marți, februarie 27, 2024

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul


Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Seyfullah Türksoy, un jurnalist afiliat guvernului turc, cunoscut pentru opiniile sale turco-naționaliste, critică recentele discursurile Irinei Vlah, în limba română în loc de rusă, susținând că acest lucru simbolizează schimbare a axei.

Jurnalistul Seyfullah Türksoy, în articolul „Președinte al Diplomației Publice pe Drumului Mătăsii”, a scris despre motivele Irinei Vlah.

„Se observă că Irina Vlah, despre care se știe că este pro-rusă și vorbește adesea în rusă, și-a schimbat recent axa și încearcă să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite, păstrând distanța față de relațiile cu Turcia. Politicile pro-UE ale actualului Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, au un mare impact în acest sens. Se afirmă că, în timp ce președintele Găgăuziei are grijă să nu obțină reacția Rusiei, în schimb, este în contact personal cu UE și Europa, iar discursurile sale sunt preponderent în limba română în ultima vreme. Se susține că motivul pentru aceasta este unirea Moldovei cu România, care este scopul Uniunii Europene, iar Irina Vlah are sarcina de a crea infrastructura pentru aceasta”, scrie jurnalistul în articol. 

Irina Vlah alături de președintele turc, Recep Erdogan.

În articolul său, Türksoy susține că  schimbarea axei pro-occidentale a Irinei Vlah ar avea în spate o încercare de scăpare de dosarele ale corupție și că ar încearca sa fie numit ambasador din partea Republicii Moldovei într-o țară din occident. 

Întrebări pentru Irina Vlah

De asemenea, în articol jurnalistul a pus o serie de întrebări pentru Irina Vlah.

„Se spune că, în calitate de președinte al Găgăuziei, ți-ai schimbat recent politica și te-ai distanțat de relațiile cu Turcia. Este adevărat?” 

„ Care este punctul tău de vedere despre Turcia? Care credeți că este importanța Turciei pentru Găgăuzia?”

”Recent, se afirmă că există câteva gânduri și studii că Moldova se va uni cu România. Ce părere aveți despre acest subiect? Într-un astfel de caz, credeți că statutul de Regiune Autonomă a Găgăuziei va continua?”

Hayri Gül, Bucureşti

İpekyolu Kamu Diplomasisi Başkanı Türksoy, İrina Vlah’a ilişkin iddiaları değerlendirdi (polemikhaber.com)

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.