marți, martie 26, 2024

UNHCR: adăpost pentru 150.000 de persoane care fug de luptele de la Mosul

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) va fi în curând gata să ofere adăpost pentru 150.000 de persoane care fug de luptele din zona orașului irakian Mosul, a anunțat luni Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi,conform AFP.

‘Pregătirile decurg bine. UNHCR va avea în două sau trei zile 30.000 de corturi în Irak, suficiente pentru (a găzdui) 150.000 de persoane’, a declarat Filippo Grandi în cadrul unei conferințe de presă la Amman , fără a specifica locația.

Autoritățile irakiene, susținute de coaliția internațională antijihadistă, au lansat în urmă cu o săptămână o ofensivă pentru recucerirea orașului Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak și ultimul mare bastion al grupării Stat Islamic (SI) din această țară.

Îngrijorările sunt mari în legătură cu soarta celor aproximativ 1,5 milioane de persoane care trăiesc încă la Mosul, conform ONU.

Luptele se desfășoară în prezent în zone puțin populate, însă există temeri în legătură cu un exod masiv în momentul în care vor ajunge în regiunile populate. Un milion de persoane ar putea să fie strămutate, provocând o urgență umanitară fără precedent.

UNHCR se pregătește să instaleze alte tabere, a adăugat Grandi, subliniind că este nevoie de ‘un efort foarte mare și foarte complex’. Filippo Grandi, care s-a întors dintr-o vizită în Irak, a declarat că principala preocupare este să se găsească suficiente locuri pentru a găzdui numărul mare de persoane strămutate, adăugând că negocierile se află în curs de desfășurare cu guvernul din Irak și cu autoritățile din Kurdistanul irakian. În opinia sa, 7.500 de persoane au fugit deja de la periferia orașului Mosul și circa alte 1.000 au traversat frontiera către Siria.www.centrepresseaveyron.fr

 

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.