marți, martie 7, 2023

Totul despre viața politică a lui Kemal Kılıçdaroğlu, principalul contracandidat a lui Erdogan la alegeri prezidențiale

Kemal Kılıçdaroğlu, principalul contracandidat a lui Erdogan la alegerile prezidențiale a intrat în politică din 2022, după o carieră în contabilitate.

Iată principalele evenimente cheie din viața politică a lui Kılıçdaroğlu: de la deputat, la primăria Istanbul, președinția partidului, până la lupta împotriva lui Erdogan la alegerile din 2023.

Scurt istoric profesional

Kemal Kılıçdaroğlu s-a născut pe 17 decembrie 1948 în Nazmiye, Dersim, fiind al patrulea dintre cei șapte copii ai familiei sale. Și-a terminat studiile primare și secundare în diferite părți ale Anatoliei. A absolvit Academia de Științe Economice și Comerciale din Ankara în 1971.

Kılıçdaroğlu, care mai târziu a devenit expert în conturi, a rămas un an în Franța. Și-a continuat expertiza contabilă până în 1983 și a fost numit în cadrul Direcției Generale a Venituri în același an.

Aici a ocupat mai întâi funcția de șef al departamentului, iar mai târziu a fost director general adjunct al aceleiași instituții.

Ulterior, a fost subsecretar adjunct la Ministerul Muncii și Securității Sociale al Republicii Turcia pentru o scurtă perioadă. Kemal Kılıçdaroğlu s-a pensionat de la Direcția Generală a Instituției de Asigurări Sociale în ianuarie 1999, din proprie inițiativă.

Debutul în politică

Kılıçdaroğlu, care a predat și la Universitatea Hacettepe o perioadă, a decis să intre în politică după ce s-a retras din Direcția Generală a SSK. Deși numele său a fost menționat cu Partidul Stânga Democrată (DSP) la alegerile generale din 1999, Ankara nu a acceptat candidatura pentru locul 6 care i-a fost oferită.

Pentru o perioadă, el și-a asumat atribuția de președinte general al Asociației pentru Protecția Fiscală a Cetățenilor.

La alegerile generale din noiembrie 2002, acesta a intrat în Parlament în calitate de deputat CHP Istanbul.

Marșul către putere

După alegerile locale din 2004, criticile împotriva administrației Baikal au crescut. 30 de deputați, printre care Muharrem İnce și Kemal Kılıçdaroğlu, au publicat o declarație intitulată „marșul către putere”.

Deputații care au spus: „CHP va stabili legături cu toate segmentele societății și se va transforma într-o structură democratică bazată pe participare politică”, nu au putut nici măcar să reziste în cadrul CHP din acea perioadă, cu atât mai puțin să obțină ceea ce și-au dorit. Kılıçdaroğlu și İnce au reușit să-și mențină poziția în această echipă, care a fost lichidată cu intervenția administrației Baykal.

Vicepreședinte de partid

Kılıçdaroğlu, care a intrat în Parlament ca deputat CHP la alegerile generale din 2007, a fost, de asemenea, numit vicepreședinte al partidului său. Această perioadă a fost și anul în care Kılıçdaroğlu a început să atragă atenția publicului.

El i-a vizat în special pe membrii AKP, din partidul lui Erdogan, cu dosare de corupție.

La acea vreme, vicepreședintele AKP, Şaban Dişli, a trebuit să demisioneze după ce Kılıçdaroğlu a adresat o întrebare parlamentară primului ministru de atunci, Recep Tayyip Erdoğan, cu privire la acuzaţiile de corupţie.

Performanța lui Kılıçdaroğlu, care a apărut în „dueluri” cu Dengir Mir Mehmet Fırat de la AKP și primarul municipalității metropolitane Ankara, Melih Gökçek, a atras atenția publicului.

Fırat, care a avut o ceartă cu Kılıçdaroğlu, a demisionat ulterior, invocând starea sa de sănătate.

Candidat pentru primăria Istanbul

Kemal Kılıçdaroğlu, adjunct al CHP Istanbul și vicepreședinte al grupului, a participat la alegerile din 29 martie în calitate de candidat al partidului său pentru municipalitatea metropolitană din Istanbul. 

Candidatul AKP, Kadir Topbaş, care este primarul Istanbulului de la alegerile din 28 martie, a câştigat alegerile cu 44,7% din voturi.

Kılıçdaroğlu, cu 36,80% din voturi, a majorat voturile partidului său pentru primăria Municipalității Metropolitane din Istanbul cu peste 25% la alegerile locale din 2004.

Pentru Kılıçdaroğlu, artistul de muzică populară Onur Akın a adaptat pentru alegeri melodia „Femei”, o poezie de Hasan Hüseyin Korkmazgil de pe albumul lui Ahmet Kaya Holding on to Pain.

Președintele partidului

În urma unui scandal rasial la adresa aleviților din 2010, președintele CHP, Deniz Baykal a demisionat. 

Deși a anunțat la început că nu va fi candidat, Kılıçdaroğlu a fost nominalizat de mulți președinți de provincie ai partidului său, iar Önder Sav, secretarul general al vremii, și-a folosit sprijinul pentru Kılıçdaroğlu.

Kılıçdaroğlu, care a intrat în alegeri ca singur candidat pe 22 mai, a primit voturi de la 1189 din 1250 de delegați. Proveniența lui Kılıçdaroğlu dintr-o familie alevi a fost adesea adusă în discuție de părțile care îl vizau.

Alegeri parlamentare: „Învinsul este Erdogan”

Înainte de alegerile generale din 7 iunie 2015, cea mai discutată problemă a fost dacă HDP va trece pragul, deoarece intrarea HDP în Parlament ar împiedica AKP să fie singur la putere.

Turcia a intrat în alegeri pe 5 iunie sub influența atacului cu bombă asupra mitingului HDP de la Diyarbakır.

Alegerile au avut loc la doar 2 zile de la explozia în care și-au pierdut viața 5 persoane. La alegeri, care au intrat într-o atmosferă tensionată, AKP a primit 40,8 la sută din voturi și și-a pierdut pentru prima dată majoritatea în Adunare. HDP, în schimb, a primit 13,1 la sută din voturi și a ales 80 de deputați, obținând astfel cel mai mare vot din istoria sa.

Pe de altă parte, partidul lui Kılıçdaroğlu s-a clasat pe locul al doilea cu 24,95% din voturi la alegeri.

Kılıçdaroğlu a spus: „Câștigătorul alegerilor este „Democrația”, iar învinsul este președintele Tayyip Erdoğan.” 

Alegerile din 2019: „Vom lua Istanbulul”

Kılıçdaroğlu, care a reușit de data aceasta să formeze o alianță cu Partidul IYI la alegerile locale. La Ankara, el l-a nominalizat pe fostul naţionalist Mansur Yavaş, în timp ce la Istanbul l-a nominalizat pe Ekrem İmamoğlu.

Pe ecranele Kanal D, prezentatorul Buket Aydın l-a întrebat pe acesta: „Să spunem că nu ați obținut rezultatele pe care le așteptați”, iar politicianul a răspun cu „Vom lua Istanbulul, vom lua Ankara, vom lua Bursa. Cu siguranță vom lua Adana, vom lua Mersin, vom lua toate aceste locuri.” Deși Aydın a râs în hohote de Kılıçdaroğlu la acea emisiune, Kılıçdaroğlu a avut dreptate.

Administrația Erdogan, neputând suporta pierderea Istanbulului, a semnat o decizie ilegală a YSK și a decis să reînnoiască alegerile din Istanbul. Cu toate acestea, această decizie a fost inversată, iar diferența a crescut la 800.000 de voturi.

2023: Masa celor șase

Pentru alegerile din 2023, Kılıçdaroğlu a reunit șase partide: CHP, Partidul IYI, Partidul DEVA, Partidul Viitorului, Partidul Fericirii  și Partidul Democrat.

Masa celor șase s-au pus de acord cu multe aspecte precum programul de guvernare și propunerea de modificare a constituției, nu au putut ajunge la o decizie comună când a fost vorba de candidatura la președinție.

În timp ce toate cele 5 partide doreau ca Kılıçdaroğlu să fie candidat, președintele partidului IYI, Meral Akşener, s-a opus și a prezentat numele primarilor Mansur Yavaș și Ekrem İmamoğlu.

Akşener, a cărui propunere a fost respinsă, a făcut apoi o declaraţie în care a făcut acuzaţii dure față de masă şi a cerut la candidatura pentru numele în cauză.

İmamoğlu și Yavaș au respins acest apel, afirmându-și loialitatea față de CHP și alianță, subliniind că candidatul lor este Kılıçdaroğlu.

Astfel, Alianța Națională din opoziția Turciei a anunțat, pe 6 martie, că liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, va fi candidatul comun pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Impresii de la conferința „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane”

Evenimentul, care a avut loc imediat după cutremurul care a avut loc în țara noastră și a întristat întreaga lume, a debutat cu un minut de reculegere pentru cetățenii noștri care și-au pierdut viața. 

Turcia: Faimosul geolog a fost reținut în urma postări de pe Twitter

Un renumit geolog a fost reținut pentru una dintre postările sale pe rețelele sociale, sub acuzația de „instigare a oamenilor la ură...

Momentul impresionant! Câine salvat de sub dărâmături după trei săptămâni de la cutremur

Echipele l-au salvat, miercuri, pe Aleks și l-au dus la Haytap, o asociație turcă de protecție a animalelor din orașul Antakya.

Istanbul. Fără acces pe 9.000 de străzi în cazul unui cutremur

Potrivit proiectului, numărul străzilor în care nu se poate intra în situații de urgență este determinat la 9.073 și se preconizează că aproximativ 3.000 de incendii vor avea loc în tot orașul în urma cutremurului.

Turcia: Apel disperat pentru eliberarea mamei copilului bolnav de cancer osos

Mii de turc au cerut autorităților să o elibereze pe mama copilului care suferă de cancer osos, conform Stockholm Center for...

Turcia: Guvernul vrea demolarea bisericii istorice avariată în urma cutremurelor

Potrivit pastorului bisericii, Yohanna Papazoğlu, clădirea, care a fost distrusă în urma unui cutremur în 1872 și reconstruită în 1897, deservește o congregație de 1.900 de creștini ortodocși.

Este oficial! Iată când vor avea loc alegerile prezidențiale din Turcia

Luna trecută, Erdoğan a declarat stare de urgență de trei luni în 11 provincii afectate de cutremur, iar regiunea încă suferă de cutremurări puternice care fac probabilitatea unei campanii în zonă extrem de improbabilă.

Totul despre viața politică a lui Kemal Kılıçdaroğlu, principalul contracandidat a lui Erdogan la alegeri prezidențiale

Iată principalele evenimente cheie din viața politică a lui Kılıçdaroğlu: de la deputat, la primăria Istanbul, președinția partidului, până la lupta împotriva lui Erdogan la alegerile din 2023.