vineri, aprilie 12, 2024

Au făcut istorie! 11 orașe conduse de femei în Turcia.Cea mai tânără primăriță are 22 de ani

Femeile au făcut istorie în Turcia, la alegerile locale din 31 martie, câștigând primăria în 11 provincii turcești.

11 din 81 de provincii turcești vor avea primari femei, în ciuda faptul că în perioada premergătoare alegerilor locale din 31 martie, listele de candidați pentru primari au fost insuficiente în ceea ce privește egalitatea de gen pentru aproape toate partidele.

Cu toate acestea, chiar dacă patru femei candidate din listele Partidului Egalității și Democrației Popoarelor Pro-Kurde (DEM) vor reprezenta oficial primăria, o femeie și un bărbat vor ocupa funcția de primar în același timp în cele 10 provincii pe care le-au câștigat datorită sistemul de copreședinte al partidului.

La alegerile locale din 2019, femeile au fost alese primari în doar patru din 81 de provincii.

Cel mai tânăr primar din istoria Turciei

Zeynep Çelik, în vârstă de 22 de ani, a câștigat alegerile ca candidat independent în orașul Kalkım, din districtul Yenice, din Çanakkale.

Tânăra, fiica omului de afaceri Mehmet Çelik, a fost aleasă primar al orașului Kalkım, devenind cea mai tânăr primar din istoria Turciei. 

Prima femeie primar din istoria orașului

Candidatul la funcția de primar al CHP, Afyonkarahisar, Burcu Köksal, a finalizat alegerile pe primul loc cu 50,73% din voturi și a devenit prima femeie primar din vestul provinciei Afyonkarahisar.

La fel și în orașul Eskișehir, Ayşe Ünlüce, din partidul principal de opoziție, CHP, a câștigat 51,03 din voturi și a devenit prima femeie primar a provinciei.

AĞRI. Câștig cu peste 50 la sută din voturi

În cea mai estică provincie Ağrı, candidatul oficial al Partidului Egalității și Democrației Populare (DEM) pro-kurdă, Hazal Aras, a câștigat municipalitatea cu 51,07 din voturi.

Aras a fost ales co-primar al districtului Diyadin la alegerile locale din 2019, dar guvernul a numit un administrator în locul ei.

BATMAN „Femei, viață, libertate ”

În estul provinciei Batman, candidata femeii a Partidului DEM, Gülüstan Sönük, a câștigat cursa după ce a strâns 64,52 dintre voturi împotriva Partidului Islamist Cauză Justă (HÜDA-PAR), care a primit doar 15,69 la sută.

Mii de oameni s-au adunat și au scandat „Jin, Jiyan, Azadi” (Femei, viață, libertate în limba kurdă)  pentru a sărbători victoria lui Sönük împotriva candidatului HÜDA-PAR.

De asemenea, în cea mai mare provincie din est,  Diyarbakir, Serra Bucak, co-candidată a Municipiului Metropolitan Diyarbakır a Partidului DEM, a primit 64,09 din voturi, de patru ori mai mare decât rivalul ei.

IZMIR. 8 din 9 candidate au câștigat

În Izmir, opt din nouă femei candidați la primărie au câștigat alegerile în municipalitățile districtuale. Există 30 de districte în İzmir și CHP a câștigat controlul asupra a 28 dintre ele.

EDIRNE condus de o femeie

Filiz Gencan Akın, din principalul partid de opoziție CHP,  a câștigat cursa în Edirne cu 46,67 din voturi și a devenit prima femeie primar a provinciei.

Alte pronvicii

Özlem Çerçioğlu de la principala opoziție Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în pronvicia Aydın, cu 50,53 din voturi.

În provincia de vest Bilecik, candidatul CHP, Melek Mızrak Subaşı a câștigat alegerile după ce a strâns 48,88 din voturi.

Fatma Şahin, de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, a câştigat 38,83 din voturi în provincia Gaziantep, asigurandu-și al treilea mandat în funcţie.

Sofia Alağaş, candidata Partidului DEM, din sud-estul provinciei Siirt, a strâns 49,64% din voturi și a devenit primar, în ciuda efortului guvernului de a truca alegerile prin transferarea poliției și soldaților în provincie ca alegători.

Candan Yüceer, de la CHP, a câștigat 50,26 din voturi în vestul provinciei Tekirdağ și a devenit prima femeie primar aleasă în municipalitatea metropolitană.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.