joi, iulie 25, 2024

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?


În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Una dintre obligațiile credincioși este recitarea Coranului zilnic, mai ales, că în această perioadă este celebrată relevarea cărții sfinte, care are peste 600 de pagini, împărțit în 30 de zile, constând din aproximativ 20 de pagini pe zi.

În Constanța, unde turcii sunt o minoritate importantă, imamii obișnuiesc să strângă comunitatea în jurul moscheei, pentru slujba numită Mukabele.

Rugăciunea, pe care turcii o numesc Mukabele, are loc și în orașul Ovidiu, unde imamul în fiecare dimineață, citește timp de o oră pasaje din Coran, iar credincioșii urmăresc.

Bătrânele vin pe jos până la moscheea din Ovidiu, cunoscută ca și Kanara Camisi. Aceastea poartă văl, iar în genți vin cu Coranul înfășurat într-un prosop sau un material frumos lucrat, pentru a arăta respectul față de cartea Sfântă. 

La intrare toată lumea se descalță, iar încălțămintea este înlocuită cu cipici, în majoritatea timpului, lucrați manual. La scurt timp, vocea imamului răsună în liniște, iar femeile urmăresc Coranul, care este în arabă sau tradus cu alfabet latin. 

Islamul este îngăduitor cu această practică, iar cei care nu pot să citească, pot doar să asculte, iar cine nu poate să se deplaseze până la moschee pot să asculte acasă. În țările islamice, chiar sunt difuzați la televizor imamii care citesc din Coran, cu versetele pe ecran pentru a fi ușor de urmărit.

După citirea versetelor, imamul ține și o mică predică și le învață pe credincioase cum să se roage acasă.

Slujba se închide cu „Secde”, actul a se închina sau de a prosterna în fața lui Allah. La fel, ca la citirea Coranului, fiecare face cât îl țin puterile. Tinerii fac o închinare până la pământ, iar bătrânii pot folosi un scaun.

Suheila Ismail/Constanța

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.