vineri, aprilie 26, 2024

Din campania pentru prezidenţiale. Înaintea celui de al doilea tur

Macron promite sancțiuni europene împotriva Poloniei, dacă va fi ales președinte.

Candidatul centrist la președinția Franței, Emmanuel Macron, s-a angajat să facă presiuni, în primele luni după alegerea sa, pentru adoptarea de sancțiuni din partea Uniunii Europene împotriva Poloniei, pentru încălcarea valorilor Uniunii, transmit AFP și Reuters.”În primele trei luni după alegerea mea, va exista o decizie luată referitoare la Polonia. Îmi angajez întreaga responsabilitate pe acest subiect”, a declarat Macron, într-un interviu apărut joi în cotidianul regional La Voix du Nord.

Polonia e considerată un exemplu negativ de practicare a „dumpingului social”

”Vreau să privim cazul Poloniei în integralitatea sa. Și ca pe subiectele drepturilor și valorilor Uniunii Europene să fie luate sancțiuni”. (Macron)

”Nu poate exista o țară care profită de decalajele fiscale sociale din interiorul Uniunii Europene și care încalcă toate principiile Uniunii”. (Macron)

Macron, acuzat de rivala de extremă dreapta, Marine Le Pen, că este candidatul ”globalizării sălbatice”, a fost huiduit miercuri în timpul vizitei de campanie la fabrica Whirlpool din Amiens (nord), care urmează să fie închisă și delocalizată în Polonia, iar sute de angajați să fie concediați.”Nu voi urma Europa așa cum este. Am apărat întotdeauna Europa în această campanie, spunând în același timp că vreau o altă Europă, o Europă care apără”, a arătat Macron, referindu-se în special la propunerea sa de armonizare fiscală și socială în Uniunea Europeană.

Favoritul turului al doilea al prezidențialelor dorește adoptarea de sancțiuni în această vară, nu în legătură cu un eventual dumping social, ceea ce este imposibil în stadiul actual al reglementărilor, ci în ce privește valorile europene.

”Nu putem avea o Europă care dezbate la zecimală pe fiecare din subiectele bugetare ale fiecărei țări și care, atunci când există o țară membră a UE care se comportă precum Polonia, sau precum Ungaria, pe subiecte ca Universitatea (Central-Europeană, n.r.) și refugiații, valorile fundamentale, decide să nu facă nimic”.(Macron)

Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri guvernul partidului naționalist conservator Lege și Justiție (PiS), la putere de la sfârșitul lui 2015, în legătură cu atingerile aduse statului de drept de reforma constituțională aplicată de acesta.

„Nu voi reface erorile din 2002”

Dacă va fi ales, Emmanuel Macron spune că va ţine cont de „ furia” pe care a scos-o în evidenţă turul întâi.

„Nu voi reproduce erorile făcute în 2002 după alegeri ca şi cum nimic nu s-ar fi petrecut .Voi permite tuturor sensibilităţilor politice republicane să aibă o parte din gestiunea ţării.” a formulat viitorul posibil preşedinte.Alegerea Primului ministru nu e sută la sută sigură.

Căci E.Macron vrea să tragă toate învăţămintele din ceea ce s-a întâmplat anterior. El îl va desemna luând în considerare competenţele, capacitatea de a anima un colectiv şi de a lua în considerare dezbaterile bugetare.Primul său ministru nu va fi o persoană din societatea civil căci e nevoie de cineva care cunoaşte viaţa politică.

http://www.ouest-france.fr/politique/emmanuel-macron/emmanuel-macron-demande-des-sanctions-contre-la-pologne-4953682


Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.