sâmbătă, septembrie 30, 2023

Impresii de la conferința „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane”

„Conferințele Hizmet”, care anterior se țineau anual, fuseseră întrerupte în urma procesului bine-cunoscut.

Pentru prima dată în aproape 10 ani, conferința intitulată „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane” de la „California State University, Department of Religious Studies” a avut loc în campusul Universității din Long Beach în perioada 16-17 februarie.

Conferința, la care au participat peste 200 de cadre universitare, gânditori, jurnaliști și cercetători din 22 de țări, a fost cu adevărat inspirațională.

Minut de reculegere pentru Turcia

Evenimentul, care a avut loc imediat după cutremurul care a avut loc în țara noastră și a întristat întreaga lume, a debutat cu un minut de reculegere pentru cetățenii noștri care și-au pierdut viața. 

Organizarea unui panel separat despre ceea ce Mișcarea Hizmet a făcut și va face pentru victimele cutremurului, a atras atenția participanților și a relevat faptul că comitetul de organizare a fost pregătit foarte profesionist.

Realizările și provocările Mișcării Hizmet

După discursul de deschidere al Sophiei Pandya, care a găzduit conferința, prof. Paul Weller și Dr. Jon Pahl au continuat cu prezentările unor experți în domeniu precum Ori Soltes. 

În cadrul conferinței de două zile, speakeri valoroși au explicat perioada dificilă prin care a trecut Mișcarea Hizmet și atitudinea membrilor acestei mișcări. 

Contribuțiile membrilor mișcării care sunt refugiați în Europa și Canada, procesul de adaptare și locurile lor au fost relevate prin studii academice. 

Rolul femeilor în Mișcarea Hizmet în contextul dialogului și al drepturilor omului, instituțiile Hizmet din Africa au fost câteva dintre subiecte discutate.

În ciuda încercărilor de lichidare din Turcia și a presiunilor asupra membrilor Hizmet din toate țările în care sunt prezenți, am văzut cât de vibrant este Hizmet.

S-a dovenid din nou că cei care își pun inima pentru Hizmet produc în mod constant lucruri pozitive. Contribuind la comunitățile în care trăiesc, ajutând persoanele aflate în nevoie, continuând să organizeze întâlniri care promovează dialogul intercultural și inter-religios, contribuind la armonie (integrare) și pace în comunitățile lor oriunde și oricând se află! 

Auzind toate acestea de la academicieni și cercetătorilor care sunt experți în domeniile lor ne-a dat încă o dată speranță pentru viitor. Această vitalitate a Mișcării Hizmet și comportamentul pozitiv al membrilor săi ne-au inspirat pe toți în numele păcii mondiale.

Am participat la această conferință împreună cu un prieten, jurnalist, academician și analist politic, Răzvan Munteanu din România. Răzvan s-a întâlnit, de asemenea, cu alți membrii ai Hizmet, care erau academicieni și jurnaliști ca el.

Sper că vom citii foarte curând impresiile lui Răzvan, care a avut ocazia să se întâlnească cu oameni de afaceri și voluntari turci care ne-au găzduit în casele lor.

După conferință, am avut onoarea să ne întâlnim cu domnul Fethullah Gülen la modesta sa reședință din Pennsylvania.

În ciuda vârstei înaintate și a bolii sale, profesorul a venit să se întâlnească cu oaspeții săi, i-a felicitat pe cei care au contribuit la conferința și și-a exprimat cu umiliță față de atenția care i-a fost acordată.

Ne-am întors în România cu impresii atât de bune și sper că vom continua să muncim și să producem în continuă lucruri bune!

Mustafa OZ – Președintele Asociației Dialog și Valori Universale (ADVU)

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.