duminică, mai 19, 2024

Cazul Gezi: Condamnații pe viață au fost achitați

Turcia a achitat nouă activiști turci, inclusiv filantropul Osman Kavala, după acuzați de terorism legate de protestele din Parcul Gezi, a informat ahvalnews.com

Instanța din Silivri, de lângă Istanbul a decis ca filantropul Kavala, singurul inculpat care se află încă în închisoare, trebuie eliberat și cei 16 acuzaţi să fie achitați “în absenţa probelor suficiente”.

Decizi instanței a fost întâmpinată cu aplauze de audiență. 

Procurolul a cerut condamnare pe viață pentru filantropul Osman Kavala, în vârstă de 63 de ani și acesta a petrecut 840 de zile după gratii, în ciuda hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, de pe 10 decembrie 2019, care a cerut eliberarea imediată a acestuia.

CEDO a declarat că dreptul la libertate al lui Kavala a fost încălcat din cauza lipsei suspiciunilor rezonabile și că detenția sa a avut „un efect aspru asupra societății civile”.

Manifestările din Parcul Gezi din centrul Istanbulului, din 2013 au devenit o mișcare de protest la nivel național împotriva guvernului lui Erdoğan, care era pe atunci, prim-minustri. Poliția a folosit baghete și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestele, urmând ca 11 persoane să-și piardă viața, iar alte sute au fost rănite și arestate.

Grupurile pentru drepturile omului și Uniunea Europeană au catalogat cazul ca o tentativă a guvernului de a-și împiedica criticile și de a incrimina demonstrațiile anti-guvernamentale. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.