duminică, mai 1, 2022

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.


Lira

Lira, în luna aprilie lira nu a fluctuat atât de mult precum tindea de la începutul anului. Lira  fost stabilă în jurul de 14,85 de unități per dolar și 15,67 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Gramul de aur

La sfârșitul lunii aprilie, prețul gramului de aur a rămas la fel ca în luna martie, la prețul de 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Prețurile carburanților continuă să fluctueze în conformitate cu schimbarea cursului valutar și prețurile internaționale ale carburanților.

Comparativ cu luna martie, combustibilul a scăzut puțin, însă pentru luna mai, se preconizează o mărire de 1,33 de lire.

Momentan, prețul unui litru de benzină în Istanbulul este 20,33 de lire, iar motorina este 22,00 de lire.

Marmaris: Prețul la pește a crescut

În Marmaris, prețul la pește a crescut de la 50-60 de lire în urmă cu 2 luni a urcat la 180-220 de lire. În timp ce cel mai ieftin pește este 40 de lire, cel mai scump pește, calcanul are prețul de 550 de lire și homarul costă 1.500 de lire.

Alcoolul se va scumpi

Pentru luna mai este preconizată o creștere la alcool până la 40 la sută. Rata de creștere va depășii 15% până la 20% pentru raki, vodcă și whisky și 35 până la 40% pentru vinuri.

 2,9 milioane de case au rămas fără electricitate, după ce turcii nu și-au permis să plătească facturile

ministrul Dönmez a informat că facturile în valoare totală de 850,1 milioane de lire nu au fost plătite în 2021, în timp ce această cifră a fost de 368,5 milioane de lire pentru facturile la gaze naturale.

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Vești bune pentru turiști!Transport public și treceri pe poduri gratuite în timpul sărbătorii Ramadan

Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Președintelui privind autostrăzile, podurile și vehiculele de transport public gratuite în timpul Ramadan Bayram.

Proteste în Turcia după verdictul în procesului Gezi Park. Ambasada SUA din Istanbul a emis un avertisment

Verdictul unei instanțe turce de condamnare a filantropului Osman Kavala la închisoare pe viață și alți șapte la 18 ani fiecare, sub acuzația de instigare la protestele antiguvernamentale din Parcul Gezi din 2013, a stârnit proteste la nivel național în Turcia, conform Turkish Minutes.

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi

Agenția de știri de stat saudită SPA a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești, după ce Turcia a transferat cazul lui Khashoggi

După ce Turcia a transferat cazul lui Khashoggi,  Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Filantropul Kavala condamnat pe viață. Reacțiile oficialilor europeni: „Sentința este inumană și arată totul despre Turcia lui Erdogan.”

Un tribunal turc l-a condamnat pe filantropul și om de afaceri Kavala la închisoare pe viață, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și aliații occidentali ai Ankarei au declarat că este motivat politic.