sâmbătă, mai 18, 2024

Human Rights Watch acuză Turcia de abuzuri comise în zona de siguranță de la granița cu Siria

Organizația Human Rights Watch din New York acuză Armata Națională Siriană și statul turc că ar fi executat civili și au făcut alte activități abuzive în zona de siguranță de la granița cu Siria, a raportat Kurdistan 24.

HRW a adus Turciei o serie de acuzații precum: ocuparea ilegală a caselor civililor și magazinelor private, că au jefuit proprietățile, că nu au contabilizat ajutoarele care au dispărut în timp ce lucrau în timpul acțiunii militare ”Izvorul Păcii”.

„Spre deosebire de relatarea Turciei potrivit căreia operațiunea lor va stabili o zonă sigură, grupurile pe care le folosesc pentru administrarea teritoriului comit ele însele abuzuri împotriva civililor și discrimină pe motive etnice.”, a spus Sarah Leah Whitson, directorul HRW din Orientul Mijlociu.

Conform raportului HRW, grupul armat a refuzat să permită întoarcerea familiilor kurde deplasate de operațiunile militare din Turcia.

HRW a documentat cazul a  cinci civili kurzi care au declarat că forțele grupului armat le-au ocupau casele și  ar fi pus stăpânire pe alte bunuri, apoi i-au împiedicat în mod arbitrar să se întoarcă în casele lor.  

De asemenea, un jurnalist Reuters de origine kurdă a postat imagini cu casa lui pe 30 octombrie, susținând că grupul a ocupat-o.

HRW a spus că autoritățile din zonele în care au avut loc aceste abuzuri ar trebui „să se asigure că cei responsabili sunt ținuți sub supraveghere și celor  care sigur doresc să se întoarcă, să nu li se refuze dreptul de a reveni ținând cont de etnie sau identitate. „

De asemenea, organizația a solicitat guvernului turc să pună capăt asistenței sale militare care se face responsabilă de aceste abuzuri.

„Atâta timp cât Turcia controlează aceste zone, are responsabilitatea de a investiga și de a pune capăt acestor încălcări”, a spus Whitson.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.