vineri, martie 29, 2024

Restituiri de valoare: ”Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeştri”la MNAR

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) găzduieşte, începând de sâmbătă, expoziţia ”Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeştri”, care prezintă publicului laboratoare de restaurare şi contribuţia lor la studierea şi conservarea colecţiilor.

„Se deschide o serie de micro-expoziţii ce vor prezenta publicului diferitele laboratoare de restaurare ale muzeului şi contribuţia lor la studierea şi conservarea colecţiilor. Prima dintre ele aduce în prim-plan laboratorul de restaurare pictură de şevalet şi munca echipei de specialişti care, de-a lungul ultimelor trei decenii, a făcut posibile noi atribuiri şi datări, readucând lucrările cât mai aproape de aspectul lor originar. Din cele câteva sute de lucrări restaurate în vederea redeschiderii galeriilor permanente ale muzeului şi a muzeelor sale satelit, organizatorii au selectat pentru expoziţia de faţă 18 picturi. Unele dintre ele figurează în expoziţie alături de o bogată documentaţie fotografică şi de informaţii legate de procesul de restaurare, în timp ce altele sunt incluse în expunerea de bază a Galeriei de Artă Europeană”; este cazul unor lucrări de mari dimensiuni cum ar fi „Suzana şi cei doi bătrâni” de Alessandro Varotari sau „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare” de Mattia Preti, care au implicat procese laborioase şi de durată, în urma cărora cea dintâi şi-a regăsit luminozitatea iniţială graţie îndepărtării verniului extrem de degradat şi închis la culoare, în timp ce înlăturarea unor repictări masive îmbătrânite a restabilit echilibrul cromatic şi compoziţional al celei de a doua.

Restaurarea picturii "Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare" de Mattia Preti, a implicat procese laborioase şi de durată.
Restaurarea picturii „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare” de Mattia Preti, a implicat procese laborioase şi de durată. 

Alte lucrări de mai mici dimensiuni, precum „Adoraţia magilor” de Pieter van Aertsen, au pus probleme deosebit de dificile datorită unor vicii de tehnică în execuţia suportului, vicii ce făceau ca aceleaşi degradări să revină periodic lăsându-şi amprenta în mod vizibil asupra percepţiei picturii, precizează muzeul.

„Într-o expoziţie apreciem calitatea lucrărilor şi luăm drept de la sine înţeleasă buna lor stare de conservare. ‘Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeştri’ ne îndeamnă la reflecţie punând în lumină fragilitatea operei de artă, drumul parcurs de aceasta pentru a-şi regăsi aspectul orginar şi aportul discret, dar extrem de important al restauratorilor”(comunicat MNAR).

 


 

 


 

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.