vineri, decembrie 1, 2023

Din campania pentru prezidenţiale. Înaintea celui de al doilea tur

Macron promite sancțiuni europene împotriva Poloniei, dacă va fi ales președinte.

Candidatul centrist la președinția Franței, Emmanuel Macron, s-a angajat să facă presiuni, în primele luni după alegerea sa, pentru adoptarea de sancțiuni din partea Uniunii Europene împotriva Poloniei, pentru încălcarea valorilor Uniunii, transmit AFP și Reuters.”În primele trei luni după alegerea mea, va exista o decizie luată referitoare la Polonia. Îmi angajez întreaga responsabilitate pe acest subiect”, a declarat Macron, într-un interviu apărut joi în cotidianul regional La Voix du Nord.

Polonia e considerată un exemplu negativ de practicare a „dumpingului social”

”Vreau să privim cazul Poloniei în integralitatea sa. Și ca pe subiectele drepturilor și valorilor Uniunii Europene să fie luate sancțiuni”. (Macron)

”Nu poate exista o țară care profită de decalajele fiscale sociale din interiorul Uniunii Europene și care încalcă toate principiile Uniunii”. (Macron)

Macron, acuzat de rivala de extremă dreapta, Marine Le Pen, că este candidatul ”globalizării sălbatice”, a fost huiduit miercuri în timpul vizitei de campanie la fabrica Whirlpool din Amiens (nord), care urmează să fie închisă și delocalizată în Polonia, iar sute de angajați să fie concediați.”Nu voi urma Europa așa cum este. Am apărat întotdeauna Europa în această campanie, spunând în același timp că vreau o altă Europă, o Europă care apără”, a arătat Macron, referindu-se în special la propunerea sa de armonizare fiscală și socială în Uniunea Europeană.

Favoritul turului al doilea al prezidențialelor dorește adoptarea de sancțiuni în această vară, nu în legătură cu un eventual dumping social, ceea ce este imposibil în stadiul actual al reglementărilor, ci în ce privește valorile europene.

”Nu putem avea o Europă care dezbate la zecimală pe fiecare din subiectele bugetare ale fiecărei țări și care, atunci când există o țară membră a UE care se comportă precum Polonia, sau precum Ungaria, pe subiecte ca Universitatea (Central-Europeană, n.r.) și refugiații, valorile fundamentale, decide să nu facă nimic”.(Macron)

Comisia Europeană a avertizat în repetate rânduri guvernul partidului naționalist conservator Lege și Justiție (PiS), la putere de la sfârșitul lui 2015, în legătură cu atingerile aduse statului de drept de reforma constituțională aplicată de acesta.

„Nu voi reface erorile din 2002”

Dacă va fi ales, Emmanuel Macron spune că va ţine cont de „ furia” pe care a scos-o în evidenţă turul întâi.

„Nu voi reproduce erorile făcute în 2002 după alegeri ca şi cum nimic nu s-ar fi petrecut .Voi permite tuturor sensibilităţilor politice republicane să aibă o parte din gestiunea ţării.” a formulat viitorul posibil preşedinte.Alegerea Primului ministru nu e sută la sută sigură.

Căci E.Macron vrea să tragă toate învăţămintele din ceea ce s-a întâmplat anterior. El îl va desemna luând în considerare competenţele, capacitatea de a anima un colectiv şi de a lua în considerare dezbaterile bugetare.Primul său ministru nu va fi o persoană din societatea civil căci e nevoie de cineva care cunoaşte viaţa politică.

http://www.ouest-france.fr/politique/emmanuel-macron/emmanuel-macron-demande-des-sanctions-contre-la-pologne-4953682


Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.