luni, mai 2, 2022

3 zile de de sărbătoarea pentru musulmani. Cum era pe vremuri Ramadan Bayram în Constanța?

Credincioșii musulmani celebrează pe 2 mai 2022, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram, după ce au încheiat 30 de zile de post din  Luna Sfântă Ramazan.

În timpul documentării despre comunitatea de musulmani din Constanța, bătrânele din orașul Ovidiu mi-au povestit despre cum obișnuiau să fie Ramazan Bayram pe vremuri.

Pupatul mâinii

În mod tradițional, dis-de-dimineață, bărbații merg la moschee, unde imamii oficializează începerea Sărbătorii prin rostirea versetelor din Coran. Ceea ce s-a pierdut este pupatul mainii. La sfârșitul slujbei, bărbații cei bătrâni se aliniau, iar cei mai tineri le pupau mâna ducând-o și la frunte, în semn de respect. 

Fără baclavale de Bayram

Cât bărbații sunt la moschee, femeile pregătesc mese pline cu cât mai multe bunătăți, urmând ca la finalul ceremoniei, toată familia să se strângă în jurul maselor bogate.

Însă, pe vremuri, nu multă lume știa să pregătească baclavale și nici nu se găseau de cumparat, iar mesele erau mai puțin bogate.

”Nu știa toată lumea să facă baclavale. Am învățat să fac de la televizor de la programele turcești”, spune una dintre ele.

Dacă acum un invitat este servit cu o baclava și o cafea, pe vremuri era servit cu dulceață și cafea din orz.

Colindătorii primeau biscuiți de casă 

Ramazan Bayram era o zi de bucurie pentru copiii, care puteau să colinde întreg satul.

Deși nu existau colinde lungi, cei tineri mergeau la casele vecinilor musulmani cu urări precum ”Ramazan Bayramı hayırlı olsun! ” sau pentru cei micuți aveau și o variantă mai ușoară ”Bayram, Bayram olsun”. După ce colindătorii le treceau casa, aceștia primeau biscuiți de casă, nuci sau fructe, iar tinerii le pupau mâna gazdelor.

Rugăciune pentru cei adormiți

La fel ca și acum, prima zi de  Ramadan nu se poate încheia, fără ca întreaga familie să meargă  la cimitir, unde se face curat, se împarte mâncare în nume celor adormiți și pentru a spune o rugăciune la mormântul lor.

Sursa foto: Muzeul Virtual al Turcilor și a Tătarilor din Dobrogea, România, MIRAS, 1998.

Mesajul muftiului:„Viața noastră revine încet la normal”

În prag de sărbătoare, muftiul Muurat Iusuf a transmite un mesaj credincioșilor musulmani.

„Dragi credincioși musulmani, ne pregătim de trei zile de sărbătoare, după o lună de zile în care am dedicat cea mai mare parte a timpului căinței și rugăciunii și ne-am primenit sufletește prin citirea Coranului cel Sfânt. Viața noastră revine încet la normal, dovadă fiind în acest sens și numeroasele activități pe care am putut să le desfășurăm în ultima lună. Pace și să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i ajuta! În încheiere, doresc să transmit tuturor credincioșilor musulmani. Ramazan Bayram Fericit!”, transmite muftiul, într-un comunicat.

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?

În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul

Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

3 zile de de sărbătoarea pentru musulmani. Cum era pe vremuri Ramadan Bayram în Constanța?

În timpul documentării despre comunitatea de musulmani din Constanța, bătrânele din orașul Ovidiu mi-au povestit despre cum obișnuiau să fie Ramazan Bayram pe vremuri.

Filantropul Kavala condamnat pe viață. Reacțiile oficialilor europeni: „Sentința este inumană și arată totul despre Turcia lui Erdogan.”

Un tribunal turc l-a condamnat pe filantropul și om de afaceri Kavala la închisoare pe viață, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și aliații occidentali ai Ankarei au declarat că este motivat politic.

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

Cea mai înaltă instanță din Turcia: Ieșirea din Convenția de la Istanbul este o încălcare a legii

Apelul procurorului Consiliului de Stat urmează să fie urmat de o hotărâre a instanței de judecată privind apelurile care solicită anularea ieșirii Turciei din convenție în termen de o lună. Se așteaptă ca instanța să emită o declarație scrisă în această privință.

Rușii nu vor avea probleme de plată în vacanțele din Turcia

Rușii nu vor avea probleme de plată în vacanțele din Turcia