joi, aprilie 25, 2024

Tensiunile politice din Macedonia şi derivele simpatizanţilor dreptei

Macedonia: Parlamentul, invadat de protestatari; liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, rănit.

.Liderul opoziției de stânga, Zoran Zaev, și cel puțin nouă alți oameni au fost răniți după pătrunderea joi a protestatarilor în Parlamentul de la Skopje, o corespondentă AFP văzându-l pe Zaev cu fața însângerată, în haosul care a urmat intrării în clădire a simpatizanților partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostul premier Nikola Gruevski. Manifestanții fluturau steaguri macedonene și cântau imnul național. Cel puțin o persoană mascată a fost văzută în clădire pe imaginile difuzate de o televiziune locală, TV Nova, transmite AFP.

„Condamn în termenii cei mai puternici atacurile contra deputaților la Skopje. Violența nu-și are locul în Parlament”, a scris comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, pe contul său de Twitter.

Potrivit EFE, protestatarii au intrat în forul legislativ după ce s-a aflat că SDSM împreună cu trei partide albaneze cu reprezentare parlamentară au ales un nou președinte al parlamentului după finalul sesiunii regulamentare. Atât social-democrații, cât și Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI) și Alianța pentru Albanezi (BESA) au anunțat numirea lui Talat Xhaferi ca nou președinte al Camerei.

Formațiunea conservatoare VMRO-DPMNE, condusă de fostul prim-ministru Nikola Gruevski, a calificat această alegere ca „lovitură de stat” deoarece sesiunea parlamentară se terminase și pentru că de la alegerile din decembrie nu s-a putut constitui un nou guvern.

Pe 3 aprilie, președintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la Skopje, a făcut apel la liderii din Macedonia să pună capăt disputei lor, să instaleze un nou guvern și să înceapă să

scoată țara din criza prelungită care a reaprins tensiunile etnice, relata agenția DPA. ”Această criză prelungită vă ține țara pe loc pe drumul euro-atlantic (de aderare la UE și NATO — n.r.)”, a declarat Tusk după o întâlnire cu președintele macedonean Gjorge Ivanov. ”Ține de voi să găsiți o soluție bazată pe principii democratice, decență și bun simț”, a adăugat el.

makedon

Macedonia a organizat alegeri pe 11 decembrie 2016 în cadrul unui acord mediat de Uniunea Europeană în 2015 pentru a pune capăt unei crize politice.

Dar din alegeri a rezultat un parlament care aproape că este suspendat, deoarece partidul VMRO (naționalist), aflat la putere din 2006, a blocat opoziția social-democrată SDSM din a prelua puterea. SDSM, care, cu cele 49 din totalul de 120 de mandate în parlament are mai puțin cu două locuri decât VMRO, a format o coaliție cu trei partide ale minorității etnicilor albanezi pentru o majoritate în forul legislativ.

Președintele Ivanov, aliat al liderului VMRO, Nikola Gruevski, refuză să-l desemneze în funcția de premier pe șeful SDSM, Zoran Zaev.

Ivanov și Gruevski îl acuză pe Zaev și partidele etnicilor albanezi că intenționează să dezmembreze Macedonia, deoarece acordul coaliției lor include promovarea limbii albaneze ca cea de-a doua limbă oficială, alături de macedoneană, în întreaga țară. ”Poziția mea rămâne neschimbată”, a declarat Ivanov după întâlnirea cu Tusk. Albanezii reprezintă între 20-25 % din populația acestei țări cu o populație de 2,1 milioane de locuitori, amintește AFP.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.