miercuri, mai 29, 2024

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Poliția folosit spray cu piper pentru a dispersa sute de femei care s-au adunat, miercuri seară, în cartierul Taksim, din Istanbul pentru cel de-al 21-lea Marș al Nopții Feministe cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conform Turkish Minutes.

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Pentru a împiedica femeile să se deplaseze cu ușurință în zonă, primăria din Istanbul a închis stația de metrou Taksim și ieșirea de pe bulevardul Istiklal din stația de metrou, iar poliția a pus baricade în zonă pentru a împiedica accesul femeilor.

Mii de protestatari au mărșăluit de-a lungul străzii Istiklal din Taksim în noaptea de 8 martie din 2003 pentru a protesta împotriva violenței împotriva femeilor în Turcia.

Cel puțin 327 de femei au fost ucise de bărbați anul trecut și pentru a cere drepturi egale pentru femei.

Femeile au criticat guvernul

O declarație de presă intitulată „Ne pare rău, suntem supărate”, a fost citită în numele grupului în turcă, kurdă și arabă, în care Partidul Justiției și Dezvoltarii din Turcia (AKP) a fost citat pentru că nu a gestionat o serie de crize, inclusiv deteriorarea economică continuă, pandemia, cutremure majore cu peste 46.000 de morți și creșterea rasismului și promovarea urii.

De asemenea, femeile au criticat guvernul pentru decizia din 2021 de a se retrage din Convenția de la Istanbul, un tratat internațional care vizează combaterea violenței domestice, în ciuda violenței larg răspândite împotriva femeilor din țară.

Declarația spune că femeile feministe sunt hotărâte să-și continue lupta împotriva patriarhatului, homofobiei, transfobiei, exploatării muncii și capitalismului.

Femeile au scandat sloganuri cerând guvernului să demisioneze.

„Nu vom tace, nu vom fi intimidați și nu vă ascultăm”, au spus femeile.

În fiecare an, mii de femei se adună în Piața Taksim pentru „Marșul Nopții Feministe”, care marchează continuarea mișcării de renume mondial „Reclaim the Night”, în ciuda interdicțiilor autorităților și a violenței și detenției poliției.

„Marșul de noapte feminist” a fost martor la confruntări între protestatari și poliție în ultimii ani.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.