duminică, martie 17, 2024

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților, relatează Stockholm Center for Freedome.

Părinții familie Karataș au fost arestați săptămâna trecută pentru că a ajutat refugiații afgani, iar  în timpul interogatoriului, au fost întrebați dacă ajută membrii mișcării Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen, pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă.

Cuplul a creat un grup WhatsApp cu alte câteva persoane care doreau să ajute refugiații. Toți au fost reținuți, iar detenția lor de patru zile a fost prelungită cu încă patru zile.

Tatăl Gökay Karataș are un handicap, iar fiica lor se bazează pe mama ei pentru a-și satisface nevoile zilnice.

Copiii cu sindrom Down lăsați fără părinți

În Turcia  există multe cazuri anterioare în care părinții copiilor cu dizabilități au fost reținuți pentru perioade lungi de timp sau arestați. 

Părinții lui Ayșe Sena, o fetiță de doi ani cu sindrom Down, au fost arestați la o lună distanță în 2017. Separat de părinți, starea Ayșei Sena s-a deteriorat rapid și a suferit de probleme grave de sănătate, inclusiv insuficiență cardiacă, pulmonară și renală.

Un alt caz a fost al unei mame a patru copii, care a fost reținută în timpul unei vizite la soțul ei în închisoare în 2017. Cei patru copii ai săi, inclusiv unul cu sindrom Down, au fost lăsați în parcarea închisorii Sincan din Ankara după ce mama lor a fost luată în custodia poliției. Ulterior a fost arestată și trimisă la o închisoare din Tokat, la 370 de kilometri, de Ankara.

 În ambele cazuri, părinții au fost acuzați de terorism din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen.

În urma încercării de lovitură de stat, guvernul turc a declarat starea de urgență și a lansat o represiune masivă împotriva adepților mișcării Gülen. Peste 540.000 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de terorism, peste 80.000 au fost arestați sau închiși și peste 150.000 de funcționari publici au fost eliminați concediați prin decrete guvernamentale pentru presupara apartență la o „organizații teroriste” sau relații cu acestea. 

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.