vineri, martie 24, 2023

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.


Lira

Lira, în luna aprilie lira nu a fluctuat atât de mult precum tindea de la începutul anului. Lira  fost stabilă în jurul de 14,85 de unități per dolar și 15,67 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Gramul de aur

La sfârșitul lunii aprilie, prețul gramului de aur a rămas la fel ca în luna martie, la prețul de 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Prețurile carburanților continuă să fluctueze în conformitate cu schimbarea cursului valutar și prețurile internaționale ale carburanților.

Comparativ cu luna martie, combustibilul a scăzut puțin, însă pentru luna mai, se preconizează o mărire de 1,33 de lire.

Momentan, prețul unui litru de benzină în Istanbulul este 20,33 de lire, iar motorina este 22,00 de lire.

Marmaris: Prețul la pește a crescut

În Marmaris, prețul la pește a crescut de la 50-60 de lire în urmă cu 2 luni a urcat la 180-220 de lire. În timp ce cel mai ieftin pește este 40 de lire, cel mai scump pește, calcanul are prețul de 550 de lire și homarul costă 1.500 de lire.

Alcoolul se va scumpi

Pentru luna mai este preconizată o creștere la alcool până la 40 la sută. Rata de creștere va depășii 15% până la 20% pentru raki, vodcă și whisky și 35 până la 40% pentru vinuri.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.