joi, martie 30, 2023

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul


Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Seyfullah Türksoy, un jurnalist afiliat guvernului turc, cunoscut pentru opiniile sale turco-naționaliste, critică recentele discursurile Irinei Vlah, în limba română în loc de rusă, susținând că acest lucru simbolizează schimbare a axei.

Jurnalistul Seyfullah Türksoy, în articolul „Președinte al Diplomației Publice pe Drumului Mătăsii”, a scris despre motivele Irinei Vlah.

„Se observă că Irina Vlah, despre care se știe că este pro-rusă și vorbește adesea în rusă, și-a schimbat recent axa și încearcă să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite, păstrând distanța față de relațiile cu Turcia. Politicile pro-UE ale actualului Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, au un mare impact în acest sens. Se afirmă că, în timp ce președintele Găgăuziei are grijă să nu obțină reacția Rusiei, în schimb, este în contact personal cu UE și Europa, iar discursurile sale sunt preponderent în limba română în ultima vreme. Se susține că motivul pentru aceasta este unirea Moldovei cu România, care este scopul Uniunii Europene, iar Irina Vlah are sarcina de a crea infrastructura pentru aceasta”, scrie jurnalistul în articol. 

Irina Vlah alături de președintele turc, Recep Erdogan.

În articolul său, Türksoy susține că  schimbarea axei pro-occidentale a Irinei Vlah ar avea în spate o încercare de scăpare de dosarele ale corupție și că ar încearca sa fie numit ambasador din partea Republicii Moldovei într-o țară din occident. 

Întrebări pentru Irina Vlah

De asemenea, în articol jurnalistul a pus o serie de întrebări pentru Irina Vlah.

„Se spune că, în calitate de președinte al Găgăuziei, ți-ai schimbat recent politica și te-ai distanțat de relațiile cu Turcia. Este adevărat?” 

„ Care este punctul tău de vedere despre Turcia? Care credeți că este importanța Turciei pentru Găgăuzia?”

”Recent, se afirmă că există câteva gânduri și studii că Moldova se va uni cu România. Ce părere aveți despre acest subiect? Într-un astfel de caz, credeți că statutul de Regiune Autonomă a Găgăuziei va continua?”

Hayri Gül, Bucureşti

İpekyolu Kamu Diplomasisi Başkanı Türksoy, İrina Vlah’a ilişkin iddiaları değerlendirdi (polemikhaber.com)

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.