joi, aprilie 7, 2022

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?


Turcia va încheia o nouă săptămână cu creșteri de până la 35 la sută la gaze și 30 la sută la zahăr, conform presei turcești.

Compania turcă a rafinăriilor de zahăr (Türkşeker) a anunţat  o majorare a preţurilor cu 30%.

Creșterea prețului la 7,8 lire (0,48 euro) de la 5,96 lire(0,37 euro) a fost însoțită de reluarea distribuției de zahăr de către Türkşeker pe piața angro, a informat cotidianul Cumhuriyet. 

Prețul unui sac de 50 kg de zahăr a crescut la 550 de lire (33,83 euro).  Prețurile zahărului au crescut deja cu 20%, pe 4 martie.

Creșterea cumulativă de 50% a prețurilor zahărului a venit după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un TVA de 1% pentru produsele alimentare de bază, în scădere față de precedentul 8%, din februarie. 

Creștere de 50 la sută la gaze

Importatorul de energie de stat turc, BOTAŞ a declarat la sfârşitul 31 martie că a majorat preţurile la gazele naturale pentru instalaţiile industriale cu 50% şi cele pentru gospodării cu 35%. BOTAŞ a citat creşterea globală a preţurilor la energie drept motiv pentru majorări.

Turcia importă aproape toate nevoile sale de energie, lăsând-o vulnerabilă la schimbări mari de preț. Costurile energiei au început să crească în septembrie și au crescut cu 212% de la an la an în primele două luni ale anului 2022, la 16,8 miliarde de dolari, arată datele guvernamentale.

Recent stimulată de creșterea prețurilor mărfurilor din cauza invaziei din Ucraina, este de așteptat ca inflația să atingă 61,5% în martie, conform Reuters.

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii