vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Un deputat din guvernul AKP de la conducere a sugerat că ar trebui să se impună pedepse cu închisoarea pentru a lupta împotriva „dezinformării pe rețelele sociale”, conform Gazete Duvar.

Deputatul din partidul lui Erdogan, Ali Özkaya a făcut declarații pe această temă  pentru ziarul Hürriyet, pe 26 iulie, susținând că Germania a impus pedeapsa cu închisoare pentru dezinformare pe rețelele de socializare, iar Turcia ar trebui să facă la fel.

„Germania a impus o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru un utilizator de social media pentru dezinformare. De asemenea, Turcia trebuie să aducă aceste sancțiuni. Putem întreprinde o lucrare în Codul penal pentru o reglementare care să nu limiteze libertatea de exprimare, dar să se asigure că informațiile sunt răspândite în mod corect pe rețelele de socializare ”, a declarat deputatul.

Declarația oficialului a venit după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut măsuri imediate pentru controlul rețelelor sociale din țară, argumentând că platformele de socializare sunt folosite pentru „răspândirea minciunilor și dezinformării”.

Pe 11 iulie, Erdoğan a semnalat personalului său formarea unei agenții de monitorizare a rețelelor sociale, spunând că sunt necesare „sancțiuni adecvate”.

Zece zile mai târziu, pe 21 iulie, Erdoğan a fost întrebat dacă există o lege care prevede sancțiuni penale grave pentru diseminarea „știrilor false pe mass-media și social media”.

Ca răspuns, Erdoğan a spus că un studiu va fi realizat în parlament în octombrie, după vacanța de vară, în încercarea de a se baza pe actuala lege a rețelelor sociale care a fost adoptată anul trecut.

În aceeași zi, directorul de comunicare prezidențială, Fahrettin Altun, a declarat că guvernul se pregătește să ia măsuri pentru „reglementarea” finanțării externe a organizațiilor media, într-o încercare  de „ a proteja ordinea publică și dreptul oamenilor de a primi adevărat știri.”

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.