Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
marți, iunie 6, 2023

Ziua libertății presei: „Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.”

Punctul comun al declarațiilor emise de organizațiile profesionale cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, este întotdeauna apelul la „încetarea violenței și a cenzurii împotriva jurnaliştilor”. Însă, acest apel nu este suficient continuat, mai ales,  două indispensabile componente ale democrațiilor, „libertatea de opinie și de gândire și dreptul de acces la informații publice”, sunt încălcate.

De libertatea presei depinde organismele vitale al statelor democratice. Jurnaliştii, susţinătorii convinşi ai libertăţii de exprimare, ţin răspunzător statul în faţa publicului.

Reprezentanții presei cercetează, scriu și își mențin datoria față de public. Jurnalistul este purtătorul de cuvânt al poporului, nu conducătorul. Cei care manipulează sunt cei care informează nefondat publicul fără a verifica faptele, contrar eticii lor profesionale. Astfel de manipulări facilitează corupția regimului. Nu trebuie uitat că libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrațiilor.

În lumea noastră, unde regimurile opresive sunt în creștere, importanța jurnaliștilor să-și facă treaba corect a devenit și mai mare. Pentru că astfel de regimuri își mențin lupta pentru putere trăgând o cortină de fier între cetățeni și realitate. În acest scop, ei aplică regimul lor represiv jurnaliştilor.

Pe deoparte, există un război tradițional cu tancuri și rachete în Ucraina. Pe de altă parte, există așa-numitul război de dezinformare „hibrid” pe care Rusia a început cu luni în urmă. Credem că demersul acestui război este făcut public grație faptelor publicate de jurnaliști care își continuă munca în cele mai dificile condiții, în zona de război, se va schimba.

Fără jurnaliștii care nu se închină și nu își vând stiloul, s-ar putea să nu fi știut niciodată despre corupția puterii și lacrimile vărsate în țările conduse de regimuri autoritare. Jurnaliştii curajoşi şi onorabili nu au renunţat niciodată la poziţia lor, în ciuda intimidării regimului.

Mai mult ca oricând avem nevoie de jurnalişti dedicaţi. Trebuie să le oferim întregul nostru sprijin și să le dăm posibilitatea să caute adevărul. Presiunea și amenințările asupra jurnaliștilor sunt împotriva accesului societății la informații, a obligației de a răspunde și a drepturilor și libertăților universale.

Având în vedere că jurnalismul nu este doar o profesie, ci o expresie a responsabilității sociale și a demnității umane, facem apel la actorii locali, naționali și internaționali să pregătească acest mediu. Cerem eliberarea necondiționată a jurnaliștilor din spatele gratiilor din diferite țări și abrogarea legilor care incriminează libertatea de exprimare.

Salutăm jurnaliștii care își exercită profesia cu demnitate și în conformitate cu principiile universale, cu dragoste și respect. De Ziua Mondială a Libertății Presei, subliniem încă o dată publicului că suntem solidari cu toți reprezentanții presei.

Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.

Yuksel Durgut, editor Journalist Post

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Turcia: Faimosul politician închis după gratii anunţă că se retrage din politică

„Îmi cer scuze sincer pentru că nu am putut să fac o politică care merită poporul nostru. Promit că voi corecta aceste deficiențe cu eforturile mele în practică. În timp ce voi continua lupta din închisoare, am renunțat la politica activă în acest stadiu”, susține Demirtaș.