană este o temă falsă. O temă la care trebuie să răspundem într-o manieră concretă, nu pentru a spune că nu avem dreptul la o dezbatere, ci pentru a explica de ce nu este în avantajul României o astfel de soluţie”, a declarat Victor Negrescu la dezbaterea prilejuită de lansarea programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”.

Ministrul delegat a adăugat că apartenenţa la Uniunea Europeană a adus României un set de beneficii – anumite libertăţi, dreptul de mobilitate, drepturi suplimentare pentru consumatori, accesarea unor facilităţi, inclusiv fonduri europene.

foto 2„În toţi aceşti ani de apartenenţă la UE, România a fost un net beneficiar a ceea ce înseamnă soluţiile de finanţare europene. Dacă e să ne uităm la cifre şi să calculăm sumele care au intrat şi cotizaţia noastră la UE, vedem că România are un beneficiu net de aproape 28 de miliarde de euro, o cifră care nu este de ignorat, comparabilă cu ceea ce înseamnă investiţiile care se întâmplă, de principiu, la nivel naţional, o cifră, o sumă absolut necesară pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României. Răspunsul nostru trebuie să fie unul extrem de coerent, subliniind aceste elemente, dar subliniind şi impactul real a ceea înseamnă apartenenţa la Uniunea Europeană.”, a mai declarat Negrescu.

Ministrul a dat ca exemplu numărul de firme create în România cu fonduri europene.”Sunt anumite statistici care arată că vorbim de 50.000 de companii finanţate cu fonduri europene care au fost dezvoltate la nivel naţional. E suficient să ne uităm la tot felul de beneficii în ceea ce înseamnă infrastructura de bază, că ne referim aici la acces la apă potabilă, canalizare sau alte chestiuni de genul acesta, care au fost posibile datorită apartenenţei şi, mai ales, datorită accesării acestor fonduri europene (…) absolut necesare pentru dezvoltarea României”, a susţinut el.

Ministrul delegat a arătat că ţara noastră are nevoie „nu de ROEXIT, ci de ROIN”.
„ROIN înseamnă să ne creştem capacitatea de a ne exprima în plan european, de a exprima viziunea noastră, de a avea o contribuţie mai substanţială la politicile europene, inclusiv pe axa de tineret”, a spus Negrescu.

El a reiterat faptul că proiectul UE nu este doar al unora şi nu aparţine doar unor elite, ci este un proiect al tuturor cetăţenilor europeni.

„Dezbaterea despre viitorul UE se va desfăşura în continuare în plan european şi la nivel naţional şi se va materializa, de principiu, printr-o soluţie, printr-o idee, care urmează să fie vizibilă, cunoscută publicului, odată cu summitul care va fi organizat în România, la Sibiu, şi, ulterior, tradusă într-un document oficial, agenda liderilor europeni pentru următorii cinci ani”, a mai spus Negrescu.

Ministrul a punctat în acelaşi context importanţa Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi faptul că ţara noastră va trebuie să asume un rol de mediator.

„Noi trebuie să generăm un consens în plan european. (…) Avem mecanismele pentru a face acest lucru şi de aceea implicarea dumneavoastră (a tinerilor – n.r.) ne poate permite să fim acel facilitator de consens care este absolut necesar prin prisma exercitării acestui mandat”, a apreciat Negrescu.

Referitor la programul „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”, ministrul delegat a spus că va permite tinerilor să participe într-o manieră proactivă, concretă, directă la tot ceea ce înseamnă evenimentele organizate pe timpul Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Acest proiect, ‘Delegat de tineret la Uniunea Europeană’, este un proiect esenţial pe care-l desfăşurăm împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Pe site-ul nostru, romania2019.eu, dar şi pe site-ul MTS aveţi linkuri către ce înseamnă această platformă. Practic, ne dorim să selecţionăm doi tineri, un tânăr şi o tânără, care să participe la evenimente pe perioada mandatului nostru atât în afara ţării, cât şi în ţară, să prezinte o viziune, să discute cu liderii europeni, cu miniştri de resort. Este un proiect necesar, dedicat unei categorii de vârstă 18-25 de ani, avem o serie de criterii în acest sens pentru cei care vor să participe. (…) Este un prim mesaj, un mesaj care sperăm noi să fie construit coerent şi nu vrem ca acei tineri doar să vorbească în nume propriu, avem mai mulţi paşi gândiţi în aşa fel încât tinerii să interacţioneze cu asociaţiile de tineret pentru a veni cu un mesaj comun al tinerilor din România în acest context (al Preşedinţiei la Consiliul UE – n.r.) „, a declarat Negrescu. Ministrul a punctat că nu mai există un astfel de program în alte state europene şi poate deveni un model la nivel european.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Cosmin Butuza, a precizat că proiectul este unul pilot, iar prin implementarea acestuia se doreşte atât de către MAE, dar şi de către MTS acordarea unei atenţii deosebite cetăţeanului tânăr din România în contextul Preşedinţiei la Consiliul UE.

La eveniment au mai participat preşedintele Senatului SNSPA, pro.univ.dr. Iordan Gh. Bărbulescu, realizatorul tv Dragoş Pătraru, reprezentanţi ai mai multor organizaţii de tineret – Consiliul Tinerilor din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunea Naţională a Studenţilor din România, Uniunea Studenţilor din România.

 

 

 

 

 

 

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .