marți, aprilie 12, 2022

Imamul de la Hagia Sophia cere schimbarea Constituției: “Turcia trebui să revină la setările sale inițiale”

Imamul principal  de la Hagia Sophia a cerut eliminarea din Constituția Turciei a principiului  laicității, inspirat de  la francezi, o formă mai puțin ”libertară” a conceptului de laicism, informează Ahval News.

Mehmet Boynukalın a susținut pe contul său de Twitter că Turcia ar trebuie să schimbe Constituția și să menționeze Islamul ca fiind religia statului.

“În constituțiile din 1921 și 1924, religia statului era Islamul și nu exista secularism.Republica Turcia trebuie să revine la setările sale inițiale” a scris acesta pe Twitter.

Remarcile lui Boynukalın ajung în momentul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnalat o schimbare către o nouă Constituție „civilă”. 

Erdoğan a făcut comentariile surpriză la începutul acestei luni, când a subliniat că ultimele două Constituții ale țării, adoptate în 1961 și 1982, au fost elaborate în urma loviturilor de stat militare.

Boynukalın, profesor de drept islamic la Universitatea Marmara din Istanbul, a fost numit în iulie șef imam al Sfintei Sofia, la scurt timp după ce situl UNESCO, care a fost inițial o catedrală creștină ortodoxă, a fost convertit în moschee.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.