sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ziua libertății presei: „Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.”

Punctul comun al declarațiilor emise de organizațiile profesionale cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, este întotdeauna apelul la „încetarea violenței și a cenzurii împotriva jurnaliştilor”. Însă, acest apel nu este suficient continuat, mai ales,  două indispensabile componente ale democrațiilor, „libertatea de opinie și de gândire și dreptul de acces la informații publice”, sunt încălcate.

De libertatea presei depinde organismele vitale al statelor democratice. Jurnaliştii, susţinătorii convinşi ai libertăţii de exprimare, ţin răspunzător statul în faţa publicului.

Reprezentanții presei cercetează, scriu și își mențin datoria față de public. Jurnalistul este purtătorul de cuvânt al poporului, nu conducătorul. Cei care manipulează sunt cei care informează nefondat publicul fără a verifica faptele, contrar eticii lor profesionale. Astfel de manipulări facilitează corupția regimului. Nu trebuie uitat că libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrațiilor.

În lumea noastră, unde regimurile opresive sunt în creștere, importanța jurnaliștilor să-și facă treaba corect a devenit și mai mare. Pentru că astfel de regimuri își mențin lupta pentru putere trăgând o cortină de fier între cetățeni și realitate. În acest scop, ei aplică regimul lor represiv jurnaliştilor.

Pe deoparte, există un război tradițional cu tancuri și rachete în Ucraina. Pe de altă parte, există așa-numitul război de dezinformare „hibrid” pe care Rusia a început cu luni în urmă. Credem că demersul acestui război este făcut public grație faptelor publicate de jurnaliști care își continuă munca în cele mai dificile condiții, în zona de război, se va schimba.

Fără jurnaliștii care nu se închină și nu își vând stiloul, s-ar putea să nu fi știut niciodată despre corupția puterii și lacrimile vărsate în țările conduse de regimuri autoritare. Jurnaliştii curajoşi şi onorabili nu au renunţat niciodată la poziţia lor, în ciuda intimidării regimului.

Mai mult ca oricând avem nevoie de jurnalişti dedicaţi. Trebuie să le oferim întregul nostru sprijin și să le dăm posibilitatea să caute adevărul. Presiunea și amenințările asupra jurnaliștilor sunt împotriva accesului societății la informații, a obligației de a răspunde și a drepturilor și libertăților universale.

Având în vedere că jurnalismul nu este doar o profesie, ci o expresie a responsabilității sociale și a demnității umane, facem apel la actorii locali, naționali și internaționali să pregătească acest mediu. Cerem eliberarea necondiționată a jurnaliștilor din spatele gratiilor din diferite țări și abrogarea legilor care incriminează libertatea de exprimare.

Salutăm jurnaliștii care își exercită profesia cu demnitate și în conformitate cu principiile universale, cu dragoste și respect. De Ziua Mondială a Libertății Presei, subliniem încă o dată publicului că suntem solidari cu toți reprezentanții presei.

Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.

Yuksel Durgut, editor Journalist Post

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org