vineri, septembrie 6, 2024

Turcia: Guvernul vrea demolarea bisericii istorice avariată în urma cutremurelor

Ministerul Mediului din Turcia a ordonat demolarea unei biserici care datează din secolul al XIV-lea, care a fost grav avariată în urma a două cutremure masive care au lovit sudul țării pe 6 februarie, conform Deutsche Welle.

Biserica greco-ortodoxă Sfântul Gheorghe din satul Sarılar, Hatay, este una dintre clădirile de cult grav avariate.

Potrivit pastorului bisericii, Yohanna Papazoğlu, clădirea, care a fost distrusă în urma unui cutremur în 1872 și reconstruită în 1897, deservește o congregație de 1.900 de creștini ortodocși.

Biserica nu are documentele necesare de la Ministerul Culturii care să o recunoască drept o clădire istorică, astfel, autoritățile au decis demolarea acesteia.

Ministrul Culturii a greșit clădirea

Secretarul general adjunct al Municipiului Istanbul, a cerut autorităților să anuleze decizia și să înregistreze clădirea la Ministerul Culturii ca reper istoric.

Ca răspuns lui Polat, Birol İnceciköz, director adjunct al Direcției Generale a Ministerului Culturii și Turismului, a declarat că clădirea în cauză a fost deja înregistrată și că în prezent examinează amplasamentul.

Cu toate acestea, biserica la care se referea İnceciköz era Biserica Sfântul Nicolae din İskenderun și nu Biserica Sfântul Gheorghe.

Polat a subliniat greșeala și a făcut un apel de urgența pentru păstrarea Bisericii Sfântul Gheorghe, care a suferit deja daune semnificative în ciuda celor doi ani de restaurare.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.