miercuri, aprilie 24, 2024

Bani americani pentru „a proteja suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei

SUA au anunţat vineri un ajutor suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru întărirea apărării Ucrainei, relatează AFP.

Aceste noi fonduri, care ridică „asistenţa americană către sectorul de securitate ucrainean la peste un miliard de dolari în total din 2014”, vor permite în special achiziţionarea de „echipamente pentru susţinerea programelor de formare în curs şi a nevoilor operaţionale”, a precizat Pentagonul într-un comunicat. Printre acestea, capacităţile de comandă ale armatei ucrainene, comunicaţiile securizate sau mijloacele de vedere nocturnă.

Potrivit Ministerului american al Apărării, această cooperare în materie de securitate se bazează pe recenta adoptare de către Kiev a unei legi privind securitatea naţională. Calendarul pentru livrarea de noi echipamente americane va fi „fixat la o dată ulterioară”. Conflictul din estul Ucrainei între armata de la Kiev şi separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 10.000 de morţi din 2014, notează AFP. Washingtonul, aliat al Kievului, a vândut în acest an Ucrainei rachete antitanc Javelin pentru „a-i proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, în pofida protestelor Rusiei.

http://www.c4defence.com/AFP/US-military-Ukraine-Russialead/119356/3

 

 


 

 

 

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.