joi, mai 23, 2024

3 zile de de sărbătoarea pentru musulmani. Cum era pe vremuri Ramadan Bayram în Constanța?

Credincioșii musulmani celebrează, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram, după ce au încheiat 30 de zile de post din Luna Sfântă Ramazan.

În timpul documentării despre comunitatea de musulmani din Constanța, bătrânele din orașul Ovidiu mi-au povestit despre cum obișnuiau să fie Ramazan Bayram pe vremuri.

Pupatul mâinii

În mod tradițional, dis-de-dimineață, bărbații merg la moschee, unde imamii oficializează începerea Sărbătorii prin rostirea versetelor din Coran. Ceea ce s-a pierdut este pupatul mainii. La sfârșitul slujbei, bărbații cei bătrâni se aliniau, iar cei mai tineri le pupau mâna ducând-o și la frunte, în semn de respect. 

Fără baclavale de Bayram

Cât bărbații sunt la moschee, femeile pregătesc mese pline cu cât mai multe bunătăți, urmând ca la finalul ceremoniei, toată familia să se strângă în jurul maselor bogate.

Însă, pe vremuri, nu multă lume știa să pregătească baclavale și nici nu se găseau de cumparat, iar mesele erau mai puțin bogate.

”Nu știa toată lumea să facă baclavale. Am învățat să fac de la televizor de la programele turcești”, spune una dintre ele.

Dacă acum un invitat este servit cu o baclava și o cafea, pe vremuri era servit cu dulceață și cafea din orz.

Colindătorii primeau biscuiți de casă 

Ramazan Bayram era o zi de bucurie pentru copiii, care puteau să colinde întreg satul.

Deși nu existau colinde lungi, cei tineri mergeau la casele vecinilor musulmani cu urări precum ”Ramazan Bayramı hayırlı olsun! ” sau pentru cei micuți aveau și o variantă mai ușoară ”Bayram, Bayram olsun”. După ce colindătorii le treceau casa, aceștia primeau biscuiți de casă, nuci sau fructe, iar tinerii le pupau mâna gazdelor.

Rugăciune pentru cei adormiți

La fel ca și acum, prima zi de  Ramadan nu se poate încheia, fără ca întreaga familie să meargă  la cimitir, unde se face curat, se împarte mâncare în nume celor adormiți și pentru a spune o rugăciune la mormântul lor.

Sursa foto: Muzeul Virtual al Turcilor și a Tătarilor din Dobrogea, România, MIRAS, 1998.
Mesajul muftiului:„Viața noastră revine încet la normal”

În prag de sărbătoare, muftiul Muurat Iusuf a transmite un mesaj credincioșilor musulmani.

„Dragi credincioși musulmani, ne pregătim de trei zile de sărbătoare, după o lună de zile în care am dedicat cea mai mare parte a timpului căinței și rugăciunii și ne-am primenit sufletește prin citirea Coranului cel Sfânt. Viața noastră revine încet la normal, dovadă fiind în acest sens și numeroasele activități pe care am putut să le desfășurăm în ultima lună. Pace și să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i ajuta! În încheiere, doresc să transmit tuturor credincioșilor musulmani. Ramazan Bayram Fericit!”, transmite muftiul, într-un comunicat.

Suheila Ismail. Constanța

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.