luni, martie 6, 2023

Impresii de la conferința „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane”

„Conferințele Hizmet”, care anterior se țineau anual, fuseseră întrerupte în urma procesului bine-cunoscut.

Pentru prima dată în aproape 10 ani, conferința intitulată „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane” de la „California State University, Department of Religious Studies” a avut loc în campusul Universității din Long Beach în perioada 16-17 februarie.

Conferința, la care au participat peste 200 de cadre universitare, gânditori, jurnaliști și cercetători din 22 de țări, a fost cu adevărat inspirațională.

Minut de reculegere pentru Turcia

Evenimentul, care a avut loc imediat după cutremurul care a avut loc în țara noastră și a întristat întreaga lume, a debutat cu un minut de reculegere pentru cetățenii noștri care și-au pierdut viața. 

Organizarea unui panel separat despre ceea ce Mișcarea Hizmet a făcut și va face pentru victimele cutremurului, a atras atenția participanților și a relevat faptul că comitetul de organizare a fost pregătit foarte profesionist.

Realizările și provocările Mișcării Hizmet

După discursul de deschidere al Sophiei Pandya, care a găzduit conferința, prof. Paul Weller și Dr. Jon Pahl au continuat cu prezentările unor experți în domeniu precum Ori Soltes. 

În cadrul conferinței de două zile, speakeri valoroși au explicat perioada dificilă prin care a trecut Mișcarea Hizmet și atitudinea membrilor acestei mișcări. 

Contribuțiile membrilor mișcării care sunt refugiați în Europa și Canada, procesul de adaptare și locurile lor au fost relevate prin studii academice. 

Rolul femeilor în Mișcarea Hizmet în contextul dialogului și al drepturilor omului, instituțiile Hizmet din Africa au fost câteva dintre subiecte discutate.

În ciuda încercărilor de lichidare din Turcia și a presiunilor asupra membrilor Hizmet din toate țările în care sunt prezenți, am văzut cât de vibrant este Hizmet.

S-a dovenid din nou că cei care își pun inima pentru Hizmet produc în mod constant lucruri pozitive. Contribuind la comunitățile în care trăiesc, ajutând persoanele aflate în nevoie, continuând să organizeze întâlniri care promovează dialogul intercultural și inter-religios, contribuind la armonie (integrare) și pace în comunitățile lor oriunde și oricând se află! 

Auzind toate acestea de la academicieni și cercetătorilor care sunt experți în domeniile lor ne-a dat încă o dată speranță pentru viitor. Această vitalitate a Mișcării Hizmet și comportamentul pozitiv al membrilor săi ne-au inspirat pe toți în numele păcii mondiale.

Am participat la această conferință împreună cu un prieten, jurnalist, academician și analist politic, Răzvan Munteanu din România. Răzvan s-a întâlnit, de asemenea, cu alți membrii ai Hizmet, care erau academicieni și jurnaliști ca el.

Sper că vom citii foarte curând impresiile lui Răzvan, care a avut ocazia să se întâlnească cu oameni de afaceri și voluntari turci care ne-au găzduit în casele lor.

După conferință, am avut onoarea să ne întâlnim cu domnul Fethullah Gülen la modesta sa reședință din Pennsylvania.

În ciuda vârstei înaintate și a bolii sale, profesorul a venit să se întâlnească cu oaspeții săi, i-a felicitat pe cei care au contribuit la conferința și și-a exprimat cu umiliță față de atenția care i-a fost acordată.

Ne-am întors în România cu impresii atât de bune și sper că vom continua să muncim și să producem în continuă lucruri bune!

Mustafa OZ – Președintele Asociației Dialog și Valori Universale (ADVU)

Impresii de la conferința „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane”

Evenimentul, care a avut loc imediat după cutremurul care a avut loc în țara noastră și a întristat întreaga lume, a debutat cu un minut de reculegere pentru cetățenii noștri care și-au pierdut viața. 

Turcia: Guvernul vrea demolarea bisericii istorice avariată în urma cutremurelor

Potrivit pastorului bisericii, Yohanna Papazoğlu, clădirea, care a fost distrusă în urma unui cutremur în 1872 și reconstruită în 1897, deservește o congregație de 1.900 de creștini ortodocși.

Momentul impresionant! Câine salvat de sub dărâmături după trei săptămâni de la cutremur

Echipele l-au salvat, miercuri, pe Aleks și l-au dus la Haytap, o asociație turcă de protecție a animalelor din orașul Antakya.

Incredibil! Profesoară arestată după ce a fost scoasă de sub dărâmături

O fostă profesoară a arestată după ce a fost salvată de sub dărâmăturile unei clădiri din sud-estul Turciei, conform Stockholm Center for...

UNICEF: 2,5 milioane de copii au nevoie de asistență umanitară urgentă în Turcia

„Cutremurele au fost un eveniment absolut catastrofal pentru copiii din comunitățile afectate. Distrugerea fizică pe care a adus-o acest cutremur este clară pentru toți, dar bilanțul emoțional mai puțin vizibil asupra copiilor este la fel de profund.”, afirmă Russell.

Turcia: Faimosul geolog a fost reținut în urma postări de pe Twitter

Un renumit geolog a fost reținut pentru una dintre postările sale pe rețelele sociale, sub acuzația de „instigare a oamenilor la ură...

Turcia: Apel disperat pentru eliberarea mamei copilului bolnav de cancer osos

Mii de turc au cerut autorităților să o elibereze pe mama copilului care suferă de cancer osos, conform Stockholm Center for...

Este oficial! Iată când vor avea loc alegerile prezidențiale din Turcia

Luna trecută, Erdoğan a declarat stare de urgență de trei luni în 11 provincii afectate de cutremur, iar regiunea încă suferă de cutremurări puternice care fac probabilitatea unei campanii în zonă extrem de improbabilă.