luni, decembrie 11, 2023

Victimă a epurărilor guvernului s-a sinucis: „Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă.”

Un fost academic care fusese concediat prin decret guvernamental după o tentativă eșuată de lovitură de stat în Turcia, pe 15 iulie 2016, s-a sinucis, conform Stockholm Center for Freedom.

Moartea lui Fehmiye Çelenk, în vârstă de 44 de ani, a fost anunțată de deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu pe Twitter.

„O veste mai tristă, un alt fost funcționar public s-a sinucis. Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă după ce a fost concediată ilegal.”, scrie deputatul.

Gergerlioğlu a spus că Çelenk era o femeie inteligentă și muncitoare a cărei sănătate mintală s-a deteriorat după concedierea prin decret guvernamental.

Çelenk lucrase la departamentul de geografie de la Universitatea Sakarya înainte de demitere.

78 de sinucideri

Un raport elaborat de Rafet Irmak și Aziz Yıldırım, doi foști academicieni epurați de guvernul turc după lovitura de stat eșuată, a dezvăluit că 78 de victime ale epurării sau membri ai familiei acestora s-au sinucis din 4 octombrie 2016.

Potrivit raportului, intitulat „Sinucideri în perioada stării de urgență – Pietre funerare ca dovadă a genocidului”, rata sinuciderilor în rândul victimelor epurării după lovituri de stat și a familiilor acestora este cu 35% mai mare decât rata sinuciderilor anunțată de Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat).

Probleme financiare, psihologice și excluziune socială

Foștii funcționari publici ai Turciei nu au fost doar concediați de la locul de muncă, li sa interzis, de asemenea, să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport.

Potrivit membrilor familiei victimelor care au participat la un sondaj, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat este dificultățile economice (97,9 la sută), urmate de problemele psihologice (88,6 la sută), pierderea prestigiului social și excluziunea socială (83,7 la sută), dezintegrarea cercurile sociale (83,1 la sută), șomaj/lipsa locului de muncă (80,4 la sută) și lipsa asigurărilor sociale (73,2 la sută).

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a declarat stare de urgență (OHAL) în după iulie 2016, care a rămas în vigoare până la 19 iulie 2018.

În timpul stării de urgență, AKP a efectuat o epurare a instituțiilor statului, concediind 130.000 de funcționari publici din locurile lor de muncă din cauza legăturilor lor reale sau presupuse cu „organizații teroriste”.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat