miercuri, august 31, 2022

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?


Turcia va încheia o nouă săptămână cu creșteri de până la 35 la sută la gaze și 30 la sută la zahăr, conform presei turcești.

Compania turcă a rafinăriilor de zahăr (Türkşeker) a anunţat  o majorare a preţurilor cu 30%.

Creșterea prețului la 7,8 lire (0,48 euro) de la 5,96 lire(0,37 euro) a fost însoțită de reluarea distribuției de zahăr de către Türkşeker pe piața angro, a informat cotidianul Cumhuriyet. 

Prețul unui sac de 50 kg de zahăr a crescut la 550 de lire (33,83 euro).  Prețurile zahărului au crescut deja cu 20%, pe 4 martie.

Creșterea cumulativă de 50% a prețurilor zahărului a venit după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a anunțat un TVA de 1% pentru produsele alimentare de bază, în scădere față de precedentul 8%, din februarie. 

Creștere de 50 la sută la gaze

Importatorul de energie de stat turc, BOTAŞ a declarat la sfârşitul 31 martie că a majorat preţurile la gazele naturale pentru instalaţiile industriale cu 50% şi cele pentru gospodării cu 35%. BOTAŞ a citat creşterea globală a preţurilor la energie drept motiv pentru majorări.

Turcia importă aproape toate nevoile sale de energie, lăsând-o vulnerabilă la schimbări mari de preț. Costurile energiei au început să crească în septembrie și au crescut cu 212% de la an la an în primele două luni ale anului 2022, la 16,8 miliarde de dolari, arată datele guvernamentale.

Recent stimulată de creșterea prețurilor mărfurilor din cauza invaziei din Ucraina, este de așteptat ca inflația să atingă 61,5% în martie, conform Reuters.

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...