sâmbătă, martie 6, 2021

Turcia pune în pericol uigurii: “Le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic.”

Turcia a semnat primul său tratat de extrădare cu China în 2017, document care așteaptă acum ratificarea în parlament iar uigurii se tem pentru siguranța lor, informează Ahval News.

Jurnalistul John Lubbock a povestit într-un articol că a întâlnit refugiații uiguri în Turcia, care au decis să solicite azil în Marea Britanie, deoarece au simțit că Turcia nu îi va proteja.

“ O persoană mi-a spus că inițial, guvernul a tratat bine comunitatea uigură care venise în Turcia. Dar apoi, Turcia a deportat unii uiguri înapoi în China. Ei au spus că această inconsecvență a provocat confuzie și teamă printre ei.” se arată în articol.

Articolul 1 din tratatul de extrădare dintre Turcia și China prevede că extrădarea poate avea loc dacă o țară lansează o anchetă penală împotriva unuia dintre cetățenii săi rezidenți în cealaltă țară. 

Există unele calificări în acest sens, care afirmă că o țară poate refuza o cerere de extrădare dacă, de exemplu, consideră că cererea este motivată politic.

Deci, tratatul lasă siguranța uigurilor în Turcia la latitudinea guvernului turc. Dacă dorește să se angajeze într-o relație diplomatică tranzacțională cu China, ar putea extrada câțiva uiguri pentru a face pe plac guvernului chinez sau să rețină extrădările în schimbul altor beneficii.

„Acordul China-Turcia, în așteptarea aprobării în Parlament, are o clauză conform căreia părțile își pot lua cetățenii din cealaltă țară dacă sunt anchetați. Sfatul meu pentru turcii uiguri din Turcia este <<mutați-vă imediat în țările europene pentru propria siguranță>>”, explică un utilizator pe Twitter.

“Sufletele noastre sunt moarte”

Refugiații uiguri sunt o comunitate foarte vulnerabilă. Uigurii din afara Chinei sunt într-o stare constantă de îngrijorare cu privire la familiile lor de acasă și adesea nu îi mai pot contacta de ani de zile.Uigurilor le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic. 

Într-un articol recent publicat în The Guardian, Gulbahar Haitiwaji a descris povestea oribilă a modului în care a fost adusă acasă în China, pentru a completa niște acte, urmând să fie răpită și pusă într-un lagăr , unde a fost torturată psihologic și fizic.

„Ni s-a ordonat să negăm cine suntem. Să scuipăm propriile noastre tradiții, credințele noastre. Pentru a ne critica limba. Să ne insultăm propriul popor. Femeile ca mine, care au ieșit din lagăre, nu mai sunt cine am fost odată. Suntem umbre; sufletele noastre sunt moarte. Mi s-a impus să cred că cei dragi, soțul și fiica mea, erau teroriști ”, a scris Haitiwaji.

Turcia se află în mijlocul unei crize economice și se bazează pe China pentru multe importuri. În ultimele zile, Agenția Anadolu, administrată de stat, a raportat și despre creșterea exporturilor Turciei către China.

Statul zice una, dar face alta

În decembrie, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a sugerat că Turcia a refuzat anterior cererile Chinei de extrădare a uigurilor.

„Până în prezent, au existat cereri de returnare din China legate de uigurii din Turcia. Să știți că Turcia nu a luat astfel de măsuri”, a declarat Çavușoğlu reporterilor din Ankara.

Cu toate acestea, știrile  AP au descris cum „în ultimele luni, poliția turcă a făcut raiduri și a reținut aproximativ 50 de uiguri în centrele de deportare”. 

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile

România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

SUA scrisoare către Erdogan pentru a opri încălcarea drepturilor omului

160 de membri ai Camerei Reprezentanților SUA au semnat o scrisoare bipartinică trimisă secretarului de stat, Antony Blinken, prin care cerea administrației președintelui Joe Biden să abordeze probleme „tulburătoare” ale drepturilor omului, în momentul prefigurării politicilor pentru relațiile cu Turcia, conform Reuters.

Turcia:Un contrabandist a murit într-un accident rutier suspect

Heysem Topalca, care era cunoscut sub pseudonimul „Comandantul Fantomelor”, a murit într-un accident, fără ca o singură știre despre moartea lui să fie relatată în presa din Turcia.

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

Libertatea presei în Turcia: 1 din 4 jurnaliști, supus violenței fizice și verbale

Unul din patru jurnaliști a fost supuși violenței fizice și verbale în 2020, conform unui raport al Asociației Jurnaliștilor Turci (TGC), care dezvăluie presiunea crescândă asupra jurnaliștilor din Turcia

Tragedie:O bătrână se luptă cu guvernul pentru propriul apartament:” Plătești 45.000 de lire sau ești evacuată din clădire”

O bătrână în vârstă de 81 de ani, din provincia vestică Izmir, se luptă cu guvernul turc pentru propriul apartament, relatează presa turcească.

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta.