sâmbătă, septembrie 14, 2024

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?


În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Una dintre obligațiile credincioși este recitarea Coranului zilnic, mai ales, că în această perioadă este celebrată relevarea cărții sfinte, care are peste 600 de pagini, împărțit în 30 de zile, constând din aproximativ 20 de pagini pe zi.

În Constanța, unde turcii sunt o minoritate importantă, imamii obișnuiesc să strângă comunitatea în jurul moscheei, pentru slujba numită Mukabele.

Rugăciunea, pe care turcii o numesc Mukabele, are loc și în orașul Ovidiu, unde imamul în fiecare dimineață, citește timp de o oră pasaje din Coran, iar credincioșii urmăresc.

Bătrânele vin pe jos până la moscheea din Ovidiu, cunoscută ca și Kanara Camisi. Aceastea poartă văl, iar în genți vin cu Coranul înfășurat într-un prosop sau un material frumos lucrat, pentru a arăta respectul față de cartea Sfântă. 

La intrare toată lumea se descalță, iar încălțămintea este înlocuită cu cipici, în majoritatea timpului, lucrați manual. La scurt timp, vocea imamului răsună în liniște, iar femeile urmăresc Coranul, care este în arabă sau tradus cu alfabet latin. 

Islamul este îngăduitor cu această practică, iar cei care nu pot să citească, pot doar să asculte, iar cine nu poate să se deplaseze până la moschee pot să asculte acasă. În țările islamice, chiar sunt difuzați la televizor imamii care citesc din Coran, cu versetele pe ecran pentru a fi ușor de urmărit.

După citirea versetelor, imamul ține și o mică predică și le învață pe credincioase cum să se roage acasă.

Slujba se închide cu „Secde”, actul a se închina sau de a prosterna în fața lui Allah. La fel, ca la citirea Coranului, fiecare face cât îl țin puterile. Tinerii fac o închinare până la pământ, iar bătrânii pot folosi un scaun.

Suheila Ismail/Constanța

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Caz șocant în Turcia! Cadavrul unei fete de 8 ani, găsit după 19 zile

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya a declarat, pe 8 septembrie, că forțele de jandarmerie au găsit cadavrul lui Güran.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere.