vineri, ianuarie 7, 2022

Imamul de la Hagia Sophia cere schimbarea Constituției: “Turcia trebui să revină la setările sale inițiale”

Imamul principal  de la Hagia Sophia a cerut eliminarea din Constituția Turciei a principiului  laicității, inspirat de  la francezi, o formă mai puțin ”libertară” a conceptului de laicism, informează Ahval News.

Mehmet Boynukalın a susținut pe contul său de Twitter că Turcia ar trebuie să schimbe Constituția și să menționeze Islamul ca fiind religia statului.

“În constituțiile din 1921 și 1924, religia statului era Islamul și nu exista secularism.Republica Turcia trebuie să revine la setările sale inițiale” a scris acesta pe Twitter.

Remarcile lui Boynukalın ajung în momentul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnalat o schimbare către o nouă Constituție „civilă”. 

Erdoğan a făcut comentariile surpriză la începutul acestei luni, când a subliniat că ultimele două Constituții ale țării, adoptate în 1961 și 1982, au fost elaborate în urma loviturilor de stat militare.

Boynukalın, profesor de drept islamic la Universitatea Marmara din Istanbul, a fost numit în iulie șef imam al Sfintei Sofia, la scurt timp după ce situl UNESCO, care a fost inițial o catedrală creștină ortodoxă, a fost convertit în moschee.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.