miercuri, mai 22, 2024

Impresii de la conferința „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane”

„Conferințele Hizmet”, care anterior se țineau anual, fuseseră întrerupte în urma procesului bine-cunoscut.

Pentru prima dată în aproape 10 ani, conferința intitulată „Mișcarea Hizmet și răspunsurile sale la provocările contemporane” de la „California State University, Department of Religious Studies” a avut loc în campusul Universității din Long Beach în perioada 16-17 februarie.

Conferința, la care au participat peste 200 de cadre universitare, gânditori, jurnaliști și cercetători din 22 de țări, a fost cu adevărat inspirațională.

Minut de reculegere pentru Turcia

Evenimentul, care a avut loc imediat după cutremurul care a avut loc în țara noastră și a întristat întreaga lume, a debutat cu un minut de reculegere pentru cetățenii noștri care și-au pierdut viața. 

Organizarea unui panel separat despre ceea ce Mișcarea Hizmet a făcut și va face pentru victimele cutremurului, a atras atenția participanților și a relevat faptul că comitetul de organizare a fost pregătit foarte profesionist.

Realizările și provocările Mișcării Hizmet

După discursul de deschidere al Sophiei Pandya, care a găzduit conferința, prof. Paul Weller și Dr. Jon Pahl au continuat cu prezentările unor experți în domeniu precum Ori Soltes. 

În cadrul conferinței de două zile, speakeri valoroși au explicat perioada dificilă prin care a trecut Mișcarea Hizmet și atitudinea membrilor acestei mișcări. 

Contribuțiile membrilor mișcării care sunt refugiați în Europa și Canada, procesul de adaptare și locurile lor au fost relevate prin studii academice. 

Rolul femeilor în Mișcarea Hizmet în contextul dialogului și al drepturilor omului, instituțiile Hizmet din Africa au fost câteva dintre subiecte discutate.

În ciuda încercărilor de lichidare din Turcia și a presiunilor asupra membrilor Hizmet din toate țările în care sunt prezenți, am văzut cât de vibrant este Hizmet.

S-a dovenid din nou că cei care își pun inima pentru Hizmet produc în mod constant lucruri pozitive. Contribuind la comunitățile în care trăiesc, ajutând persoanele aflate în nevoie, continuând să organizeze întâlniri care promovează dialogul intercultural și inter-religios, contribuind la armonie (integrare) și pace în comunitățile lor oriunde și oricând se află! 

Auzind toate acestea de la academicieni și cercetătorilor care sunt experți în domeniile lor ne-a dat încă o dată speranță pentru viitor. Această vitalitate a Mișcării Hizmet și comportamentul pozitiv al membrilor săi ne-au inspirat pe toți în numele păcii mondiale.

Am participat la această conferință împreună cu un prieten, jurnalist, academician și analist politic, Răzvan Munteanu din România. Răzvan s-a întâlnit, de asemenea, cu alți membrii ai Hizmet, care erau academicieni și jurnaliști ca el.

Sper că vom citii foarte curând impresiile lui Răzvan, care a avut ocazia să se întâlnească cu oameni de afaceri și voluntari turci care ne-au găzduit în casele lor.

După conferință, am avut onoarea să ne întâlnim cu domnul Fethullah Gülen la modesta sa reședință din Pennsylvania.

În ciuda vârstei înaintate și a bolii sale, profesorul a venit să se întâlnească cu oaspeții săi, i-a felicitat pe cei care au contribuit la conferința și și-a exprimat cu umiliță față de atenția care i-a fost acordată.

Ne-am întors în România cu impresii atât de bune și sper că vom continua să muncim și să producem în continuă lucruri bune!

Mustafa OZ – Președintele Asociației Dialog și Valori Universale (ADVU)

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.