miercuri, august 31, 2022

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?


În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Una dintre obligațiile credincioși este recitarea Coranului zilnic, mai ales, că în această perioadă este celebrată relevarea cărții sfinte, care are peste 600 de pagini, împărțit în 30 de zile, constând din aproximativ 20 de pagini pe zi.

În Constanța, unde turcii sunt o minoritate importantă, imamii obișnuiesc să strângă comunitatea în jurul moscheei, pentru slujba numită Mukabele.

Rugăciunea, pe care turcii o numesc Mukabele, are loc și în orașul Ovidiu, unde imamul în fiecare dimineață, citește timp de o oră pasaje din Coran, iar credincioșii urmăresc.

Bătrânele vin pe jos până la moscheea din Ovidiu, cunoscută ca și Kanara Camisi. Aceastea poartă văl, iar în genți vin cu Coranul înfășurat într-un prosop sau un material frumos lucrat, pentru a arăta respectul față de cartea Sfântă. 

La intrare toată lumea se descalță, iar încălțămintea este înlocuită cu cipici, în majoritatea timpului, lucrați manual. La scurt timp, vocea imamului răsună în liniște, iar femeile urmăresc Coranul, care este în arabă sau tradus cu alfabet latin. 

Islamul este îngăduitor cu această practică, iar cei care nu pot să citească, pot doar să asculte, iar cine nu poate să se deplaseze până la moschee pot să asculte acasă. În țările islamice, chiar sunt difuzați la televizor imamii care citesc din Coran, cu versetele pe ecran pentru a fi ușor de urmărit.

După citirea versetelor, imamul ține și o mică predică și le învață pe credincioase cum să se roage acasă.

Slujba se închide cu „Secde”, actul a se închina sau de a prosterna în fața lui Allah. La fel, ca la citirea Coranului, fiecare face cât îl țin puterile. Tinerii fac o închinare până la pământ, iar bătrânii pot folosi un scaun.

Suheila Ismail/Constanța

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita.