sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia: Bebeluș de 9 luni închis după gratii cu mama sa într-o celulă de carantină

Un nou-născut este obligat să-și însoțească mama într-o celulă de carantină, stârnind criticile activiștilor pentru drepturile omului, conform Turkish Minutes.

Yasemin Melizci, în vârstă de 29 de ani, împreună cu soțul ei sunt închiși după gratii sub acuzații de apartenență la  mișcarea Gülen, pentru că au folosit aplicației de mesagerie ByLock. 

În ciuda legii privind executarea pedepselor care prevede că „executarea pedepsei închisorii este întârziată pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimele 18 luni”, autoritățile turcești au plasat mama și bebelușul în închisoare.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, activist pentru drepturile omului și deputat al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), un partid de stânga cu sprijin majoritar-kurd, a anunțat arestarea pe contul său de Twitter.

„Un alt bebeluș va fi pus în închisoare cu mama lui?”întreabă alarmat deputatul.

Autoritățile turcești susțin că ByLock a fost un instrument de comunicare utilizat exclusiv de membrii mișcării pentru a asigura confidențialitatea conversațiilor lor. Cu toate acestea, aplicația a fost disponibilă în App Store și Google Play.

Peste 700 de copiii, cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.În timpul pandemiei COVID-19, arestarea mamelor cu copii a fost un motiv de îngrijorare mai mare în rândul activiștilor și criticilor, deoarece secțiile de carantină sunt cunoscute pentru condițiile lor proaste și supraaglomerarea.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.