marți, mai 18, 2021

Turcia pune în pericol uigurii: “Le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic.”

Turcia a semnat primul său tratat de extrădare cu China în 2017, document care așteaptă acum ratificarea în parlament iar uigurii se tem pentru siguranța lor, informează Ahval News.

Jurnalistul John Lubbock a povestit într-un articol că a întâlnit refugiații uiguri în Turcia, care au decis să solicite azil în Marea Britanie, deoarece au simțit că Turcia nu îi va proteja.

“ O persoană mi-a spus că inițial, guvernul a tratat bine comunitatea uigură care venise în Turcia. Dar apoi, Turcia a deportat unii uiguri înapoi în China. Ei au spus că această inconsecvență a provocat confuzie și teamă printre ei.” se arată în articol.

Articolul 1 din tratatul de extrădare dintre Turcia și China prevede că extrădarea poate avea loc dacă o țară lansează o anchetă penală împotriva unuia dintre cetățenii săi rezidenți în cealaltă țară. 

Există unele calificări în acest sens, care afirmă că o țară poate refuza o cerere de extrădare dacă, de exemplu, consideră că cererea este motivată politic.

Deci, tratatul lasă siguranța uigurilor în Turcia la latitudinea guvernului turc. Dacă dorește să se angajeze într-o relație diplomatică tranzacțională cu China, ar putea extrada câțiva uiguri pentru a face pe plac guvernului chinez sau să rețină extrădările în schimbul altor beneficii.

„Acordul China-Turcia, în așteptarea aprobării în Parlament, are o clauză conform căreia părțile își pot lua cetățenii din cealaltă țară dacă sunt anchetați. Sfatul meu pentru turcii uiguri din Turcia este <<mutați-vă imediat în țările europene pentru propria siguranță>>”, explică un utilizator pe Twitter.

“Sufletele noastre sunt moarte”

Refugiații uiguri sunt o comunitate foarte vulnerabilă. Uigurii din afara Chinei sunt într-o stare constantă de îngrijorare cu privire la familiile lor de acasă și adesea nu îi mai pot contacta de ani de zile.Uigurilor le este frică de brațul lung al unui stat chinez din ce în ce mai prosper și mai puternic. 

Într-un articol recent publicat în The Guardian, Gulbahar Haitiwaji a descris povestea oribilă a modului în care a fost adusă acasă în China, pentru a completa niște acte, urmând să fie răpită și pusă într-un lagăr , unde a fost torturată psihologic și fizic.

„Ni s-a ordonat să negăm cine suntem. Să scuipăm propriile noastre tradiții, credințele noastre. Pentru a ne critica limba. Să ne insultăm propriul popor. Femeile ca mine, care au ieșit din lagăre, nu mai sunt cine am fost odată. Suntem umbre; sufletele noastre sunt moarte. Mi s-a impus să cred că cei dragi, soțul și fiica mea, erau teroriști ”, a scris Haitiwaji.

Turcia se află în mijlocul unei crize economice și se bazează pe China pentru multe importuri. În ultimele zile, Agenția Anadolu, administrată de stat, a raportat și despre creșterea exporturilor Turciei către China.

Statul zice una, dar face alta

În decembrie, ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu a sugerat că Turcia a refuzat anterior cererile Chinei de extrădare a uigurilor.

„Până în prezent, au existat cereri de returnare din China legate de uigurii din Turcia. Să știți că Turcia nu a luat astfel de măsuri”, a declarat Çavușoğlu reporterilor din Ankara.

Cu toate acestea, știrile  AP au descris cum „în ultimele luni, poliția turcă a făcut raiduri și a reținut aproximativ 50 de uiguri în centrele de deportare”. 

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Turcia: Inflația la nivel record

Inflația anuală din Turcia a urcat la 17,14 la sută în aprilie, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, conform...

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.