joi, martie 9, 2023

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Poliția folosit spray cu piper pentru a dispersa sute de femei care s-au adunat, miercuri seară, în cartierul Taksim, din Istanbul pentru cel de-al 21-lea Marș al Nopții Feministe cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, conform Turkish Minutes.

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Pentru a împiedica femeile să se deplaseze cu ușurință în zonă, primăria din Istanbul a închis stația de metrou Taksim și ieșirea de pe bulevardul Istiklal din stația de metrou, iar poliția a pus baricade în zonă pentru a împiedica accesul femeilor.

Mii de protestatari au mărșăluit de-a lungul străzii Istiklal din Taksim în noaptea de 8 martie din 2003 pentru a protesta împotriva violenței împotriva femeilor în Turcia.

Cel puțin 327 de femei au fost ucise de bărbați anul trecut și pentru a cere drepturi egale pentru femei.

Femeile au criticat guvernul

O declarație de presă intitulată „Ne pare rău, suntem supărate”, a fost citită în numele grupului în turcă, kurdă și arabă, în care Partidul Justiției și Dezvoltarii din Turcia (AKP) a fost citat pentru că nu a gestionat o serie de crize, inclusiv deteriorarea economică continuă, pandemia, cutremure majore cu peste 46.000 de morți și creșterea rasismului și promovarea urii.

De asemenea, femeile au criticat guvernul pentru decizia din 2021 de a se retrage din Convenția de la Istanbul, un tratat internațional care vizează combaterea violenței domestice, în ciuda violenței larg răspândite împotriva femeilor din țară.

Declarația spune că femeile feministe sunt hotărâte să-și continue lupta împotriva patriarhatului, homofobiei, transfobiei, exploatării muncii și capitalismului.

Femeile au scandat sloganuri cerând guvernului să demisioneze.

„Nu vom tace, nu vom fi intimidați și nu vă ascultăm”, au spus femeile.

În fiecare an, mii de femei se adună în Piața Taksim pentru „Marșul Nopții Feministe”, care marchează continuarea mișcării de renume mondial „Reclaim the Night”, în ciuda interdicțiilor autorităților și a violenței și detenției poliției.

„Marșul de noapte feminist” a fost martor la confruntări între protestatari și poliție în ultimii ani.

Istanbul. Fără acces pe 9.000 de străzi în cazul unui cutremur

Potrivit proiectului, numărul străzilor în care nu se poate intra în situații de urgență este determinat la 9.073 și se preconizează că aproximativ 3.000 de incendii vor avea loc în tot orașul în urma cutremurului.

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Opoziția a decis! Cine îl înfruntă pe Erdogan la alegerile din 2023?

Alianța Națională din opoziția Turciei a anunțat, pe 6 martie, că liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, va fi candidatul comun pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Turcia: Guvernul vrea demolarea bisericii istorice avariată în urma cutremurelor

Potrivit pastorului bisericii, Yohanna Papazoğlu, clădirea, care a fost distrusă în urma unui cutremur în 1872 și reconstruită în 1897, deservește o congregație de 1.900 de creștini ortodocși.

Momentul impresionant! Câine salvat de sub dărâmături după trei săptămâni de la cutremur

Echipele l-au salvat, miercuri, pe Aleks și l-au dus la Haytap, o asociație turcă de protecție a animalelor din orașul Antakya.

UNICEF: 2,5 milioane de copii au nevoie de asistență umanitară urgentă în Turcia

„Cutremurele au fost un eveniment absolut catastrofal pentru copiii din comunitățile afectate. Distrugerea fizică pe care a adus-o acest cutremur este clară pentru toți, dar bilanțul emoțional mai puțin vizibil asupra copiilor este la fel de profund.”, afirmă Russell.

Alegeri 2023: Kılıçdaroğlu, pe primul loc, cu 56,8 la sută din voturi, în sondaje

Întrebarea a fost: „Pentru ce candidat ați vota în situația în care Erdoğan și Kılıçdaroğlu concurează pentru această funcție?”

Impresii de la conferința „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane”

Evenimentul, care a avut loc imediat după cutremurul care a avut loc în țara noastră și a întristat întreaga lume, a debutat cu un minut de reculegere pentru cetățenii noștri care și-au pierdut viața.