sâmbătă, aprilie 30, 2022

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul


Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Seyfullah Türksoy, un jurnalist afiliat guvernului turc, cunoscut pentru opiniile sale turco-naționaliste, critică recentele discursurile Irinei Vlah, în limba română în loc de rusă, susținând că acest lucru simbolizează schimbare a axei.

Jurnalistul Seyfullah Türksoy, în articolul „Președinte al Diplomației Publice pe Drumului Mătăsii”, a scris despre motivele Irinei Vlah.

„Se observă că Irina Vlah, despre care se știe că este pro-rusă și vorbește adesea în rusă, și-a schimbat recent axa și încearcă să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite, păstrând distanța față de relațiile cu Turcia. Politicile pro-UE ale actualului Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, au un mare impact în acest sens. Se afirmă că, în timp ce președintele Găgăuziei are grijă să nu obțină reacția Rusiei, în schimb, este în contact personal cu UE și Europa, iar discursurile sale sunt preponderent în limba română în ultima vreme. Se susține că motivul pentru aceasta este unirea Moldovei cu România, care este scopul Uniunii Europene, iar Irina Vlah are sarcina de a crea infrastructura pentru aceasta”, scrie jurnalistul în articol. 

Irina Vlah alături de președintele turc, Recep Erdogan.

În articolul său, Türksoy susține că  schimbarea axei pro-occidentale a Irinei Vlah ar avea în spate o încercare de scăpare de dosarele ale corupție și că ar încearca sa fie numit ambasador din partea Republicii Moldovei într-o țară din occident. 

Întrebări pentru Irina Vlah

De asemenea, în articol jurnalistul a pus o serie de întrebări pentru Irina Vlah.

„Se spune că, în calitate de președinte al Găgăuziei, ți-ai schimbat recent politica și te-ai distanțat de relațiile cu Turcia. Este adevărat?” 

„ Care este punctul tău de vedere despre Turcia? Care credeți că este importanța Turciei pentru Găgăuzia?”

”Recent, se afirmă că există câteva gânduri și studii că Moldova se va uni cu România. Ce părere aveți despre acest subiect? Într-un astfel de caz, credeți că statutul de Regiune Autonomă a Găgăuziei va continua?”

Hayri Gül, Bucureşti

İpekyolu Kamu Diplomasisi Başkanı Türksoy, İrina Vlah’a ilişkin iddiaları değerlendirdi (polemikhaber.com)

Filantropul Kavala condamnat pe viață. Reacțiile oficialilor europeni: „Sentința este inumană și arată totul despre Turcia lui Erdogan.”

Un tribunal turc l-a condamnat pe filantropul și om de afaceri Kavala la închisoare pe viață, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și aliații occidentali ai Ankarei au declarat că este motivat politic.

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi

Agenția de știri de stat saudită SPA a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

 2,9 milioane de case au rămas fără electricitate, după ce turcii nu și-au permis să plătească facturile

ministrul Dönmez a informat că facturile în valoare totală de 850,1 milioane de lire nu au fost plătite în 2021, în timp ce această cifră a fost de 368,5 milioane de lire pentru facturile la gaze naturale.

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul

Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Cea mai înaltă instanță din Turcia: Ieșirea din Convenția de la Istanbul este o încălcare a legii

Apelul procurorului Consiliului de Stat urmează să fie urmat de o hotărâre a instanței de judecată privind apelurile care solicită anularea ieșirii Turciei din convenție în termen de o lună. Se așteaptă ca instanța să emită o declarație scrisă în această privință.

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?

În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Vești bune pentru turiști!Transport public și treceri pe poduri gratuite în timpul sărbătorii Ramadan

Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Președintelui privind autostrăzile, podurile și vehiculele de transport public gratuite în timpul Ramadan Bayram.