luni, aprilie 15, 2024

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.


Lira

Lira, în luna aprilie lira nu a fluctuat atât de mult precum tindea de la începutul anului. Lira  fost stabilă în jurul de 14,85 de unități per dolar și 15,67 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Gramul de aur

La sfârșitul lunii aprilie, prețul gramului de aur a rămas la fel ca în luna martie, la prețul de 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Prețurile carburanților continuă să fluctueze în conformitate cu schimbarea cursului valutar și prețurile internaționale ale carburanților.

Comparativ cu luna martie, combustibilul a scăzut puțin, însă pentru luna mai, se preconizează o mărire de 1,33 de lire.

Momentan, prețul unui litru de benzină în Istanbulul este 20,33 de lire, iar motorina este 22,00 de lire.

Marmaris: Prețul la pește a crescut

În Marmaris, prețul la pește a crescut de la 50-60 de lire în urmă cu 2 luni a urcat la 180-220 de lire. În timp ce cel mai ieftin pește este 40 de lire, cel mai scump pește, calcanul are prețul de 550 de lire și homarul costă 1.500 de lire.

Alcoolul se va scumpi

Pentru luna mai este preconizată o creștere la alcool până la 40 la sută. Rata de creștere va depășii 15% până la 20% pentru raki, vodcă și whisky și 35 până la 40% pentru vinuri.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești