luni, martie 20, 2023

Opoziția a decis! Cine îl înfruntă pe Erdogan la alegerile din 2023?


Alianța Națională din opoziția Turciei a anunțat, pe 6 martie, că liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, va fi candidatul comun pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Vorbind după întâlnire celor șase partide, liderul partidului Fericirii (SP), Temel Karamollaoğlu a anunțat candidatura lui Kılıçdaroğlu.

„Consider că este o datorie să anunțăm decizia pe care am luat-o în urma acestor întâlniri. Am decis că Kemal Kılıçdaroğlu va fi candidatul nostru la președinție”, spune politicianul.

Apoi Kılıçdaroğlu a luat cuvântul și a spus „Ne-am propus să aducem toate culorile Turciei laolaltă pe aceeași masă, unde niciun copil nu se culcă flămând. Cel mai mare obiectiv al nostru este să ducem Turcia către zile fructuoase, pașnice și vesele.”

Kılıçdaroğlu, în vârstă de 75 de ani, a anunțat că ceilalți cinci lideri ai alianței vor deveni vicepreședinți.

„În calitate de Alianță Națională, vom conduce Turcia prin consultare și consens. În calitate de președinți ai partidelor politice din alianță, am convenit asupra unei foi de parcurs pentru schimbarea sistemului actual în sistemul parlamentar consolidat. Am încheiat 11 clauze”, afirmă Kılıçdaroğlu.

„Ușa Alianței Națiunilor este deschisă tuturor celor care împărtășesc visul unei Turcie comune. Salutăm cei 85 de milioane de oameni din toată inima, indiferent de credință, gândire, ideologie sau identitate. Astăzi comemorăm o lună de la dezastrul cutremurului. Cerem mila lui Dumnezeu pentru cetățenii noștri pierduți”, spune politicianul în închidere.

Alegerile prezidențiale și parlamentare sunt așteptate să aibă loc pe 14 mai. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat anterior că va candida pentru a treia oară pentru această funcție.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.