duminică, octombrie 1, 2023

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?


Turcia va încheia o nouă săptămână cu creșteri de până la 35 la sută la gaze și 30 la sută la zahăr, conform presei turcești.

Compania turcă a rafinăriilor de zahăr (Türkşeker) a anunţat  o majorare a preţurilor cu 30%.

Creșterea prețului la 7,8 lire (0,48 euro) de la 5,96 lire(0,37 euro) a fost însoțită de reluarea distribuției de zahăr de către Türkşeker pe piața angro, a informat cotidianul Cumhuriyet. 

Prețul unui sac de 50 kg de zahăr a crescut la 550 de lire (33,83 euro).  Prețurile zahărului au crescut deja cu 20%, pe 4 martie.

Creșterea cumulativă de 50% a prețurilor zahărului a venit după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un TVA de 1% pentru produsele alimentare de bază, în scădere față de precedentul 8%, din februarie. 

Creștere de 50 la sută la gaze

Importatorul de energie de stat turc, BOTAŞ a declarat la sfârşitul 31 martie că a majorat preţurile la gazele naturale pentru instalaţiile industriale cu 50% şi cele pentru gospodării cu 35%. BOTAŞ a citat creşterea globală a preţurilor la energie drept motiv pentru majorări.

Turcia importă aproape toate nevoile sale de energie, lăsând-o vulnerabilă la schimbări mari de preț. Costurile energiei au început să crească în septembrie și au crescut cu 212% de la an la an în primele două luni ale anului 2022, la 16,8 miliarde de dolari, arată datele guvernamentale.

Recent stimulată de creșterea prețurilor mărfurilor din cauza invaziei din Ucraina, este de așteptat ca inflația să atingă 61,5% în martie, conform Reuters.

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.