luni, octombrie 2, 2023

Alegeri 2023: Kılıçdaroğlu, pe primul loc, cu 56,8 la sută din voturi, în sondaje

Principalul lider al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, conduce împotriva președintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru viitoarele alegeri prezidențiale, a dezvăluit cel mai recent sondaj realizat de ORC Research.

Întrebarea a fost: „Pentru ce candidat ați vota în situația în care Erdoğan și Kılıçdaroğlu concurează pentru această funcție?”

56,8 la sută din voturi dintre turci l-au ales pe Kılıçdaroğlu, iar 43,2 la sută pe Erdogan.

ORC Research a spus că sondajul a fost realizat între 4 și 6 martie, chiar înainte ca Kılıçdaroğlu să-și anunțe candidatura.

Alianța Națională din opoziția Turciei a anunțat, pe 6 martie, că liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, va fi candidatul comun pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Kılıçdaroğlu, în vârstă de 75 de ani, a anunțat că ceilalți cinci lideri ai alianței vor deveni vicepreședinți.

Alegerile prezidențiale și parlamentare din 2023 sunt de așteptat să aibă loc pe 14 mai.

Totul despre viața politică a lui Kemal Kılıçdaroğlu, principalul contracandidat a lui Erdogan la alegeri prezidențiale

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.