vineri, aprilie 8, 2022

Turcia pune în pericol uigurii: “Le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic.”

Turcia a semnat primul său tratat de extrădare cu China în 2017, document care așteaptă acum ratificarea în parlament iar uigurii se tem pentru siguranța lor, informează Ahval News.

Jurnalistul John Lubbock a povestit într-un articol că a întâlnit refugiații uiguri în Turcia, care au decis să solicite azil în Marea Britanie, deoarece au simțit că Turcia nu îi va proteja.

“ O persoană mi-a spus că inițial, guvernul a tratat bine comunitatea uigură care venise în Turcia. Dar apoi, Turcia a deportat unii uiguri înapoi în China. Ei au spus că această inconsecvență a provocat confuzie și teamă printre ei.” se arată în articol.

Articolul 1 din tratatul de extrădare dintre Turcia și China prevede că extrădarea poate avea loc dacă o țară lansează o anchetă penală împotriva unuia dintre cetățenii săi rezidenți în cealaltă țară. 

Există unele calificări în acest sens, care afirmă că o țară poate refuza o cerere de extrădare dacă, de exemplu, consideră că cererea este motivată politic.

Deci, tratatul lasă siguranța uigurilor în Turcia la latitudinea guvernului turc. Dacă dorește să se angajeze într-o relație diplomatică tranzacțională cu China, ar putea extrada câțiva uiguri pentru a face pe plac guvernului chinez sau să rețină extrădările în schimbul altor beneficii.

„Acordul China-Turcia, în așteptarea aprobării în Parlament, are o clauză conform căreia părțile își pot lua cetățenii din cealaltă țară dacă sunt anchetați. Sfatul meu pentru turcii uiguri din Turcia este <<mutați-vă imediat în țările europene pentru propria siguranță>>”, explică un utilizator pe Twitter.

“Sufletele noastre sunt moarte”

Refugiații uiguri sunt o comunitate foarte vulnerabilă. Uigurii din afara Chinei sunt într-o stare constantă de îngrijorare cu privire la familiile lor de acasă și adesea nu îi mai pot contacta de ani de zile.Uigurilor le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic. 

Într-un articol recent publicat în The Guardian, Gulbahar Haitiwaji a descris povestea oribilă a modului în care a fost adusă acasă în China, pentru a completa niște acte, urmând să fie răpită și pusă într-un lagăr , unde a fost torturată psihologic și fizic.

„Ni s-a ordonat să negăm cine suntem. Să scuipăm propriile noastre tradiții, credințele noastre. Pentru a ne critica limba. Să ne insultăm propriul popor. Femeile ca mine, care au ieșit din lagăre, nu mai sunt cine am fost odată. Suntem umbre; sufletele noastre sunt moarte. Mi s-a impus să cred că cei dragi, soțul și fiica mea, erau teroriști ”, a scris Haitiwaji.

Turcia se află în mijlocul unei crize economice și se bazează pe China pentru multe importuri. În ultimele zile, Agenția Anadolu, administrată de stat, a raportat și despre creșterea exporturilor Turciei către China.

Statul zice una, dar face alta

În decembrie, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a sugerat că Turcia a refuzat anterior cererile Chinei de extrădare a uigurilor.

„Până în prezent, au existat cereri de returnare din China legate de uigurii din Turcia. Să știți că Turcia nu a luat astfel de măsuri”, a declarat Çavușoğlu reporterilor din Ankara.

Cu toate acestea, știrile  AP au descris cum „în ultimele luni, poliția turcă a făcut raiduri și a reținut aproximativ 50 de uiguri în centrele de deportare”. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.