luni, martie 1, 2021

Imamul de la Hagia Sophia cere schimbarea Constituției: “Turcia trebui să revină la setările sale inițiale”

Imamul principal  de la Hagia Sophia a cerut eliminarea din Constituția Turciei a principiului  laicității, inspirat de  la francezi, o formă mai puțin ”libertară” a conceptului de laicism, informează Ahval News.

Mehmet Boynukalın a susținut pe contul său de Twitter că Turcia ar trebuie să schimbe Constituția și să menționeze Islamul ca fiind religia statului.

“În constituțiile din 1921 și 1924, religia statului era Islamul și nu exista secularism.Republica Turcia trebuie să revine la setările sale inițiale” a scris acesta pe Twitter.

Remarcile lui Boynukalın ajung în momentul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnalat o schimbare către o nouă Constituție „civilă”. 

Erdoğan a făcut comentariile surpriză la începutul acestei luni, când a subliniat că ultimele două Constituții ale țării, adoptate în 1961 și 1982, au fost elaborate în urma loviturilor de stat militare.

Boynukalın, profesor de drept islamic la Universitatea Marmara din Istanbul, a fost numit în iulie șef imam al Sfintei Sofia, la scurt timp după ce situl UNESCO, care a fost inițial o catedrală creștină ortodoxă, a fost convertit în moschee.

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat,

Turcia:Un contrabandist a murit într-un accident rutier suspect

Heysem Topalca, care era cunoscut sub pseudonimul „Comandantul Fantomelor”, a murit într-un accident, fără ca o singură știre despre moartea lui să fie relatată în presa din Turcia.

Turcia lansează o aplicația pentru a „contracara minciunile din social media”

Directorul comunicațiilor prezidențiale turcești, Fahrettin Altun, a declarat că Turcia va lansa o aplicație de verificare a faptelor pentru a „contracara minciunile din social media”

„Cătușe moderne”: Rețineri la domiciliu pentru protestatarii de la Universitatea Boğaziçi

Cel puțin 41 de protestatarii de la Universitatea Boğaziçi sunt deținuți la domiciliu cu cătușe electrice la picior, devenind o practică obișnuită în Turcia împotriva opozanților guvernului,

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Turcia: 219 femei însărcinate și mame cu copii mici au fost reținute

219 de femei însărcinate și femei cu copii sub șase ani au fost reținute sau arestate sub acuzația unor presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform raportului unei organizații care luptă pentru drepturile omului

Interviu cu scriitoarea celei mai citite rubrici politice din Turcia: ”Potrivit lui Erdoğan, cetățeanul ideal este cel ascultător”

Una dintre cele mai populare scriitoare din Turcia, Ece Temelkuran a vorbit despre societatea turcă și situația politică din țară

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...