joi, aprilie 25, 2024

Comerțul România-Turcia: Turcii caută soluții pentru noua lege controversată

O delegație a Ambasadei Turciei de la București și Asociația Afaceriștilor Turci, TIAD a făcut o vizită la Ministerul Economiei, Claudiu Nasui pentru a discuta despre lista jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, pe care se află și Turcia.

După întâlnire, președintele asociației TIAD, Güven Güngör susține că este încrezător că autoritățile române vor găsi o soluție viabilă.

“Suntem convinși că problema se va rezolva în cel mai scurt timp” declarată președintele.

Noua regulă introdusă în Codul Fiscal, prin Legea 296/2020, afectează toți afaceriștii care fac comerț între Turcia și România. Legea prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacții cu persoane juridice situate în jurisdicții necooperante în scop fiscal, sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, explică G4media.ro

Care ar fi soluțiile?

Conform Andreei Geacu, Senior Manager, Taxe Directe, Deloitte România, citat de G4media, există mai multe variante, de la renunțarea integrală la textul de lege, la nuanțarea acestuia pentru cazuri specifice.

Cea mai evidentă modificare, aceea de scoatere a Anexei II de sub incidența noii reglementări, ar putea fi doar o soluție temporară în cazul Turciei, întrucât există posibilitatea ca, în viitor, acest stat să nu fie eliminat complet de pe Lista UE privind țările necooperante, ci, dimpotrivă, să ajungă în Anexa I.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.