joi, martie 28, 2024

Turcia: Guvernul vrea demolarea bisericii istorice avariată în urma cutremurelor

Ministerul Mediului din Turcia a ordonat demolarea unei biserici care datează din secolul al XIV-lea, care a fost grav avariată în urma a două cutremure masive care au lovit sudul țării pe 6 februarie, conform Deutsche Welle.

Biserica greco-ortodoxă Sfântul Gheorghe din satul Sarılar, Hatay, este una dintre clădirile de cult grav avariate.

Potrivit pastorului bisericii, Yohanna Papazoğlu, clădirea, care a fost distrusă în urma unui cutremur în 1872 și reconstruită în 1897, deservește o congregație de 1.900 de creștini ortodocși.

Biserica nu are documentele necesare de la Ministerul Culturii care să o recunoască drept o clădire istorică, astfel, autoritățile au decis demolarea acesteia.

Ministrul Culturii a greșit clădirea

Secretarul general adjunct al Municipiului Istanbul, a cerut autorităților să anuleze decizia și să înregistreze clădirea la Ministerul Culturii ca reper istoric.

Ca răspuns lui Polat, Birol İnceciköz, director adjunct al Direcției Generale a Ministerului Culturii și Turismului, a declarat că clădirea în cauză a fost deja înregistrată și că în prezent examinează amplasamentul.

Cu toate acestea, biserica la care se referea İnceciköz era Biserica Sfântul Nicolae din İskenderun și nu Biserica Sfântul Gheorghe.

Polat a subliniat greșeala și a făcut un apel de urgența pentru păstrarea Bisericii Sfântul Gheorghe, care a suferit deja daune semnificative în ciuda celor doi ani de restaurare.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.