miercuri, noiembrie 29, 2023

Ziua muncii în Turcia: Proteste masive au avut loc în Istanbul. Peste 160 de cetățeni reținuți

Poliția a reținut peste 160 de protestatari care încercau să ajungă în Piața Taksim, din Istanbul pentru demonstrațiile de 1 Mai, în urma situației economice cauzate de inflația furioasă, conform Reuters.

O declarație a biroului guvernatorului din Istanbul informează că 164 de protestatari au fost reținuți în tot orașul pentru „încercarea de a organiza demonstrații ilegale”.

Creșterea inflației și dificultățile economice pe care le provoacă au fost citate în declarațiile de 1 mai ale mai multor grupuri.

„Tema noastră principală din acest an a trebuit să fie costul vieții”, a declarat șeful Confederației Sindicatelor Muncitorilor Turci (Turk-Is), Ergun Atalay, în timp ce a depus o coroană de flori în Piața Taksim și a cerut ca salariile minime să fie ajustate lunar la reflectă creșterea prețurilor.

Marșuri conduse de muncitori și sindicate au loc la 1 mai în fiecare an, ca parte a sărbătoririi Zilei Internaționale a Muncii.

Biroul guvernatorului din Istanbul a permis ca sărbătorile de 1 Mai să aibă loc într-un alt district și a considerat adunările în toate celelalte locații drept neautorizate și ilegale.

Rata anuală a inflației din Turcia este de așteptat să crească la 68% în aprilie, cauzată de conflictul Rusia-Ucraina și de creșterea prețurilor mărfurilor.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.