marți, aprilie 30, 2024

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Un deputat din guvernul AKP de la conducere a sugerat că ar trebui să se impună pedepse cu închisoarea pentru a lupta împotriva „dezinformării pe rețelele sociale”, conform Gazete Duvar.

Deputatul din partidul lui Erdogan, Ali Özkaya a făcut declarații pe această temă  pentru ziarul Hürriyet, pe 26 iulie, susținând că Germania a impus pedeapsa cu închisoare pentru dezinformare pe rețelele de socializare, iar Turcia ar trebui să facă la fel.

„Germania a impus o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru un utilizator de social media pentru dezinformare. De asemenea, Turcia trebuie să aducă aceste sancțiuni. Putem întreprinde o lucrare în Codul penal pentru o reglementare care să nu limiteze libertatea de exprimare, dar să se asigure că informațiile sunt răspândite în mod corect pe rețelele de socializare ”, a declarat deputatul.

Declarația oficialului a venit după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut măsuri imediate pentru controlul rețelelor sociale din țară, argumentând că platformele de socializare sunt folosite pentru „răspândirea minciunilor și dezinformării”.

Pe 11 iulie, Erdoğan a semnalat personalului său formarea unei agenții de monitorizare a rețelelor sociale, spunând că sunt necesare „sancțiuni adecvate”.

Zece zile mai târziu, pe 21 iulie, Erdoğan a fost întrebat dacă există o lege care prevede sancțiuni penale grave pentru diseminarea „știrilor false pe mass-media și social media”.

Ca răspuns, Erdoğan a spus că un studiu va fi realizat în parlament în octombrie, după vacanța de vară, în încercarea de a se baza pe actuala lege a rețelelor sociale care a fost adoptată anul trecut.

În aceeași zi, directorul de comunicare prezidențială, Fahrettin Altun, a declarat că guvernul se pregătește să ia măsuri pentru „reglementarea” finanțării externe a organizațiilor media, într-o încercare  de „ a proteja ordinea publică și dreptul oamenilor de a primi adevărat știri.”

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.