joi, februarie 22, 2024

Istanbul. Fără acces pe 9.000 de străzi în cazul unui cutremur


Municipalitatea Metropolitană din Istanbul (IMM) a pregătit „Proiectul de actualizare a estimărilor de pierdere probabilă de cutremur de la Istanbul” pentru un posibil cutremur. 

Potrivit proiectului, numărul străzilor în care nu se poate intra în situații de urgență este determinat la 9.073 și se preconizează că aproximativ 3.000 de incendii vor avea loc în tot orașul în urma cutremurului.

Remzi Albayrak, șeful Departamentului de Pompieri din Istanbul, a declarat că au examinat străzile orașului.

„Departamentul de pompieri trebuie să cunoască foarte bine zona pentru a ajunge la locul incidentului de îndată ce s-a produs. Pompieri vizitează toate regiunile din zona lor de responsabilitate și memorează toate avantajele și dezavantajele regiunii. Sunt străzi înguste sau în care nu putem intra. Numărul total de astfel de străzi pe care le-am identificat până acum în Istanbul este de aproximativ 9.0 73”, afirmă acesta.

Mii de clădiri cu risc ridicat

Șeful al Departamentului de Management al Riscului de Cutremur și Îmbunătățire Urbană, Özlem Tut, a spus că au vizitat aproximativ 104.000 dintre 800.000 de clădiri construite înainte de 1999 în Istanbul.

 „Nu avem un inventar sănătos. Nu știm cum sunt clădirile noastre și care nu sunt rezistente la cutremure. Acest inventar este în curs de creare. Am putut examina aproximativ 29.000 de clădiri. Aproape jumătate dintre ele se află în grupul cu risc mediu și înalt.”, explică specialistul.

Experții avertizează de ani de zile despre un cutremur major care va afecta megaorașul în viitorul apropiat. 

Conform unui studiu realizat de Observatorul Kandili, din 2020, Istanbulul este în pericolul unui cutremur semnificativ, deoarece se află pe două linii majore de avarie și are o istorie de cutremure puternice.

250.000 de clădiri ar putea fi distruse complet în cazul unui eveniment seismic cu o magnitudine peste 7,5 pe scara Richter. Cel puțin una din trei clădiri din Istanbul nu ar rezista la un cutremur masiv.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.