marți, mai 3, 2022

Ziua libertății presei: „Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.”

Punctul comun al declarațiilor emise de organizațiile profesionale cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, este întotdeauna apelul la „încetarea violenței și a cenzurii împotriva jurnaliştilor”. Însă, acest apel nu este suficient continuat, mai ales,  două indispensabile componente ale democrațiilor, „libertatea de opinie și de gândire și dreptul de acces la informații publice”, sunt încălcate.

De libertatea presei depinde organismele vitale al statelor democratice. Jurnaliştii, susţinătorii convinşi ai libertăţii de exprimare, ţin răspunzător statul în faţa publicului.

Reprezentanții presei cercetează, scriu și își mențin datoria față de public. Jurnalistul este purtătorul de cuvânt al poporului, nu conducătorul. Cei care manipulează sunt cei care informează nefondat publicul fără a verifica faptele, contrar eticii lor profesionale. Astfel de manipulări facilitează corupția regimului. Nu trebuie uitat că libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrațiilor.

În lumea noastră, unde regimurile opresive sunt în creștere, importanța jurnaliștilor să-și facă treaba corect a devenit și mai mare. Pentru că astfel de regimuri își mențin lupta pentru putere trăgând o cortină de fier între cetățeni și realitate. În acest scop, ei aplică regimul lor represiv jurnaliştilor.

Pe deoparte, există un război tradițional cu tancuri și rachete în Ucraina. Pe de altă parte, există așa-numitul război de dezinformare „hibrid” pe care Rusia a început cu luni în urmă. Credem că demersul acestui război este făcut public grație faptelor publicate de jurnaliști care își continuă munca în cele mai dificile condiții, în zona de război, se va schimba.

Fără jurnaliștii care nu se închină și nu își vând stiloul, s-ar putea să nu fi știut niciodată despre corupția puterii și lacrimile vărsate în țările conduse de regimuri autoritare. Jurnaliştii curajoşi şi onorabili nu au renunţat niciodată la poziţia lor, în ciuda intimidării regimului.

Mai mult ca oricând avem nevoie de jurnalişti dedicaţi. Trebuie să le oferim întregul nostru sprijin și să le dăm posibilitatea să caute adevărul. Presiunea și amenințările asupra jurnaliștilor sunt împotriva accesului societății la informații, a obligației de a răspunde și a drepturilor și libertăților universale.

Având în vedere că jurnalismul nu este doar o profesie, ci o expresie a responsabilității sociale și a demnității umane, facem apel la actorii locali, naționali și internaționali să pregătească acest mediu. Cerem eliberarea necondiționată a jurnaliștilor din spatele gratiilor din diferite țări și abrogarea legilor care incriminează libertatea de exprimare.

Salutăm jurnaliștii care își exercită profesia cu demnitate și în conformitate cu principiile universale, cu dragoste și respect. De Ziua Mondială a Libertății Presei, subliniem încă o dată publicului că suntem solidari cu toți reprezentanții presei.

Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.

Yuksel Durgut, editor Journalist Post

Vești bune pentru turiști!Transport public și treceri pe poduri gratuite în timpul sărbătorii Ramadan

Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Președintelui privind autostrăzile, podurile și vehiculele de transport public gratuite în timpul Ramadan Bayram.

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi

Agenția de știri de stat saudită SPA a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul

Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?

În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

3 zile de de sărbătoarea pentru musulmani. Cum era pe vremuri Ramadan Bayram în Constanța?

În timpul documentării despre comunitatea de musulmani din Constanța, bătrânele din orașul Ovidiu mi-au povestit despre cum obișnuiau să fie Ramazan Bayram pe vremuri.