duminică, mai 26, 2024

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?


Turcia va încheia o nouă săptămână cu creșteri de până la 35 la sută la gaze și 30 la sută la zahăr, conform presei turcești.

Compania turcă a rafinăriilor de zahăr (Türkşeker) a anunţat  o majorare a preţurilor cu 30%.

Creșterea prețului la 7,8 lire (0,48 euro) de la 5,96 lire(0,37 euro) a fost însoțită de reluarea distribuției de zahăr de către Türkşeker pe piața angro, a informat cotidianul Cumhuriyet. 

Prețul unui sac de 50 kg de zahăr a crescut la 550 de lire (33,83 euro).  Prețurile zahărului au crescut deja cu 20%, pe 4 martie.

Creșterea cumulativă de 50% a prețurilor zahărului a venit după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un TVA de 1% pentru produsele alimentare de bază, în scădere față de precedentul 8%, din februarie. 

Creștere de 50 la sută la gaze

Importatorul de energie de stat turc, BOTAŞ a declarat la sfârşitul 31 martie că a majorat preţurile la gazele naturale pentru instalaţiile industriale cu 50% şi cele pentru gospodării cu 35%. BOTAŞ a citat creşterea globală a preţurilor la energie drept motiv pentru majorări.

Turcia importă aproape toate nevoile sale de energie, lăsând-o vulnerabilă la schimbări mari de preț. Costurile energiei au început să crească în septembrie și au crescut cu 212% de la an la an în primele două luni ale anului 2022, la 16,8 miliarde de dolari, arată datele guvernamentale.

Recent stimulată de creșterea prețurilor mărfurilor din cauza invaziei din Ucraina, este de așteptat ca inflația să atingă 61,5% în martie, conform Reuters.

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute.