marți, decembrie 6, 2022

Turcia pune în pericol uigurii: “Le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic.”

Turcia a semnat primul său tratat de extrădare cu China în 2017, document care așteaptă acum ratificarea în parlament iar uigurii se tem pentru siguranța lor, informează Ahval News.

Jurnalistul John Lubbock a povestit într-un articol că a întâlnit refugiații uiguri în Turcia, care au decis să solicite azil în Marea Britanie, deoarece au simțit că Turcia nu îi va proteja.

“ O persoană mi-a spus că inițial, guvernul a tratat bine comunitatea uigură care venise în Turcia. Dar apoi, Turcia a deportat unii uiguri înapoi în China. Ei au spus că această inconsecvență a provocat confuzie și teamă printre ei.” se arată în articol.

Articolul 1 din tratatul de extrădare dintre Turcia și China prevede că extrădarea poate avea loc dacă o țară lansează o anchetă penală împotriva unuia dintre cetățenii săi rezidenți în cealaltă țară. 

Există unele calificări în acest sens, care afirmă că o țară poate refuza o cerere de extrădare dacă, de exemplu, consideră că cererea este motivată politic.

Deci, tratatul lasă siguranța uigurilor în Turcia la latitudinea guvernului turc. Dacă dorește să se angajeze într-o relație diplomatică tranzacțională cu China, ar putea extrada câțiva uiguri pentru a face pe plac guvernului chinez sau să rețină extrădările în schimbul altor beneficii.

„Acordul China-Turcia, în așteptarea aprobării în Parlament, are o clauză conform căreia părțile își pot lua cetățenii din cealaltă țară dacă sunt anchetați. Sfatul meu pentru turcii uiguri din Turcia este <<mutați-vă imediat în țările europene pentru propria siguranță>>”, explică un utilizator pe Twitter.

“Sufletele noastre sunt moarte”

Refugiații uiguri sunt o comunitate foarte vulnerabilă. Uigurii din afara Chinei sunt într-o stare constantă de îngrijorare cu privire la familiile lor de acasă și adesea nu îi mai pot contacta de ani de zile.Uigurilor le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic. 

Într-un articol recent publicat în The Guardian, Gulbahar Haitiwaji a descris povestea oribilă a modului în care a fost adusă acasă în China, pentru a completa niște acte, urmând să fie răpită și pusă într-un lagăr , unde a fost torturată psihologic și fizic.

„Ni s-a ordonat să negăm cine suntem. Să scuipăm propriile noastre tradiții, credințele noastre. Pentru a ne critica limba. Să ne insultăm propriul popor. Femeile ca mine, care au ieșit din lagăre, nu mai sunt cine am fost odată. Suntem umbre; sufletele noastre sunt moarte. Mi s-a impus să cred că cei dragi, soțul și fiica mea, erau teroriști ”, a scris Haitiwaji.

Turcia se află în mijlocul unei crize economice și se bazează pe China pentru multe importuri. În ultimele zile, Agenția Anadolu, administrată de stat, a raportat și despre creșterea exporturilor Turciei către China.

Statul zice una, dar face alta

În decembrie, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a sugerat că Turcia a refuzat anterior cererile Chinei de extrădare a uigurilor.

„Până în prezent, au existat cereri de returnare din China legate de uigurii din Turcia. Să știți că Turcia nu a luat astfel de măsuri”, a declarat Çavușoğlu reporterilor din Ankara.

Cu toate acestea, știrile  AP au descris cum „în ultimele luni, poliția turcă a făcut raiduri și a reținut aproximativ 50 de uiguri în centrele de deportare”. 

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.