luni, iulie 22, 2024

Lansarea programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a subliniat vineri că ideea referitoare la o posibilă ieşire din UE a României este o temă falsă, având în vedere, printre altele, că ţara noastră este un beneficiar net al apartenenţei la UE.

” Contextul european ne arată că una din principalele provocări se referă la Brexit, la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un moment pe care România va trebui să-l gestioneze, un moment care se va întâmpla pe perioada mandatului nostru şi care pare să stârnească foarte multe emoţii şi foarte multe idei. Din nefericire, unele dintre aceste idei par a fi extrem de negative şi ar trebui, din start, evident, să le oferim un răspuns adecvat pentru a le opri, pentru că recenta dezbatere apărută în spaţiul public referitoare la o posibilă ieşire a altor state, inclusiv a României, din Uniunea Europeană este o temă falsă. O temă la care trebuie să răspundem într-o manieră concretă, nu pentru a spune că nu avem dreptul la o dezbatere, ci pentru a explica de ce nu este în avantajul României o astfel de soluţie”, a declarat Victor Negrescu la dezbaterea prilejuită de lansarea programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”.

Ministrul delegat a adăugat că apartenenţa la Uniunea Europeană a adus României un set de beneficii – anumite libertăţi, dreptul de mobilitate, drepturi suplimentare pentru consumatori, accesarea unor facilităţi, inclusiv fonduri europene.

foto 2„În toţi aceşti ani de apartenenţă la UE, România a fost un net beneficiar a ceea ce înseamnă soluţiile de finanţare europene. Dacă e să ne uităm la cifre şi să calculăm sumele care au intrat şi cotizaţia noastră la UE, vedem că România are un beneficiu net de aproape 28 de miliarde de euro, o cifră care nu este de ignorat, comparabilă cu ceea ce înseamnă investiţiile care se întâmplă, de principiu, la nivel naţional, o cifră, o sumă absolut necesară pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României. Răspunsul nostru trebuie să fie unul extrem de coerent, subliniind aceste elemente, dar subliniind şi impactul real a ceea înseamnă apartenenţa la Uniunea Europeană.”, a mai declarat Negrescu.

Ministrul a dat ca exemplu numărul de firme create în România cu fonduri europene.”Sunt anumite statistici care arată că vorbim de 50.000 de companii finanţate cu fonduri europene care au fost dezvoltate la nivel naţional. E suficient să ne uităm la tot felul de beneficii în ceea ce înseamnă infrastructura de bază, că ne referim aici la acces la apă potabilă, canalizare sau alte chestiuni de genul acesta, care au fost posibile datorită apartenenţei şi, mai ales, datorită accesării acestor fonduri europene (…) absolut necesare pentru dezvoltarea României”, a susţinut el.

Ministrul delegat a arătat că ţara noastră are nevoie „nu de ROEXIT, ci de ROIN”.
„ROIN înseamnă să ne creştem capacitatea de a ne exprima în plan european, de a exprima viziunea noastră, de a avea o contribuţie mai substanţială la politicile europene, inclusiv pe axa de tineret”, a spus Negrescu.

El a reiterat faptul că proiectul UE nu este doar al unora şi nu aparţine doar unor elite, ci este un proiect al tuturor cetăţenilor europeni.

„Dezbaterea despre viitorul UE se va desfăşura în continuare în plan european şi la nivel naţional şi se va materializa, de principiu, printr-o soluţie, printr-o idee, care urmează să fie vizibilă, cunoscută publicului, odată cu summitul care va fi organizat în România, la Sibiu, şi, ulterior, tradusă într-un document oficial, agenda liderilor europeni pentru următorii cinci ani”, a mai spus Negrescu.

Ministrul a punctat în acelaşi context importanţa Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi faptul că ţara noastră va trebuie să asume un rol de mediator.

„Noi trebuie să generăm un consens în plan european. (…) Avem mecanismele pentru a face acest lucru şi de aceea implicarea dumneavoastră (a tinerilor – n.r.) ne poate permite să fim acel facilitator de consens care este absolut necesar prin prisma exercitării acestui mandat”, a apreciat Negrescu.

Referitor la programul „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”, ministrul delegat a spus că va permite tinerilor să participe într-o manieră proactivă, concretă, directă la tot ceea ce înseamnă evenimentele organizate pe timpul Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Acest proiect, ‘Delegat de tineret la Uniunea Europeană’, este un proiect esenţial pe care-l desfăşurăm împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Pe site-ul nostru, romania2019.eu, dar şi pe site-ul MTS aveţi linkuri către ce înseamnă această platformă. Practic, ne dorim să selecţionăm doi tineri, un tânăr şi o tânără, care să participe la evenimente pe perioada mandatului nostru atât în afara ţării, cât şi în ţară, să prezinte o viziune, să discute cu liderii europeni, cu miniştri de resort. Este un proiect necesar, dedicat unei categorii de vârstă 18-25 de ani, avem o serie de criterii în acest sens pentru cei care vor să participe. (…) Este un prim mesaj, un mesaj care sperăm noi să fie construit coerent şi nu vrem ca acei tineri doar să vorbească în nume propriu, avem mai mulţi paşi gândiţi în aşa fel încât tinerii să interacţioneze cu asociaţiile de tineret pentru a veni cu un mesaj comun al tinerilor din România în acest context (al Preşedinţiei la Consiliul UE – n.r.) „, a declarat Negrescu. Ministrul a punctat că nu mai există un astfel de program în alte state europene şi poate deveni un model la nivel european.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Cosmin Butuza, a precizat că proiectul este unul pilot, iar prin implementarea acestuia se doreşte atât de către MAE, dar şi de către MTS acordarea unei atenţii deosebite cetăţeanului tânăr din România în contextul Preşedinţiei la Consiliul UE.

La eveniment au mai participat preşedintele Senatului SNSPA, pro.univ.dr. Iordan Gh. Bărbulescu, realizatorul tv Dragoş Pătraru, reprezentanţi ai mai multor organizaţii de tineret – Consiliul Tinerilor din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Uniunea Naţională a Studenţilor din România, Uniunea Studenţilor din România.

 

 

 

 

 

 

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.