joi, aprilie 25, 2024

Avocații confirmă cazurile de tortură severă din orașul Halfeti (în sud-estul Turciei)

Centrul pentru Drepturile Omului al Asociației Baroului din Gaziantep a confirmat acuzațiile de tortură raportate săptămâna trecută în orașul Halfeti, din sud-estul Turciei. Maltratările la care s-a dedat poliția au fost mai grave decât s-a crezut, conform ipa.news.

Potrivit raportului publicat de asociația care a investigat incidentul la fața locului și a evocat elemente legate de presupusele victime ale torturii, se constată că deținuții, inclusiv femeile, au fost bătuți, insultați, chinuiți cu șocuri electrice aplicate și forțați să semneze mărturii false.

Detențiile din orașele Bozova și Halfeti, din provincia sud-estică Șanliurfa au avut loc după ce un ofițer de poliție a fost ucis într-o operațiune de combatere a terorismului, care a vizat militanții din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Halfeti, în 18 mai.

În urma operațiunii, poliția de la Unitatea de Combatere a Terorismului i-a acuzat pe unii locuitori din apropiere că au sprijinit militanții PKK și au reținut cel puțin 54 de persoane.

PKK, care este considerată organizație teroristă de către oficialii de la Ankara, a condus o insurgență de aproape 35 de ani în partea sud-estică predominant kurdă a Turciei, pentru auto-guvernare.


Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org