joi, martie 9, 2023

Victimă a epurărilor guvernului s-a sinucis: „Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă.”

Un fost academic care fusese concediat prin decret guvernamental după o tentativă eșuată de lovitură de stat în Turcia, pe 15 iulie 2016, s-a sinucis, conform Stockholm Center for Freedom.

Moartea lui Fehmiye Çelenk, în vârstă de 44 de ani, a fost anunțată de deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu pe Twitter.

„O veste mai tristă, un alt fost funcționar public s-a sinucis. Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă după ce a fost concediată ilegal.”, scrie deputatul.

Gergerlioğlu a spus că Çelenk era o femeie inteligentă și muncitoare a cărei sănătate mintală s-a deteriorat după concedierea prin decret guvernamental.

Çelenk lucrase la departamentul de geografie de la Universitatea Sakarya înainte de demitere.

78 de sinucideri

Un raport elaborat de Rafet Irmak și Aziz Yıldırım, doi foști academicieni epurați de guvernul turc după lovitura de stat eșuată, a dezvăluit că 78 de victime ale epurării sau membri ai familiei acestora s-au sinucis din 4 octombrie 2016.

Potrivit raportului, intitulat „Sinucideri în perioada stării de urgență – Pietre funerare ca dovadă a genocidului”, rata sinuciderilor în rândul victimelor epurării după lovituri de stat și a familiilor acestora este cu 35% mai mare decât rata sinuciderilor anunțată de Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat).

Probleme financiare, psihologice și excluziune socială

Foștii funcționari publici ai Turciei nu au fost doar concediați de la locul de muncă, li sa interzis, de asemenea, să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport.

Potrivit membrilor familiei victimelor care au participat la un sondaj, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat este dificultățile economice (97,9 la sută), urmate de problemele psihologice (88,6 la sută), pierderea prestigiului social și excluziunea socială (83,7 la sută), dezintegrarea cercurile sociale (83,1 la sută), șomaj/lipsa locului de muncă (80,4 la sută) și lipsa asigurărilor sociale (73,2 la sută).

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a declarat stare de urgență (OHAL) în după iulie 2016, care a rămas în vigoare până la 19 iulie 2018.

În timpul stării de urgență, AKP a efectuat o epurare a instituțiilor statului, concediind 130.000 de funcționari publici din locurile lor de muncă din cauza legăturilor lor reale sau presupuse cu „organizații teroriste”.

Cutremurele din Turcia! Aproximativ 2.500 de corpuri neînsuflețite nu au fost identificate

Președintele Asociației Experților în Medicină Legală (ATUD), Ahmet Hilal a declarat că numărul oficial de morți este de 46.104.

Istanbul. Fără acces pe 9.000 de străzi în cazul unui cutremur

Potrivit proiectului, numărul străzilor în care nu se poate intra în situații de urgență este determinat la 9.073 și se preconizează că aproximativ 3.000 de incendii vor avea loc în tot orașul în urma cutremurului.

Turcia: Guvernul vrea demolarea bisericii istorice avariată în urma cutremurelor

Potrivit pastorului bisericii, Yohanna Papazoğlu, clădirea, care a fost distrusă în urma unui cutremur în 1872 și reconstruită în 1897, deservește o congregație de 1.900 de creștini ortodocși.

Totul despre viața politică a lui Kemal Kılıçdaroğlu, principalul contracandidat a lui Erdogan la alegeri prezidențiale

Iată principalele evenimente cheie din viața politică a lui Kılıçdaroğlu: de la deputat, la primăria Istanbul, președinția partidului, până la lupta împotriva lui Erdogan la alegerile din 2023.

Alegeri 2023: Kılıçdaroğlu, pe primul loc, cu 56,8 la sută din voturi, în sondaje

Întrebarea a fost: „Pentru ce candidat ați vota în situația în care Erdoğan și Kılıçdaroğlu concurează pentru această funcție?”

Momentul impresionant! Câine salvat de sub dărâmături după trei săptămâni de la cutremur

Echipele l-au salvat, miercuri, pe Aleks și l-au dus la Haytap, o asociație turcă de protecție a animalelor din orașul Antakya.

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Victimă a epurărilor guvernului s-a sinucis: „Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă.”

Moartea lui Fehmiye Çelenk, în vârstă de 44 de ani, a fost anunțată de deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu pe Twitter.