marți, aprilie 12, 2022

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Un deputat din guvernul AKP de la conducere a sugerat că ar trebui să se impună pedepse cu închisoarea pentru a lupta împotriva „dezinformării pe rețelele sociale”, conform Gazete Duvar.

Deputatul din partidul lui Erdogan, Ali Özkaya a făcut declarații pe această temă  pentru ziarul Hürriyet, pe 26 iulie, susținând că Germania a impus pedeapsa cu închisoare pentru dezinformare pe rețelele de socializare, iar Turcia ar trebui să facă la fel.

„Germania a impus o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru un utilizator de social media pentru dezinformare. De asemenea, Turcia trebuie să aducă aceste sancțiuni. Putem întreprinde o lucrare în Codul penal pentru o reglementare care să nu limiteze libertatea de exprimare, dar să se asigure că informațiile sunt răspândite în mod corect pe rețelele de socializare ”, a declarat deputatul.

Declarația oficialului a venit după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut măsuri imediate pentru controlul rețelelor sociale din țară, argumentând că platformele de socializare sunt folosite pentru „răspândirea minciunilor și dezinformării”.

Pe 11 iulie, Erdoğan a semnalat personalului său formarea unei agenții de monitorizare a rețelelor sociale, spunând că sunt necesare „sancțiuni adecvate”.

Zece zile mai târziu, pe 21 iulie, Erdoğan a fost întrebat dacă există o lege care prevede sancțiuni penale grave pentru diseminarea „știrilor false pe mass-media și social media”.

Ca răspuns, Erdoğan a spus că un studiu va fi realizat în parlament în octombrie, după vacanța de vară, în încercarea de a se baza pe actuala lege a rețelelor sociale care a fost adoptată anul trecut.

În aceeași zi, directorul de comunicare prezidențială, Fahrettin Altun, a declarat că guvernul se pregătește să ia măsuri pentru „reglementarea” finanțării externe a organizațiilor media, într-o încercare  de „ a proteja ordinea publică și dreptul oamenilor de a primi adevărat știri.”

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.