marți, aprilie 12, 2022

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!


Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care 30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

În comunitatea musulmanilor din Dobrogea, unde peste 18 etnii trăiesc în pace și armonie, credincioșii s-au adunat la Moscheea Carol I din Constanța, pentru rugăciunea de vineri, urmând se unească la rugăciunea specială de noapte, numită Terawih” pentru a începe pregătirile pentru o lună de post.

După rugăciunea de vineri, Revan Veli, imam al moscheii Carol I din Constanța și-a făcut timp pentru a răspunde cititorilor Zaman România la cele mai întâlnite curiozități despre luna Ramazan.

Ce este Ramazanul?

Revan Veli, imam al Moscheii Carol I din Constanța.

Ramazanul este cea mai importantă luna a musulmanilor. Profetul Mahomed o caracterizează ca fiind „luna poporului meu”. Înaintea Ramazanului, avem două luni care ne pregătesc pentru această lună sfântă. Luna Regep și Șaban. În aceste luni sunt patru nopți foarte importante pentru noi musulmanii. Regaip Kandil, noaptea care anunță intrarea în cele două luni, noaptea de Miraci, înălțarea și călătoria de noaptea a Profetului Mahomed de la Mecca la Ierusalim, apoi avem Berat, în noapte iertării și noapte Kadir, cea glorioasă, în care i s-a relevat Coranul profetului Mohamed. Patru nopți sfinte în luna Ramazan. Luna Ramazanului este luna Coranului, luna postului. Caracterizată de profet ca luna noastră a musulmanilor și trebuie să o valorificăm în cel mai frumos fel.

De ce este în fiecare an în altă zi?

În fiecare an se decalează cu 10 zile. Noi ne orientăm după luna de pe cer, nu după calendarul gregorian. Luna Ramazan din calendarul arab islamic este musafirul tuturor lunilor și a tuturor anotimpurilor. Allah nu l-a pus numai vara sau iarna. În 33 de ani face un ciclu. 

De când începe exact ziua de post, de la răsăritul soarelui sau din zori?

Mohamed într-un Hadis spune „când deosebiți ața neagră de cea albă”. Este metaforic, bineînțeles. Ața albă simbolizează ziua și cea neagră fiind noaptea. Când vedem la orizont liniuța aceea albăstruie și apoi începe să se înroșească puțin, de atunci nu se mai mănâncă. La televizor, se zice de răsărit, ceea ce este greșit. Postul începe de la zori zilei. În sate se aprinde un beculeț la cină, seară și dimineață se stinge. Deci, când se stinge becul, chiar dacă oamenii nu aud chemarea la rugăciune, știu de când începe postul. 

Cum arată ziua unui credincios?

Nu trebuie să fie o mare diferență între luna Ramazan și celelalte luni. Acesta este și scopul, lucrurile pe care le dobândim în luna Ramazan ar trebui să continue pe tot parcursul anului. Adică recitarea Coranului cum a făcut și profetul Mahomed. Musulmanii trebuie să citească și să recite curanul. Odată pe lună să-l citească de la cap la coadă.  Coranul este numit de Allah ”Șifa”,adică este sănătate pentru voi, ori că-l citiți ori că-l ascultați.

Ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă un credincios?

Trebuie să facă ce face în mod normal adică să aibă grijă la rugăciunea lui, în afară că postul înseamnă abstinență de la mâncare, băutură. Trebuie să nu bârfească, să spună vorbe urâte, jigniri. Dacă cineva se ia de voi și sunteți în luna aceasta, răspundeți doar că țineți post și îndepărtați-vă de ei. În period această trebuie să invităm la mesele noastre o persoană nevoiașă, cineva care nu-și permite hrană sau dacă nu. să-i procurăm provizii.

Fără mâncare și apă o zi întreagă, nu este periculos pentru sănătate?

Este foarte benefic postul dacă nu era benefic și dacă omul nu putea duce această îndatorire cu siguranță că Allah nu cerea de la om acest lucru. Postul fără produse de proveniență animală ca a cel al evreilor sau al creștinilor îl avem și noi, însă postul de Ramazan este prescris. Studiile arată că cel care nu mănâncă nimic cel puțin 16 ore dispare multe boli ale creierului. Dar, noi nu căutăm beneficii, noi căutăm dragostea și apropierea de divinitate. Normal după orice act de adorare există și beneficii. 

Ce semnificație au curmalele? De ce le vedem atât de des la masa credincioșilor?

Profetul Mohamed mânca 2-3 curmale dimineața și apă, așa începea postul, iar seara la fel. 

Ce ar putea face un român care are prieteni musulmani și țin post?

Ține de cultură. Unii zic să nu mănânce lângă cei care țin post, să nu ii se facă poftă, să-l nu-l ademenesc. Da, este un respect. Totuși suntem într-o țară creștină, din contra, în momentele aceste dificile suntem mult mai răsplătiți de către Allah. 

Credincioșii musulmani la rugăciune de seară, numită „Terawih”, care are loc in timpul lunii Ramazan la moscheea Carol I.

Cum sunt rugăciunile de grup? La care pot participa femeile și la care bărbații?

Vinerea este o rugăciune special pentru bărbați, dar pot participa și femeile. Rugăciunile sunt împărțite în 5 părți. La toate rugăciunile pot participa și femeile, nu este nicio interdicție. Seara este o rugăciune specială, se numește „Terawih”, cel care crede cu tărie în Allah și ține post, participă și la rugăciunea de noapte, se spune că Allah îl va ierta.

Ce mesaj aveți pentru credincioși?

Țineți post ca să fiți sănătoși.

Suheila Ismail/Constanța.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.