joi, martie 23, 2023

„Armata – instituție fundamentală a statului. Sursă de încredere și mândrie națională”

„România are ambiția de a-și consolida poziția de actor regional previzibil” declară Preşedintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la o dezbatere la Satu Mare, că România are ambiția de a-și consolida poziția de actor regional previzibil, pentru aceasta fiind nevoie de o dotare corespunzătoare, de analiză și planificare strategică și de transformarea armatei într-una modernă și puternică.

Ministerul Apărării a decis că Brigada a I-a infanterie Rovine de la Craiova va prelua rolul de brigadă multinațională, în cursul anului 2017 urmând a declara cu ce efective participă și cum va fi organizată, iar în 2018, să fie funcțională.

„România are ambiția de a-și consolida poziția de actor regional previzibil, un rol strategic important, un rol de a păstra stabilitate nu numai în interiorul țării, ci și în în întreaga regiune. Această ambiție evident că nu poate să fie satisfăcută doar vorbind de ea, este nevoie de mult mai mult. Este nevoie de o dotare corespunzătoare, de analiză și planificare strategică, de o transformare a armatei într-o armată modernă și puternică și, în acest context, sigur, este necesar să identificăm un echilibru între cele trei dimensiuni ale apărării — aeriană, terestă și maritimă, care să fie în deplină concordanță cu viziunea pe termen lung asupra vizionării strategice a țării, în raport cu aliații, dar și în raport cu potențialii adversari”, a declarat Iohannis.

Șeful statului consideră că România și-a îndeplinit sarcinile propuse la summit de la Varșovia.

„Putem dovedi că avem capacitatea nu doar de a ne asigura securitatea națională, dar și de a fi furnizori de securitate în plan regional. Succesul României la acest Summit se datorează atât demersurilor politico-diplomatice, dar într-o foarte mare măsură și credibilității de care se bucură armata României în cadrul forțelor aliate, tocmai de aceea am obținut constituirea brigăzii multinaționale pe teritoriul României”, a mai spus președintele.

„Se spune că provocările majore adună națiunile și popoarele. Vreau să subliniez că națiunea română, în cele mai importante momente de cumpănă ale istoriei, s-a coagulat în jurul celui mai solid și constant pilon de credibilitate, Armata noastră.

Fără o armată puternică, un stat nu poate să aibă credibilitate internațională și strategică.

Armata României este instituția care a trecut probabil prin cea mai amplă reformă postdecembristă. Astăzi, Armata nostră este unul din cei mai importanți contributori la crredibilitatea României în lume.În formatele aliate, unde nu au putut contribui prin tehnică, militarii noștri au compensat prin dăruire și seriozitate.

Spiritul de sacrificiu, profesionalism și patriotismn, acestea sunt atribute incontestabile care au făcut din Armată una dintre cele mai respectate instituții din România.

Dacă ne dorim cu adevărat o Armată modernă, care să răspundă provorcărilor, ajungem la concluzia că este nevoie și de susținere politică și de resurse financiare.

Din acest motiv am invitat la începutul anului trecut partidele parlamentrae la o discuție și am ajuns la consensul care prevede alocarea a 2% din PIB pentru nevoile de apărare și acest nivel se va menține pentru cel puțin zece ani. Acest buget ne va pune în stituația de a satisface nevoile

României de a avea o armată modernă. Creșterea finanțării este un act de voință politică necesar.(…) Dar degeaba avem un buget mai mare dacă fondurile nu vor fi alocate cu necesitate.

Lipsa de predictibilitate a finanțării din partea statului, absența unor programe multinuale coerente au condus la situații în care armata a fost dotată cu produse care nu au fost cele mai ieftine, dar cu o interoperabilitate foarte scăzută.Apariția unor resurse importante și predictibilitatea acestora trebuie să reprezinte o gură de oxigen necesară revigorării industriei de armament românești.”

Președintele Klaus Iohannis, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, viceprim-ministrul Vasile Dîncu și ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, participă la dezbaterea „Armata — instituție fundamentală a statului. Sursă de încredere și mândrie națională”, la Teatrul de Nord din SatuMare.armataromaniei.ro

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.