luni, aprilie 11, 2022

Turcia: Bebeluș de 9 luni închis după gratii cu mama sa într-o celulă de carantină

Un nou-născut este obligat să-și însoțească mama într-o celulă de carantină, stârnind criticile activiștilor pentru drepturile omului, conform Turkish Minutes.

Yasemin Melizci, în vârstă de 29 de ani, împreună cu soțul ei sunt închiși după gratii sub acuzații de apartenență la  mișcarea Gülen, pentru că au folosit aplicației de mesagerie ByLock. 

În ciuda legii privind executarea pedepselor care prevede că „executarea pedepsei închisorii este întârziată pentru femeile însărcinate sau care au născut în ultimele 18 luni”, autoritățile turcești au plasat mama și bebelușul în închisoare.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, activist pentru drepturile omului și deputat al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), un partid de stânga cu sprijin majoritar-kurd, a anunțat arestarea pe contul său de Twitter.

„Un alt bebeluș va fi pus în închisoare cu mama lui?”întreabă alarmat deputatul.

Autoritățile turcești susțin că ByLock a fost un instrument de comunicare utilizat exclusiv de membrii mișcării pentru a asigura confidențialitatea conversațiilor lor. Cu toate acestea, aplicația a fost disponibilă în App Store și Google Play.

Peste 700 de copiii, cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.În timpul pandemiei COVID-19, arestarea mamelor cu copii a fost un motiv de îngrijorare mai mare în rândul activiștilor și criticilor, deoarece secțiile de carantină sunt cunoscute pentru condițiile lor proaste și supraaglomerarea.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,