joi, aprilie 25, 2024

Imamul de la Hagia Sophia cere schimbarea Constituției: “Turcia trebui să revină la setările sale inițiale”

Imamul principal  de la Hagia Sophia a cerut eliminarea din Constituția Turciei a principiului  laicității, inspirat de  la francezi, o formă mai puțin ”libertară” a conceptului de laicism, informează Ahval News.

Mehmet Boynukalın a susținut pe contul său de Twitter că Turcia ar trebuie să schimbe Constituția și să menționeze Islamul ca fiind religia statului.

“În constituțiile din 1921 și 1924, religia statului era Islamul și nu exista secularism.Republica Turcia trebuie să revine la setările sale inițiale” a scris acesta pe Twitter.

Remarcile lui Boynukalın ajung în momentul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnalat o schimbare către o nouă Constituție „civilă”. 

Erdoğan a făcut comentariile surpriză la începutul acestei luni, când a subliniat că ultimele două Constituții ale țării, adoptate în 1961 și 1982, au fost elaborate în urma loviturilor de stat militare.

Boynukalın, profesor de drept islamic la Universitatea Marmara din Istanbul, a fost numit în iulie șef imam al Sfintei Sofia, la scurt timp după ce situl UNESCO, care a fost inițial o catedrală creștină ortodoxă, a fost convertit în moschee.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.