luni, septembrie 5, 2022

Ziua libertății presei: „Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.”

Punctul comun al declarațiilor emise de organizațiile profesionale cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, este întotdeauna apelul la „încetarea violenței și a cenzurii împotriva jurnaliştilor”. Însă, acest apel nu este suficient continuat, mai ales,  două indispensabile componente ale democrațiilor, „libertatea de opinie și de gândire și dreptul de acces la informații publice”, sunt încălcate.

De libertatea presei depinde organismele vitale al statelor democratice. Jurnaliştii, susţinătorii convinşi ai libertăţii de exprimare, ţin răspunzător statul în faţa publicului.

Reprezentanții presei cercetează, scriu și își mențin datoria față de public. Jurnalistul este purtătorul de cuvânt al poporului, nu conducătorul. Cei care manipulează sunt cei care informează nefondat publicul fără a verifica faptele, contrar eticii lor profesionale. Astfel de manipulări facilitează corupția regimului. Nu trebuie uitat că libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrațiilor.

În lumea noastră, unde regimurile opresive sunt în creștere, importanța jurnaliștilor să-și facă treaba corect a devenit și mai mare. Pentru că astfel de regimuri își mențin lupta pentru putere trăgând o cortină de fier între cetățeni și realitate. În acest scop, ei aplică regimul lor represiv jurnaliştilor.

Pe deoparte, există un război tradițional cu tancuri și rachete în Ucraina. Pe de altă parte, există așa-numitul război de dezinformare „hibrid” pe care Rusia a început cu luni în urmă. Credem că demersul acestui război este făcut public grație faptelor publicate de jurnaliști care își continuă munca în cele mai dificile condiții, în zona de război, se va schimba.

Fără jurnaliștii care nu se închină și nu își vând stiloul, s-ar putea să nu fi știut niciodată despre corupția puterii și lacrimile vărsate în țările conduse de regimuri autoritare. Jurnaliştii curajoşi şi onorabili nu au renunţat niciodată la poziţia lor, în ciuda intimidării regimului.

Mai mult ca oricând avem nevoie de jurnalişti dedicaţi. Trebuie să le oferim întregul nostru sprijin și să le dăm posibilitatea să caute adevărul. Presiunea și amenințările asupra jurnaliștilor sunt împotriva accesului societății la informații, a obligației de a răspunde și a drepturilor și libertăților universale.

Având în vedere că jurnalismul nu este doar o profesie, ci o expresie a responsabilității sociale și a demnității umane, facem apel la actorii locali, naționali și internaționali să pregătească acest mediu. Cerem eliberarea necondiționată a jurnaliștilor din spatele gratiilor din diferite țări și abrogarea legilor care incriminează libertatea de exprimare.

Salutăm jurnaliștii care își exercită profesia cu demnitate și în conformitate cu principiile universale, cu dragoste și respect. De Ziua Mondială a Libertății Presei, subliniem încă o dată publicului că suntem solidari cu toți reprezentanții presei.

Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.

Yuksel Durgut, editor Journalist Post

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia: Orașul favorit al arabilor. „Peste 30 de avioane sosesc zilnic din țările din Golf”

Aeroportul din Trabzon a atins un nivel record în vara aceasta, ajungând să găzduiască peste 30 de zboruri zilnice din țările din Golf,