luni, februarie 12, 2024

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?


În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Una dintre obligațiile credincioși este recitarea Coranului zilnic, mai ales, că în această perioadă este celebrată relevarea cărții sfinte, care are peste 600 de pagini, împărțit în 30 de zile, constând din aproximativ 20 de pagini pe zi.

În Constanța, unde turcii sunt o minoritate importantă, imamii obișnuiesc să strângă comunitatea în jurul moscheei, pentru slujba numită Mukabele.

Rugăciunea, pe care turcii o numesc Mukabele, are loc și în orașul Ovidiu, unde imamul în fiecare dimineață, citește timp de o oră pasaje din Coran, iar credincioșii urmăresc.

Bătrânele vin pe jos până la moscheea din Ovidiu, cunoscută ca și Kanara Camisi. Aceastea poartă văl, iar în genți vin cu Coranul înfășurat într-un prosop sau un material frumos lucrat, pentru a arăta respectul față de cartea Sfântă. 

La intrare toată lumea se descalță, iar încălțămintea este înlocuită cu cipici, în majoritatea timpului, lucrați manual. La scurt timp, vocea imamului răsună în liniște, iar femeile urmăresc Coranul, care este în arabă sau tradus cu alfabet latin. 

Islamul este îngăduitor cu această practică, iar cei care nu pot să citească, pot doar să asculte, iar cine nu poate să se deplaseze până la moschee pot să asculte acasă. În țările islamice, chiar sunt difuzați la televizor imamii care citesc din Coran, cu versetele pe ecran pentru a fi ușor de urmărit.

După citirea versetelor, imamul ține și o mică predică și le învață pe credincioase cum să se roage acasă.

Slujba se închide cu „Secde”, actul a se închina sau de a prosterna în fața lui Allah. La fel, ca la citirea Coranului, fiecare face cât îl țin puterile. Tinerii fac o închinare până la pământ, iar bătrânii pot folosi un scaun.

Suheila Ismail/Constanța

Turcii comemorează victimele cutremurelor din 6 februarie. Ministrul Sănătății huiduit

Turcii au strigat în mod constant „Mă aude cineva?” la fel cum au  făcut  și anul trecut pentru a ajunge la rudele lor prinse sub dărâmături.

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.

Turcii furioși! Ministru afirmă că supraviețuitorii sunt fericiți că a avut loc cutremurul din 6 februarie

Remarcile lui Mehmet Özhaseki în timpul unei transmisii în direct pe CNN Türk, au stârnit un val de critici.

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.