joi, aprilie 25, 2024

“Lovitură majoră pentru guvern”:Facebook nu se supune cerințelor Turciei

Facebook a respins noua măsură impusă de guvernul turc de a numi un reprezentant în țara, relatează Duvar English.

Activistul pentru drepturile cibernetice, Yaman Akdeniz, a anunțat decizia companiei din contul său de Twitter, adăugat că se așteaptă ca decizia Twitter să fie influențată de mișcarea Facebook.

„Facebook a decis să NU numească reprezentanți turci în Turcia în legătură cu noua lege a rețelelor sociale. Aceasta va fi o lovitură majoră a planului guvernului turc de a constrânge giganții din rețelele sociale să aibă reprezentare legală în Turcia „, a scris Akdeniz, pe Twitter pe 5 octombrie.

„Rămâne de văzut ce va decide Twitter, dar decizia Facebook [în] de a nu numi un reprezentant legal în Turcia ar trebui să influențeze și decizia Twitter”, a adăugat activistul.

Guvernul turc a anunțat, pe 1 octombrie, noile măsuri care vizează accesul la platformele internaționale, care se pot confrunta cu amenzi și limitare accesului pentru utilizatori.Conform noii reguli, rețelele  de socializare trebuie să desemneze un reprezentant în Turcia până 1 octombrie, măsura  care încă nu a fost îndeplinită.

Autoritățile turce vor impune treptat amenzi începând 10 milioane de lire turcești (1,1 milioane de euro), urmând ca amenda să crească, iar în 6 luni, accesul să fie limitat până la 90%, în cazul în care nu sunt respectate regulile.

Legislația adoptată în iulie, a fost solicitată de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a spus că vrea să eradicheze conținutul imoral pe social media. Guvernul susține că legea are drept scop combaterea criminalității informatice și protejarea utilizatorilor.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.