25.5 C
București
joi, septembrie 17, 2020

EMILIAN GALAICU-PĂUN: AM CİTİT CORANUL – EXPULZAŢİ-MĂ! (Radio Europa Liberă)

EMILIAN GALAICU-PĂUN (*) 

N-a trebuit să aşteptăm prea mult pentru ca misterul generozităţii preşedintelui turc – alias, repararea Palatului Prezidenţial al Republicii Moldova, a cărui inaugurare va avea loc în octombrie, în prezenţa augustului binefăcător – să se dezlege subit, odată cu expulzare, joi, 6 septembrie, a unor cetăţeni turci rezidenţi pe teritoriul ţării noastre, pe motiv că ar fi… islamişti. Şi nu oarecare cetăţeni, ci directorul & şase profesori de la Liceul Orizontul, una dintre cele mai performante instituţii de învăţământ din Basarabia, ai cărei învăţăcei au câştigat, în ultimii ani, numeroase medalii & distincţii la competiţiile europene şi mondiale. Faptul că la liceu învaţă şi moldoveni, şi ruşi, şi copii de alte naţionalităţi nu pare să-i fi deranjat pe cei care au luat decizia extrădării unor expatriaţi care şi-au făcut din RM o a doua patrie, de vreme ce (se) investiseră în propăşirea acesteia – astfel, cu riscul de a fi sancţionate pentru încălcarea Convenţiei Drepturilor Omului cu privire la persoanele refugiate, autorităţile moldovene au închinat, o dată în plus, ţara Turcului (nr. 1, alias Recep Tayyip Erdogan), după ce că pe 27 August, de ziua Independenţei, depuneau coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

Reacţia este cvasi unanimă – toată lumea condamnă gestul lipsit de nobleţe & elementară demnitate al autorităţilor moldovene; în semn de solidaritate, la rându-mi declar: am citi Coranul (ba chiar am fost lector de carte, după cum stă mărturie pe pagina tehnică a celor câteva ediţii ale Coranului, în traducerea lui Silvestru Octavian Isopescul, scoase de Editura Cartier) – expulzaţi-mă! În plus, vorbesc rusa, iar între 1986 şi 1989 mi-am făcut doctoratul la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova – extrădaţi-mă, ca potenţial spion rus! Plus que ça, vorbesc şi franceza, ba chiar am tradus la vreo 4 mii de pagini din mari istorici & intelectuali francezi ai secolului al XX-lea (Robert Muchembled, Michel Pastoureau, Roland Barthes ş.a.) – declaraţi-mă persona non grata pe teritoriul Moldovei şi faceţi-mi vând în vreo fostă colonie francofonă! Nu în ultimul rând, mi s-au tradus poemele & pagini de proză în peste 20 de limbi, de pe câteva continente – ce staţi cu mâinile în sân, faceţi-mă bucăţi şi risipiţi-mă în Oceanul Planetar! Iar dacă toate acestea vi se par prea puţin în comparaţie cu gravitatea faptelor mele, debarcaţi-mă de pe Terra!

De unde fac haz de necaz, în chiar aceste clipe numeroase familii de moldoveni îşi fac bagajele, pentru a întoarce odată pentru totdeauna pagina ruşinoasă a statului ce-şi (ex)trădează oamenii…

(*) Radio Europa Liberă

SURSA: https://www.europalibera.org/a/blog-emilian-galaicu-paun/29478971.html

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.